Vattenkällor – att hitta dricksvatten i naturen

1
2422
st Botvids källa
St Botvids källa, Botkykra. Foto: Holger Ellgaard. Wikimedia.com. LÄNK

För att överleva måste forntidens människor kunna finna källvatten på sina färder genom de milsvida skogarna. Även idag kan det vara viktigt att hitta drickbart vatten i naturen ifall att det skulle bli vattenransonering i samband med en samhällskris, något som MSB gick ut med för några år sedan. I denna artikel får du veta hur det praktiskt kan gå till.

TEXT: KERSTI WISTRAND

I något yngre dagar var jag vandringsledare i skogarna inom Stockholms län. Vandringarna var långa och tog många timmar. När det var dags för fikapaus var det alltid lika trevligt att slå sig ner på en sten eller stubbe och ta sig kaffe ur termosen tillsammans med några rejäla smörgåsar. Allt förberett hemma i köket med vatten på bekvämt sätt genom kökskranen. Men hur fick man sitt vatten förr i världen ute i skogarna? Det fanns ju inte alltid något vattendrag till hands.

För några år sedan gick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut med goda råd i en överlevnadssituation. Skulle det i framtiden bli vattenransonering under någon period är det därför bra att ta fram tidigare generationers kunskaper att finna en kallkälla i naturen. Finner man inte någon sådan måste man leta efter ett vattendrag med rinnande vatten, därefter en sjö och sist en vattenpöl om det krisar.

I nedanstående video från ser du hur det går till att hitta en kallkälla med drickbart vatten:

Go´ tur!

Kersti Wistrand

1 COMMENT

  1. Hej Kersti
    Jag behöver få komma i kontakt med dig. Mitt tel är 0707288255
    Jag/vi behöver dig i vårt projekt om lögner inom virus/smitta/big pharma.
    Med vänlig hälsning, Monica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.