Wikipedias sjukdomstecken – encyklopedins förtal av Erik Enby

0
1633
Klicka på bilden för förstoring

Klicka på bilden för förstoring


I arbetet för att färdigställa dokumentärfilmen ”Sista Striden” (Uppföljaren till ”Läkaren som vägrade ge upp”) ingår att granska även hur Wikipedia, kontaminerat av VoF-administratörer som lägger upp texter som är osanna, insinuerande fejk och förtal av Erik Enby.

TEXT BÖRJE PERATT
FOTO: Skärmdump collage Wikipedia

När jag slutligen antog förslaget att göra en dokumentär (Läkaren som vägrade ge upp) om den för mig då helt okände läkaren Dr Erik Enby fann jag ingen artikel om honom på svenska Wikipedia, men hade konstaterat att Dan Larhammar var väldigt kritisk och jag ville göra en intervju med honom som han avvisade. LÄNK

Jag fann dock en artikel om Enby på engelska Wikipedia. En söndertrasad text manipulerad av sabotörer från Vetenskap och Folkbildning. De flesta kunde härledas till VoFs högsta ledning. I samband med initiativ till en saklig Enby-artikel på svenska Wikipedia (tidig vårmorgon 2015), lösgjorde sig en motståndare ur skuggorna: David ”Spito” Eskilsson anför wikipediaguerillans angrepp på Erik Enby

Innan jag kände till Enby hade jag reagerat på hur VoF styrde Wikipedia och skrivit ett antal artiklar om det såsom: Pseudoskeptikernas wikipediaguerilla.  Den massiva VoF-attack som mitt initiativ utlöste var ändå förvånande. Efterhand blev det tydligt att Dan Larhammar har gett upphov till hela VoF kampanjen mot Enby.

Wikipediaartikeln har idag (30 jan 2019) fortfarande kvar innehåll som kan betecknas som fejk och som bevisligen är osanna. En text på en encyklopedi ska stå över särintressen och hålla sig till fakta.

Vill passa på att nämna också journalistikens förfall där främst Expressen har haft en nära nog brottslig roll i drevet mot Enby med över 15 egna journalister som förtalat Enby däribland Patrik Micu.

Låt oss bena upp slutet på den idag aktuella Wikipediaartikeln om Erik Enby. I nedanstående utsnitt har ”icke gängse medel” smugit sig in och det insinuerar att något är opassande, icke godkänt, osv.

– ”Enby utgick från att sjuklighet av olika slag berodde på infektioner och började behandla kroniska sjukdomstillstånd, exempelvis svåra tumörsjukdomar, med infektionshämmande icke gängse medel. Detta fortgick trots upprepade varningar från HSAN [9] (Wikipedia)

Under cirka 40 års tid har Enby i behandling av kroniska sjukdomstillstånd påverkat hela den kroniskt sjukes organism med antiseptiska terapier och hans forskning har visat att långdragna sjukdomstillstånd har samband med de olika former av mikrobiologisk växt som, till skillnad från ”friska” individer, förekommer i de kroniskt sjukas vävnader och kroppsvätska. Detta gäller också de som drabbats av de så kallade cancersjukdomarna. Hans forskningsprojekt godkändes år 1983 av den etiska kommittén vid den medicinska fakulteten vid Göteborgs universitet. Pga. brist på kompetent handledare fick han inte det stöd som krävdes. Enby valde då att gå vidare med projektet i egen regi. Detta har stört en del kollegor och Larhammar har gått i taket vilket mailväxling har visat. Larhammar tar också äran av att ha deslegitimerat Enby. Larhammar har till och med skrämt bort forskare som visat intresse för Enbys studier och som skulle intervjuas för dokumentären. Det är allvarliga ingrepp i yttrandefriheten.

Enby har behandlat patienter med svåra kroniska sjukdomar med vitaminer och växtextrakt (Wikipedia

Denna text insinuerar att det skulle vara fel att använda vitaminer och växtextrakt. Men vitaminer är nödvändiga för hälsan och naturen tillhandahåller grunder för medicin. Den kinesiska forskaren Tu Youyou tilldelades 2015 Nobelpriset i medicin för sina ”upptäckter rörande en ny terapi mot malaria” utvunnen ur extrakt från sommarmalört baserad på traditionell kinesisk örtmedicin men nedklassad som alternativ i Sverige. VoF-skeptiker anstränger sig också att tillintetgöra dess betydelse. Att Nobelstiftelsen ändå uppmärksammat den kinesiska naturmedicinen måste ha svidit rejält i Larhammar, tredje preses i Vetenskapsakademin.

