Bonnierkoncernens mediediktatur

1
950
Hydran Collage av Börje Peratt
Hydran Collage av Börje Peratt

TEXT och ILLUSTRATION BÖRJE PERATT
Originalartikel på Debatt: Bonnierkoncernens mediediktatur behöver alternativ

I arbetet med dokumentärerna om Erik Enby, första filmen “Läkaren som vägrade ge upp” (Streama Vimeo) och uppföljaren “Sista striden” blir det allt tydligare hur Bonnierkoncernen undergrävt inte bara mediesverige utan Sverige i stort.

Hydrans bläckfiskliknande tentakler har genom förföljelsen av Dr Erik Enby visat upp hur illa det står till med yttrandefriheten, demokratin och rättvisan i Sverige.

VoF jugend jacka Foto Peter Olausson Skärmdump från Facebook

Antihumanismens motsvarighet till Hitlerjugend hittar vi i föreningarna “Vetenskap och Folkbildning” (VoF) och Förbundet (Anti)humanisterna. Dessa systerföreningar och särskilt Dan Larhammar har haft fritt fram att publicera sig i Bonniertidningarna; Expressen, GT och Dagens Nyheter med flera och de styr över valda artiklar på Wikipedia. Härifrån har förföljelsen av Dr Erik Enby fått ett kränkande och respektlöst uttryck.

I arbetet med dokumentären Sista striden har grävandet efter fakta tydliggjort ett antal grova juridisk felaktigheter. Det visade sig att ett rättshaveri, baserat på mängder av felaktigheter, stal Erik Enbys läkarlegitimation.

Till att börja med hade preskriptionstiden gått ut och den anmälan borde egentligen ha kastats i papperskorgen. Nu ligger den till grund för Enbydokumentärernas klarläggande av hur det står till i hydrans Sverige.

Varför uppmärksammas inte detta justitiemord och dokumentärerna om Dr Erik Enby mer i svenska medier kan man fråga sig? Jo sannolikt därför att det finns ett starkt intresse att förbjuda sådana hälsobringande metoder som Dr Erik Enby använder. Bonnierkoncernen har intressen i läkemedelsindustrin och Bonnierkoncernen äger i stort sett all slags press i Sverige och kontrollerar även film och TV.

I jakten på självständiga medier och kritiker av detta Bonnierkonglomerat hittar jag två poler som sticker ut. Den ena är en artikel i vänstertidningen Proletären, Bonnierimperiet och makten över tanken (2010). Ett annat exempel är Jimmi Åkessons (SD) vilja att synliggöra Bonniers allsmäktighet i en tråd på Flashback där Åkesson refererar till en artikel på Fria Tider som betecknas som en invandrarkritisk yttersta-höger-publikation.

Fria tiders kritik mot Bonnier luktar antisemitism vilket blir besvärande även för den som håller med om kritiken mot Bonnier.

Finns det då något utrymme för en balanserad “mitt i” diskussion om Bonniers makt över tankens frihet. Bonnier köpte för inte så länge sedan upp Mittmedia vilket innebär att de förutom riksmedier äger alla lokala nyhetstidningar. Att någon där skulle andas kritik av Bonniermakten är som att skära av sin egen födkrok.

Sedan har vi det här med Guldspaden och “Grävande journalister”. Ja där borde det väl finnas ett utrymme för att granska Mediesverige. Eftersom Bonnier har ett omfattande intresse i denna premierande verksamhet blir det tyvärr alltför ofta till låtsasundersökande journalistik. Expressen är också sponsor och har fått mängder av belöningar från Grävande journalister. Jo samma tidning som idkat mångårig förföljelse av Dr Erik Enby.

Det låter ju annars bra att Stieg Larssons Stiftelsen, SVT och TV4 är huvudsponsorer för Grävande journalister. Men i praktiken äger Bonnier även kontrollen över dess utmärkelser då också Stieg Larssons Stiftelsen är djupt förankrad i Bonnier, TV4 har ägts av Bonnier (uppköpt av Telia) och SVT är, om inte styrt av Bonnier och antihumanisterna, så i alla fall under Bonniers starka inflytande.

Det står klart att Bonnierkoncernens olika företag har omfattande statligt ekonomiskt stöd.

“Bonnier får inte bara en stor del av sin bokutgivning finansierad med skattemedel via det kontroversiella litteraturstödet. Familjekoncernen styr dessutom inköpslistorna på ett stort antal kommunala bibliotek genom nätbokhandeln Adlibris.”

Bonnier äger Svensk Filmindustri och har påverkan på filmproduktion och filmfestivaler som Göteborgs Filmfestival. Inte så konstigt att den internationellt prisbelönade filmen “Läkaren som vägrade ge upp” inte fick plats där.

Det kan låta som en utopi men Sveriges medielandskap behöver breddas och få fristående alternativ. Och vi behöver en fristående yrkesgrupp av journalister. Nu sjunker nyrekryteringen katastrofalt då allt färre ser en framtid i yrket.

Vi är några få som kan betrakta oss som fria och oberoende journalister och där jag står, varken till vänster eller till höger, är det ganska snålt om den fria tanken.

Det är provocerande att antihumanisterna har ett förlag som kallas “Fri Tanke” och som genom Christer Sturmark och Dan Larhammar och undergrävande entrism är djupt insyltat i Kungliga Vetenskapsakademien (KVA). Naturligtvis ingår numer KVA i denna hydra.

Jag skulle gärna göra en intervju med Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande i Bonnier och styrelseledamot i Expressen som ledde förföljelsen av Dr Erik Enby. Tror någon att CJB ställer upp?

Börje Peratt

Ett tillägg till maktkoncentration och mediediktaturen
Lukas Bonniers “Stora Journalistpriset”, ordförande är Jonas Bonnier.

1 COMMENT

  1. Vilken litterär soppa som presenteras. Tor inte att det finns många individer som känner till den dolda korruption och tvångsmedel som har beskrivits i artikeln . Den talar om ett slags dold “Stasi” eller som vi säger “storebror ser dig” och menar statsmakten.Men här tycks det vara Bonnierkoncernen som är en mediamogul och litterär “storebror”. Hur kan detta förändras. Tror inte att Carl Johan Bonnier ställer upp på att bli intervjuad av dig Börje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.