Humanism & Kunskap deltar i EUROTAS Transpersonella konferens på Kreta

6
1011
Eurotas Transpersonella konferens invigning på
Eurotas Transpersonella konferens invigning på Kreta 2014

Humanism & Kunskap har flera medlemmar med på Eurotas

Eurotasveckan inleddes onsdagen 1:a oktober med en ritual i grekisk mytologisk anda.

Text & Foto Börje Peratt

I salen fanns kanske 200 deltagare som fick avnjuta ett mycket vackert framträdande accompangerat av sällsamt finstämd musik från Apollons lyra. Vilket instrument och vilken djup ton.

Med flera deltagare från Humanism och Kunskap fanns ingen risk att känna sig ensam. Dessutom kunde vi diskutera våra upplevelser och tipsa varandra om intressanta workshops och föreläsare.

Det fanns en viljeinriktning mot det feminina och det kändes att EUROTAS ordförande LINDY McMULLIN (längst th på bilden) ville driva innehållet i denna riktning. Kersti Wistrand kommer alldeles säkert att rapportera från både föreläsningar och Workshops med just sådant innehåll.

Själv kände jag mig inte riktigt hemma. Jag borde inte ha överraskats av att så många höll sig på sin kant, som vilken teknisk konferens som helst. Att det fanns så mycket som jag ändå tyckte saknade vetenskaplig stadga. Och nu menar jag inte naturvetenskaplig. På något sätt lär jag mig ändå hur en bra konferens bör kunna läggas upp.

Ambitionen runtom var mycket hög, det var ett lyxhotell och det praktiska fungerade mycket bra med fantastiskt fina lokaler. Restaurang med rik buffé och perfekta kaffepauser. Så det höll exceptionellt hög klass.

Men mer om innehållet kommer jag eventuellt att skriva på min blogg relevant för projektet Medvetandets Uppkomst.

Jag deltog inte alla fem dagar så det finns en förhoppning om att andra kan bistå med sina intryck.

Börje Peratt

Länkar
Egen blogg för projektet “Om Medvetandets Uppkomst” Eurotas på Kreta, oktober 2014 dag 1

Humanism & Kunskap

6 COMMENTS

 1. Börje! Jag blir lite undrande inför det du skriver. Nog lite för tidigt och för snabbt uppfattade intryck, som kanske ska kontrolleras innan du lägger upp det på webben. Svårt att tro att det var 350 pers närvarande när konferensen hade c:a 220 deltagare. Som jag uppfattade din närvaro var du väl inte där ens till hälften och ändå yttrar du dig om “vetenskapligheten” utan att egentligen precisera vad du menar. På vilken grund? Det var många inslag som tog upp just hur man kan garantera en vetenskaplighet, trots att man måste kränga av sig tvångströjan i det nuvarande s.k. vetenskapliga paradigmet, som tyvärr baserar sig mycket på en materialistisk/fysikalistisk trosbekännelse. Så fattar jag inte varför du skriver detta här på H&K:s sajt om du ska skriva resten på din egen. Något konfunderad…
  Mvh /bertil

  • Ja Bertil
   Jag valde efter att läst programinnehållet bort det jag fann mindre intressant och eftersom jag reste tidigare kontaktade jag de som jag fann relevant för min egen forskning. Vi hade en givande dialog på plats som har fortsatt efteråt. Dessa erfarenheter tar jag upp på min blogg som rör mitt forskningsområde. Svensk Om medvetandets uppkomst, engelsk On origin of Consciousness. Det visar sig ha varit gynnsamt med denna uppdelning då den engelska bloggen haft sin målgrupp och där jag har fått relevant feedback från bla TSC i Tucson 2014. Vid närmare eftertanke lär det inte bli så många reflektioner från Eurotas, den enda länk här. Efter att ha deltagit på de workshops jag hann med ansåg jag mig kunna uttala mig om vetenskaplighet. Jag är i grunden skeptiker och ställer krav på hållbarhet. Det har inte med materialistisk tvångströja att göra då jag ju är öppen för vetenskap i alla dess former. Att jag här på HK ger en kort redovisning av mina intryck ingår också i min uppgift. Sedan får vem som helst som var med på Eurotas ge sina intryck. Precis som vi gjort på tidigare resor. Du är mycket välkommen med din beskrivning och dina intryck. Jag har också ändrat antalet som deltog under invigningen eftersom det bara baserade sig på min upplevelse av antalet i en fullsatt åhörarsal och uppgiften om antalet deltagande, där hade jag således fel. /Börje

 2. Eftersom jag deltog i Eurotas på Kreta vill även jag ge mina synpunkter. Vetenskapligt eller inte det struntar jag i men rent mänskligt och förståndsmässigt gav det mig mycket. Underbara människor och fina diskussioner. De workshops som jag deltog i var bra, särskilt Jure Biechonski från Estland. Han visade hur han arbetade med sin intuition och fick en kvinnlig deltagaren, som var psykoterapeuft, att ställa upp på en “session”. Jag vill inte närmare gå in på vad som skedde, men jag kunde bara konstatera att hon fick fram saker som aldrig kommit fram förut och att hon blev hjälpt. Allt var äkta, jag talade själv med berörda parter efteråt. Vi borde lära oss mera att arbeta med vår intuition och inte bara med vårt intellekt och prata, prata prata.
  Här sa han bara känn, känn, känn efter. Han hade allt i sin hand och det var absolut inget flum.

  Sedan vill jag tacka Bertil Johnsson som höll ett fantastiskt
  fint föredrag om astrologi. Om detta skulle jag vilja höra mera. Du bor ju i Stockholm. Kan du inte hålla någon veckoslutskurs i vår om detta ämne? Jag bor ju i Västerås ,
  så det vore fint om man kunde ägna en hel helg åt astrologi och diskussioner. Kanske efter jul.? Vad säger du Bertil?
  Måste vara fler som är intresserade. Äntligen en människa som vet vad han pratar om. Tack Bertil.

  Lisbet Gemzell

  • Jo Lisbet,
   ni var ju där mycket längre än jag och fick möjlighet till fler upplevelser. Att delta som observatör i en terapeutisk session är ju också en publikupplevelse som kräver att “patienten” erbjuder sig som försöksobjekt. Jag har varit på sådana kurser men då är alla där på lika villkor och alla deltar. Så ett smakprov på en terapeuts metod är väl okej som workshop. Det gör det mer levande.
   Jag som skeptiker blev inte mer övertygad. Men fann det ändå intressant. Och jag har föreslagit Bertil ett föredrag för HK medlemmar. En weekendkurs är naturligtvis mer ambitiöst. Men en god idé.
   De workshops som jag hamnade i var tyvärr inte lika givande och jag fann vissa presentationer bedrövliga. Kanske var jag i fel mood. Å andra sidan har jag nyligen varit på en annan konferens i USA och varit med om mycket professionella och inspirerande föreläsningar på motsvarande teman som EUROTAS. Så summan av kardemumman är att många behöver lära sig att pedagogiskt presenterar sina kunskaper. Och i det blir den vetenskapliga framställningen lättare att bedöma./Börje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.