6 december, 2019

Intervju med Rita Schwarz: Validationsmetoden – så kommunicerar du med demenssjuka


Visst kan du fortfarande prata med din demenssjuka vän eller förälder. Du behöver bara lära dig deras språk. För bakom de virriga orden finns känslorna kvar – och dem kan du nå. Här ger experten sina bästa tips.

INTERVJU MED RITA SCHWARZ
på tidskriften Allas Validationsmetoden – så kommunicerar du med demenssjuka

… – Det går inte med personer som är minnessvaga, för den har de glömt. Men känslan har de kvar. Så, släpp sakfrågorna och börja i stället med att alltid bekräfta deras känslor.

Rita exemplifierar med en situation där maken är helt förtvivlad och gråter hejdlöst.

– Avled inte genom att börja prata om att dricka kaffe och vattna blommor. Det funkar inte. Om han är ledsen så är han det och ju mer du försöker styra bort sorgen desto värre blir det…

Läs vidare här

Spread the love
About Rita Schwarz

Rita Schwarz har introducerat icke verbalt arbete, sinnes och minnesarbete för personal som arbetar med minnessvaga och demenssjuka personer.
Hon medverkade till att Naomi Feils´Validationsmetod kom till Sverige. Idag föreläser, utbildar och handleder hon i metoden samt deltar i verksamhets- metodutveckling och handledning rörande bemötande, bekräftelse, aktiviteter och kommunikation vid dagverksamheter, gruppboenden och hemtjänst. Arbetar med eget bildskapande.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.