Céleste – konstnärinnan av Ven

8
3592
Céleste Foto: Ritva Peratt
Céleste Foto: Ritva Peratt

Sommaren 2019 reste en liten grupp medlemmar i Humanism & Kunskap till ön Ven för att besöka Céleste på konstnärsgården Marielund och här kommer den första av en serie reserapporter.

TEXT: BÖRJE PERATT
Foto: Ritva & Börje Peratt

Föreningen Humanism & Kunskap fick våren 2019 en ny medlem, konstnärinnan Céleste som bor på ön Ven i Öresund mellan Landskrona och Köpenhamn.

Ven färjeläge Foto B. Peratt

Vi hade lite mailväxling och jag skrev en kort artikel och välkomnade henne som vår nya medlem. Senare föreslogs att de i föreningen som var intresserade skulle följa med och besöka henne på Ven. Efter några sena avhopp blev vi inte fler än fyra som åkte men det visade sig bli en perfekt liten grupp som fick ta del av Célestes livsöde och konstnärsgärning.

Célestes kök, Ritva tv, Celeste i mitten, Lisbet th och Viveka närmast th Foto B. Peratt

Under de fem fantastiska soldagar vi var där kom vi varandra nära och fick uppleva den underbara öns natur och veta något mer om varandras liv. Jag väljer att berätta om denna fascinerade resa i minst två artiklar och börjar med berättelsen om Céleste och Marielund.

Marielund trädgård Foto: B. Peratt

Då man kommer till Marielund slås man av skönheten, trädgården, utställningshallarna i en ombyggd lada och det gedigna bostadshuset med sina uthyrningsrum och hur hon har inrättat sitt liv till att måla och ta emot grupper och besökare.

Céleste föddes i Stockholm 1942 och fick en hård start i livet. Hon övergavs ganska omedelbart av sin mor som saknade möjlighet att ta hand om henne. Hon hamnade i ett fosterhem där tillvaron inte blev vare sig lugn eller trygg. Alkohol och bråk ledde till skilsmässa då Céleste var 8 år och med det följde ett kringflackande liv. Fostermodern tog arbete som hushållerska hos olika bönder i Skåne för att slutligen få plats hos en bonde på Ven. Med denne man gifte sig Célestes fostermor. Under bröllopsyran skickades Céleste iväg till sin åttonde skola.  Barnavårdsnämnden fann hemmet ytterst lämpligt då hemmet var både kristet och lantligt. I själva verket var det ett synnerligen strängt hem med grov misshandel i Guds namn. Hon fick lära sig herrans tukt och förmaning under syndens pinande ok. Nog ville hon fly men en ö mitt i Öresund erbjuder inte många flyktvägar. Så småningom kom hon ändå loss vilket ledde till en bana av teater och skådespeleri och hon kom att studera måleri och teckning för Bengt Fahlström i Landskrona. Ska man sortera in Céleste i fack så blir det en konstart som rubriceras som naivist vilket somliga konstnärer försökt efterlikna men som kräver en äkta unik framställning där färg och form är överordnat realismen. Jag kan dock inte låta bli att associera till  Modiglianis näsor och Gauguins kulörspektra. Med detta sagt tar det inte från Célestes unika uttryck.

Män i Bur, Celeste olja Foto B.Peratt
Män i Bur, Celeste olja Foto B.Peratt

Verksamheten i kulturvärlden innebar möten med en rad män och Céleste har, givet sin bakgrund, kanske hela livet varit uppmärksam på den förminskning som andra, särskilt män, har utsatt henne för. Delar av hennes liv och upplevelser finns avbildade i hennes målningar, ibland i en revanschlystnad och rent av hämnd. Tavlan ovan visar förkrympta män inlåsta i fågelburar.

