Stefan Edman Youtube

70% av Sveriges yta består av skog. Stefan Edman berättar om artrikedomen i skog och på äng, vilket får bli till en hyllning till Moder Natur på Jordens dag 22 april 2021.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Idag är det Jordens dag. I min hand har jag biologen och författaren Stefan Edmans bok ”Jordens sång” (Nordstedts förlag, 1984), lika intressant nu som då. Med biologens ögon beskriver han initierat den biologiska mångfalden samtidigt som han hyllar livet och Moder Jord ”i en kärleksförklaring till den Skapare som vill att du och jag finns” (författarens ord).

Stefan Edman fortsätter ungefär så här i sitt förord:

Hur kan vi hålla ”jublets kategorier” vid liv? Frågan är berättigad i en värld av hopplöshet”. Förvisso finns det sådant i skapelsemönstret som vi varken begriper eller vill försona oss med: smärtan och döden hör dit. Ändå tror jag att varje människa från och till kan förnimma Skaparens eget hjärtslag i tingen och allt levande. Livet har sin egen skönhet, sitt eget värde. Det ligger en tröst i detta, ett hopp. – Hur kan vi hålla ”jublets kategorier” vid liv? Innerst inne vet vi att förnyelsen av den djupaste livskänslan är möjlig: i gemenskapen med människor vi älskar, i engagemang i det vi tror på. — Min bok handlar om ytterligare en väg till ”existentiell glädje”: upplevelsen av ”Jordens sång” och upptäckten att kosmos är ett sakrament, en helig gåva.

Stefan Edman (född 1946) är idag förutom biolog och föreläsare även hedersdoktor och författare till ett 50-tal böcker om natur och miljö. Dessutom är han vice ordförande i Naturskyddsföreningen och generalsekreterare för Oljekommissionen. Hans senaste bok heter ”Bråttom, men ännu inte kört” och där sammanfattar han läget på klimatområdet globalt, inom EU och i Sverige. Hos oss är 1 700 – 1 800 arter rödlistade och nära utrotning, men som alltid väljer författaren att vara optimist och lyfter fram möjligheter att bidra till artrikedomen. Med andra ord ett sätt att hylla Moder Jord.

Nyligen fann jag två nyinspelade videos där Stefan Edman berättar om vad biologisk mångfald betyder och hur det står till med artrikedomen i Sverige. Här kan du lyssna LÄNK:

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.