Lisbet tar i för kung och fosterland i sin hyllningssång till HK. Foto Ritva Peratt

Humanism och kunskap bildades formellt 18 feb 2012. Den 19 februari 2021 träffades nio medlemmar, varav två nya, på en restaurang i centrala Stockholm. Vi åt gott och samtalade om det som rör sig i tiden. Inom det vida fältet “humanism” ryms som vi har märkt många personligheter och intressen.

TEXT Carl Johan Ljungberg

När medlemmar nu i februari samlades till denna nio-års upptakt inom Humanism och Kunskap kan vi även konstatera att det har hänt mycket.

HK bildades på initiativ av Börje Peratt och Torbjörn Sassersson som redan i slutet av året innan (2011) under intervju med Terry Evans dragit upp riktlinjerna för att återerövra humanismen, vilken de upplevde hade kapats av antihumanistiska krafter i samhället. Att föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF) hade kritiserat oliktänkande på gränsen till förföljande, och att VoF årligen utdelade ett skampris kallat ”Årets förvillare” var bara några i raden av mörka exempel på deras verksamhet.

I början av 2012 träffades regelbundet drygt trettio personer: forskare, läkare, kulturarbetare och skribenter. Slutarbetet ägde rum på Örtagården vid Östermalmstorg. Samtliga hade ett intresse för att återvinna ett öppnare klimat för andlig frihet, vetenskaplig nyfikenhet och hälsofrågor. Vi kom att ingående diskutera hur den ursprungliga humanismens tolerans och öppenhet skulle återvinnas och vi kom att utforma det manifest som skulle ligga till grund för föreningens utåtriktade verksamhet.

Mycket arbete varvat med trevliga sammankomster, konstutställningar och resor både inom och utom landet har sedan ägt rum under dessa år.

I föreningens nättidning har HK:s ordförande Börje Peratt i många djupt grävande och granskande artiklar blottlagt och gått i närkamp med den ena efter den andra av ”antihumanismen hydra” . Till sin hjälp har han haft Kersti Wistrand som bidragit med över femhundra artiklar med fokus på kunskapsbildning om ursprungskulturer, kvinnliga perspektiv och psykologiska teman.

Efter enträgna försök lyckades Ulla Premmert, kulturaktivist från Höör i Skåne och medlem i föreningen, intressera Börje för en film om en utsatt person. Med detta vändes Börjes blickar mot läkemedelsindustrin och förföljelsen av dr Enby vilket resulterade i två dokumentärfilmer där den första ”Läkaren som vägrade ge upp” subtitlades till engelska och har vunnit ett imponerande antal internationella priser. Uppföljaren ”Sista striden” hade premiär på Kvinnodagen den 8 mars 2020 vilket visade sig vara sista dagen man kunde visa film på biograf innan coronarestriktionerna mörklade Sverige. Erik Enby har med stöd av redaktörerna Ulla Premmert och Siv Wernborg författat en omfattande biografisk skildring av sitt sökande efter sjukdomars uppkomst. Boken releasades i februari 2021 under titeln  ”Läkaren som vägrade låta sig tystas”.

I och med covid-19-krisen fortsatte Börje sin grävande journalistik kring vaccinationsindustrin, nedstängningen av samhället och de marknadskrafter som på detta fält håller på att ta över.

Till den informerande sidan inom föreningen kan även nämnas föredrag och seminarier av bl a Rita Schwarz, Lisbet Gemzell, och Kersti Wistrand.

Rita Schwarz kommunikationspedagog och Nina th, ny medlem som arbetar med Event. Foto Börje Peratt

En tiotal priser Pennan och Universal Globe samt Diplom har utdelats under årens lopp, bl.a. till Erland Lagerroth, Jan Pilotti, Torbjörn Sassersson, Åsa Simma, Erik Enby, Ursula Flatters och Anna Bornstein. Annika Dahlqvist fick 2020 priset Universal Globe som hon förhoppningsvis kan tilldelas 2021.

Föreningsmedlemmarna har under åren förutom alla trevliga sammankomster och gemensamma besök på konstutställningar haft en rad resor och program: Åbo Akademi 2013, Medevi Brunn-Omberg 2013, deltagande på konferens i Transpersonell psykologi på Kreta 2014, På Spa i Estland 2017 och hos konstnärinnan Celeste på ön Ven, 2019 (Länk2,Länk3).

Vi ser fram mot ljusare tider och nya utflykter.

Carl Johan Ljungberg
fd vice ordförande i HK

Carl Johan Ljungberg Fil Dr (Foto: Soili Ljungberg)
Carl Johan Ljungberg Fil Dr (Foto: Soili Ljungberg)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.