Marielund, huvudbyggnad tv, utställningshall th. Foto Ritva Peratt

1989 ärver hon av sina sista fosterföräldrar, gården Marielund på ön Ven. Hon förvandlar den till en konstnärs- och kulturmötesplats och i samarbete med andra blir det även centrum för filmvisning där särskilt Björn Larsson (Björns biografer) spelar en central roll som med sina kontakter bjuder in kända svenska filmskapare. Länk. Öns invånare får tillfälle att se deras filmer och man samtalar om dess innehåll.

1980-talets golfboom drev en ”entreprenör” att köpa upp marken kring Marielund med uppsåtet att bygga en golfbana. Hans plan var att överta större delen av ön.

Entreprenören, staty Marielund trädgård Foto Riva Peratt

Entreprenörens ritningar omgärdar helt Célestes boplats och han försökte till och med att bygga ett rödlyse mot Marielund som innebar att Céleste och besökare skulle behöva vänta på passerande golfspelare och undvika korselden från golfbollar. Nu startar kriget om rätten till sin gård och sitt liv. I ett självporträtt är hon iförd boxarhandskar. Man kan ana att det rör striden om Marielund, naturen och friden där.

Boxare, Celeste Foto Ritva Peratt

Miljödomstolen tar den starkes parti och Céleste förlorar men domslutet innebär att inga ombyggnader får ske och lagstiftningen begränsar golfbanans möjlighet till att expandera och förändra. Céleste lyckades även förhindra entreprenören från att dra en väg rakt genom trädgården, det kan ses som en halv seger. Länk Entreprenören ringar ändå in hennes tomt med stora nät och bygger golfhus och maskinparker alldeles kloss intill hennes tomt. Hänsynslösheten är som gjord för en filmatisering. Förrådet för maskiner är ett svartbygge men Vens politiker och tjänstemän i tekniska nämnden är under foten på entreprenören och tillåter detta som från början skulle vara ett litet förråd men nu blir en ansenlig byggnad för maskinparken och den är lagd alldeles intill Célestes tomt. Man har inte ens respekterat 4 meter till tomtgränsen. Byggnaden ligger så nära Célestes tomt att plasttaket går in över hennes tomtgräns. Varje dag sedan 30 år, har inneburit ett störande, bullrande och miljöförpestande inslag från arbetet med och på golfbanan.

Vi gjorde ett besök i klubbhuset och intog en lunch. Maten var det inget fel på men vi var enda matgäster och under den knappa timme vi satt där blev vi påtagligt störda av enorma gräsklippningsmaskiner varav en banskötare just då bestämt sig för att klippa övningsgreenen alldeles intill uteserveringen. Nej hänsyn och respekt kännetecknar inte policyn på denna golfbana.

Golfbanans första utslag ligger så nära Célestes huvudbyggnad att man hör varje utslag. Ett nästan 20 meter högt förfulande fiskenät hänger från träden in över hennes tomt för att om möjligt stoppa bollar som råkar komma snett. Céleste har en önskan och det är att nätet tas bort. Men detta är i sanning ett grovt rättsövergrepp begått av Miljödomstolen och kommunens representanter mot den lilla människan Länk. Om jag inte redan hade så många andra filmer jag vill göra så skulle denna historia kunna ligga som nästa film.

”Moder, förlåt dem icke för de vet vad de gör”, Olja av Céleste Foto Ritva Peratt

Arrogansen från entreprenören och kommunens makthavare slutar således i miljödomstol och där lär sig Céleste ett och annat om juridik som visar sig komma väl till pass då Sveriges regering plötsligt erbjuder ersättning och ber om ursäkt till människor som farit illa av statens katastrofala fosterbarnsomhändertagande. Länk
Céleste menar att hon av bråket kring golfbanan lärde sig tolka de juridiska teknikaliteterna så att hon förstod vad som krävdes för att bli accepterad och få rätt till ursäkt och ersättning av staten angående fosterbarnens lidande. Många andra drabbade förstod eller kände inte till dessa detaljer och fick ingen ersättning. Hon utsattes för ett slags korsförhör, godkändes och bjöds in till stadshuset i Stockholm och mötte där kungaparet som framförde ursäkten till samtliga närvarande. Det var enligt Céleste en ganska tragisk skara ”brottsoffer” för hur staten misskött omhändertagandet av dessa fosterbarn. Hon fick liksom de godkända offren 250 000 kr som kom väl till pass för upprustningen av Marielund och konstnärshallen.

