Åsa Simma tilldelas Humanism och Kunskaps utmärkelser 2016

3
1573
Åsa Simma Foto: Håkan Gidlöw
Åsa Simma Foto: Håkan Gidlöw
Åsa Simma Foto: Håkan Gidlöw

Åsa Simma tilldelas Universe Globe 2016 för ”samekvinnans röst ut i världen” och HK:s Diplom 2016 för ”Livslång gärning i humanismens tjänst”.

TEXT av KERSTI WISTRAND

Åsa Simma föddes 1963 i en samefamilj som sedan urminnes tid ägnat sig åt renskötsel. Då Åsa växte upp var det förbjudet att jojka, men hennes mor, drömtyderskan, lärde henne i hemlighet det klassiska sättet att jojka. När hon var nio år upptäcktes hon av den store samiske kulturpersonligheten Nils Aslak Valkeapää och fick följa med på jojkturnéer i Norge och Finland. Detta ledde i sin tur till teaterutbildning.

Åsa Simma är skådespelerska, sångerska, jojkare, manusförfattare, regissör och nu senast teaterchef för den samiska teatern Giron Sámi Teáther i Kiruna. Hon har medverkat i antologin ”Sånger från jorden” (2015), som belyser miljöfrågorna från ett annorlunda perspektiv. Åsa Simma har arbetat mycket internationellt och är aktiv inom den globala urfolksrörelsen, där hon bl.a. samarbetar med andra kvinnor. I övrigt hänvisas till tidigare artikel ”Jojken II – dess ursprungliga form”

"Universe Globe" av konstnär Staffan Lessner, Sweden Crystal Design. Kristall-lampa som utdelas i samband med Diplomet den 5 december
”Universe Globe” av konstnär Staffan Lessner, Sweden Crystal Design.

Priset ”Universe Globe” är en kristallampa formgiven av konstnären Staffan Lessner, Sweden Crystal Design.
Utdelningen äger rum lördagen den 10 december dit också våra medlemmar bjuds in.

Till Åsa Simma, kulturbärare av den samiska kulturen:

”Denna utmärkelse går till dig som kulturbärare av den samiska identiteten, kulturen och naturen. Vi vill visa hela ditt folk och speciellt kvinnorna tacksamhet för er närhet till Moder Jord med bergen, älvarna, örterna och björnen. Det finns hos er många kunskaper att lära ut, sådant som vi som moderna människor för länge sedan glömt och behöver bli påminda om. Hur vi alla utgör delar av helheten, Livet, och hur vi alla påverkar och påverkas av varandra. Hur hela naturen med allt vad där ingår är besjälad och av stor betydelse för hela vårt ekosystem och klimat. Att det finns en osynlig värld och att vi delar jorden med andra väsen vi inte ser. Era insikter, drömmar och kunskaper är viktiga och värdefulla för oss alla och för jordens överlevnad.

Du växte upp i den näst nordligaste samebyn i Norrbottens län nära norska gränsen och följde varje sommar renarna till de norska fjällen, där du känner dig ”hemma”. Där solen är uppe hela dygnet och tidsbegreppet annorlunda. Det känns som solen endast snurrar runt där uppe på en pelare, en världsaxel. Total öppenhet. Det finns ingen mobiltäckning, ingen elektricitet, inget rinnande vatten. Tystnad och stillhet i naturen. Där känns samhörigheten med livet i varje cell och där föds jojken lätt. ”Om jag ser skönheten i ett fjäll, skapar detta en sång inom mig. Jag gör en sång av den starka känslan jag får inför fjället. Jag är bara ett verktyg för den melodi som vill födas genom mig”, har du en gång sagt.

Det var inte så lätt för dig att växa upp i en kultur som blev hånad och till och med förföljd och du blev mobbad i skolan. Din mor, drömtyderskan, lärde dig jojka på det samiska traditionella sättet i största hemlighet och när du togs under Nils Aslak Valkeapääs vingar och började turnera vid 9 års ålder började din konstnärliga bana. Den ledde dig in på teatern som sångerska, skådespelerska, dramaturg och senare manusförfattare och regissör.

Dina livsuppgifter har fört dig till många länder på vår jord. Studier i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Du har studerat sång i Grekland och Mongoliet. Du har arbetat mycket med teater internationellt, varit konstnärlig ledare på Native Theatre School i Kanada, en teaterutbildning för indianer och arbetat i Ryssland och Japan. Du har lett teater- och filmprojekt i Europa och verkat som skådespelare i Belgien, i en produktion som turnerade runt i Europa. Du är aktiv inom den globala urfolksrörelsen och har turnerat bland aboriginer i Australien och levt med inuiter på Grönland och med nordamerikanska indianer, ja, du är t.o.m. livstidsmedlem i en kanadensisk indianby. Du gifte dig och fick två söner med en man från denna by.

Det är inte bara i jojken du följer inspirationen och förkroppsligar det osynliga. Det är din ledstjärna även i teaterns värld, där du gestaltar och ger liv till den samiska berättarkonsten. Du följer intuitionen och är en visionär vägvisare. En tanke eller idé ska manifesteras i kött och blod, har du en gång sagt och du ser det som ett heligt uppdrag som du bär med största respekt.

Solen har alltid betytt mycket både för dig och också för Nils Aslak Valkeapää. Med pjäsen ”Åtta minuter från solen” nådde du din första stora publik och sedan spelade du i Valkeapääs ”Solen min far”. När Helsingfors var Europas kulturhuvudstad och samtidigt fyllde 450 år, arrangerade du en konsert som handlade om vårdagjämningen och kampen mellan ljus och mörker. Du förkroppsligade ljusets födande och livgivande genom en kör med tio gravida kvinnor.

Men du har också sagt att teater är en konstform som bör vara delaktig i aktuella och viktiga samhällsfrågor. I pjäsen Reaktor sitter tre instängda samer i ett skyddsrum efter en kärnkraftsolycka i Sápmi, de enda överlevande, och ältar om vad det samiska innebär och vad det varit och om det finns någon framtid. Du vill få publiken att tänka till om väsentligheter och innan det är för sent.

Vi önskar dig all lycka med ditt sedan förra året nya projekt som ledare för den samiska teatern Giron Sámi Teáther, som du kommer att göra till en omtalad nationalscen och därmed stärka den samiska identiteten. Vi ser fram emot att du tillsammans med andra samekvinnor kommer att bygga starka broar och att de ursamiska tankarna om livets väsen och väsentligheter når ut över Sverige och världen.”

Utdelning av utmärkelse sker den 10 december i samband med vår julmiddag som startar kl 13 och slutar kl 16 ca.
I det sammanhanget uppträder Åsa Simma med egen jojk.
Plats i Stockholm meddelas senare.

Vill du delta vid denna julmiddag och ceremoni kan du maila

För Humanism och Kunskap,

Kersti Wistrand

Källor: Intervjuer i radio och tidningar, vilka finns på nätet. Här är några:

1. http://www.sangerfranjorden.se/om-boken/ https://www.facebook.com/sangerfranjorden
2. http://www.lansteatrarna.se/okategoriserade/asa-simma-ar-ny-teaterchef-pa-giron-sami-teahter
3. http://www.culturebase.net/artist.php?1326
4. http://www.samefolket.se/index.php?option=com_content&view=article&id=806:halla-daer-asa-simma&catid=19:oeversaettningar&Itemid=38
5. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=6488195
6. http://toppmotet.se/2010/07/schaman/ Krönika

Tidigare utmärkelser

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.