”Landet långt borta och nära” av Lisbet Gemzell

0
1940


Lisbet Gemzell har författat en barnpjäs om de fyra elementen som säkert fick sin inspiration för 6 år sedan då hon framträdde i radion den 17 sept 2011.

I konsten, som jag upplever den, kan jag sammanfatta alla elementen och ge uttryck för min världsbild.
Jag kan skapa och bli friare.

Röstpedagogen Lisbet Gemzell i Västerås vill visa hur hon tror att allting i tillvaron hänger ihop, via de fyra elementen: Luft, jord, eld och vatten. Följ med och hör hur hon förklarar det.
LÄNK till SR
Programmet sänds inte längre men hon var också med i önskerepris 2012 LÄNK

Här kan man få ett smakprov och lyssna på Lisbets goa sagoröst.

Barnen älskar Lisbet, berättar Kerstin Spennare, lärare på Ekbergaskolan i Västerås. Lisbet Gemzell är skaparen av läromedlet Sagan ”Landet låångt borta och nära”. Det är en interaktiv saga som kompletteras med Lisbets fantastiska övningar. Barnen talar, sjunger och gör rytmiska övningar inom det gemensamma temat de fyra elementen, luft, jord, eld och vatten. Lisbet har skapat ett material som utmanar barnen och samtidigt hjälper dem att lära känna sig själva bättre.

Lisbet tog med sig Sagan och övningarna och utvecklade materialet tillsammans med Kerstin och hennes elever. Varje gång Lisbet varit där frågade barnen efter henne i veckor, berättar Kerstin entusiastiskt: – När kommer Lisbet nästa gång?

– Barnen får utlopp för sin energi, de får röra på sig och samtidigt ha roligt, säger Kerstin.

Första gången barnen lyssnar på sagan är de hänförda. Sagan är spännande och följer en klassisk berättarstruktur och där utkämpas kampen mellan ont och gott. Det finns mycket för barnen att diskutera med sin lärare efter det att de lyssnat på Sagan. Genom övningarna och sångerna om de fyra elementen lever sig barnen in i Sagan och blir delaktiga i berättelsen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.