Stig-Owe Jemseby och Céleste Fahlström. Utsnitt Foto: Britt-Mari Olsson

Konstnären Stig-Ove Jemseby från Täby norr om Stockholm flyttade till Landskrona och kom att bli Célestes trogne livspartner fram till sin bortgång i en svår sjukdom. Som så många andra som drabbats av cancer fick också Céleste och Stig-Ove kämpa mot sjukvårdens oförmåga att tillgodose patientens önskan om alternativ vård.

Stig Ove gravsten på ön Ven. Foto Ritva Peratt

Stig-Ove fick också stor betydelse för att få ut hennes konstnärskap. Deras partnerskap inspirerade Céleste och var i sann meningen ett supporterskap. Stig-Ove gjorde allt för att sprida Célestes konst.

Nu har hon målarkurser och tar emot ”resande” som önskar sovplats över natten. Jag kan tycka att hon är väl generös. Ett besök i hennes fina trädgård och konsthall kostar 10 kr och man får tillbaka dem om man inte är nöjd. En besökare betalade 50 kr och ansåg att det var det minsta man skulle betala för detta besök. Jag håller fullständigt med.

Entré Konsthall Marielund med Celestes tavlor. Foto Börje Peratt

Skapa förutsättningar för Marielunds framtid
Liksom när det gäller kunglig konst betalar besökare för att finansiera bevarandet. I detta fall skulle en rimligare inträdesbiljett (50 kr) direkt vid grinden bidra till att bevara Marielunds trädgård och utställningshallen med Célestes konst.

Börje Peratt

Kommande artikel handlar om våra samtal och vandringar över ön.

Marielund konsthall med tavlor av Céleste Foto B Peratt

8 COMMENTS

 1. Facebook: En oas på lilla Ven! Jag och mina målarkamrater hade en fantastisk vistelse hos Celeste för några somrar sedan!

 2. Tack Börje, för en fantastiskt levande beskrivning av Céleste och hennes livsverk! Vilka fina foton! Det känns som vore man där när man läser artikeln. Vilket levnadsöde och vilken underbart stark kvinna!
  Jag var en av dem som tyvärr var tvungen lämna återbud ”i sista stund” p g av sjukdom. Mina varmaste hälsningar till dig, Céleste! Vilken talande konst du skapar! Jag fastnade speciellt för de korsfästa kvinnorna. Skulle vara roligt att få träffa dig så småningom!

 3. Tack Börje för en fin artikel. Jag var en i vår lilla grupp och kan bara intyga att vi hade fantastiska dagar. Tack Celeste för att du tog hand om oss på ett ypperligt sätt!

 4. Tack för fin artikel. Råkade på Marielund oc Celeste under konstrundan i år och det blev ett oförglömligt besök. Konst som verkligen berörde i en fantastisk miljö. Vilket livsverk.

 5. Facebook: Där har jag övernattat vid ett par-tre tillfällen. Underbar trädgård!

 6. Kände sorg att se att Stig Owe lämnat oss. Mötte Stig Owe första gången i Stockholm i början av 80-talet då vi båda mediterade. Mötte honom igen senare på en meditations-akademi i Holland där han deltog ett tag. Men han åkte hem ganska snart eftersom han kände att hans skaparförmåga och kreativitet hämmades för mycket av det minutiösa meditationsschemat vi höll oss till. Han ville ju skapa!
  Kommer bara ihåg hans glada utstrålning och hans charmanta uttryckssätt. Alltid positiv och glad!

  /TB

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.