De terapier Enby har använt har antiseptiska effekter. Hans empiri (samlade erfarenhet) från behandling av över 30 000 patienter under 40 års tid är tillräcklig för att garantera vetenskap och beprövad erfarenhet. Se Nobelpristagare vars forskning/studie på behandlingsmetod är besläktad med Enbys. Men VoFs pseudoskeptiker ifrågasätter alla argument som ger stöd för Dr Erik Enby.

Så kommer vi till det kanske grövsta angreppet mot Enby på Wikipedia som är hörsägen och rena fabrikationer och inte hör hemma i en encyklopedi.

Två patienter med cancer har avlidit medan de fått vård av Enby. En kvinna diagnosticerades med bröstcancer, men valde att inte låta sig opereras. I stället gick hon till Enby, som stöttade henne i hennes beslut och menade att cancern ”sprider sig om man skär i den.” I stället ordinerade han vitaminer och nässelextrakt. Hennes tillstånd förvärrades och hon avled av sin sjukdom efter att först försökt ta sitt liv. [10] (Wikipedia)

Texten härrör från den anmälan, på initiativ av Dan Larhammar, som ledde till Enbys deslegitimering. Anmälan är ingiven av fadern till en kvinna som hade långt gången cancer och som sommaren 2003 sökte upp Enby två gånger för att höra om hans behandlingsmetod och som köpte antiseptiska medel. Det är klarlagt av närvarande nyckelvittne att Enby rådde henne att göra operation och att återta kontakt med sin läkare. Detta finns också dokumenterat i patientens journal. Påståendet i Wikipediaartikeln baserar sig således på fabrikationer. Nyckelvittnet hördes aldrig av domstolen eftersom hon gick emot anmälarens felaktiga uppgifter. Däremot har ett annat ”vittne” som inte varit närvarande vid konsultationen vid köpet av antiseptiska medel, skrivit en ”vittneserkläring” som bevisligen innehåller ett stort antal fel och som sannolikt kan härledas till ett möte som den cancersjuke tidigare haft med en helt annan terapeut. Denna vittneserkläring har fått stor betydelse i bestraffningen och i dreven mot Enby. Även fast det således inte rör Enby.  Länk

De båda vittnena är nu inspelade och ingår i dokumentären ”Sista Striden”.

Till saken hör att den cancersjuka kvinnan inte ville att den hätske fadern skulle beskylla eller angripa Enby. Hon dog ett år efter att hon mött Enby och då enligt fadern för egen hand. Ändå fick Enby i media skulden för hennes dödsfall. Förtal som påverkade deslegitimeringen.

FAKTA: från första tumörtecknet till första mötet med dr Enby tog det cirka 14,5 månader. Ca-patienten hade dessförinnan varit i kontakt med ett flertal läkare och terapeuter och dessutom vägrat att gå med på bröstcanceroperation på Helsingborgs Lasarett. Under den sammanlagda perioden var ca-patienten i kontakt med inte mindre än 9 olika läkare på Helsingborgs Lasarett samt tre privatläkare och terapeuter. Enby mötte henne endast två gånger och då var cancern redan långt gången. Även i fall 1 insinuerar Wikipedia att Enby bär skulden.

En kvinna med levercancer i sista stadiet sökte upp Enby som ordinerade vitaminer och korallmineraler. Behandlingen hjälpte inte utan hon avled efter några veckor. [11] (Wikipedia)

Den i fall 1 nämnda cancersjuka kvinnan fick aldrig någon behandling på sjukhuset utan fallet ansågs ohjälpligt och hade lämnats utan åtgärd. Med rätten till ett sista halmstrå kontaktade hon Enby och köpte en kur av antiseptiska medel. Hon hann avlida innan kuren kom igång och hennes dotter fick tillbaka pengarna för obrutna förpackningar. Detta fall fick emotionellt propagandistisk beskrivning och en dramatisk omfattning i drevet mot Enby påhejat av Dan Larhammar i artiklar, TV och radio.

Flera svårt sjuka i liknande situation har fått hjälp av Enbys behandling, överlevt och blivit friskförklarade av samma sjukvård som dömt dem till döden. En del av dessa fall redovisas i dokumentärfilmen ”Läkaren som vägrade ge upp”.

2006 sände TV3 ett avsnitt av serien Insider som handlade om Enby. Där visas hur han, filmad med dold kamera, ordinerar blåbärsextrakt och pepparrot till en kvinna som säger sig ha cancer i lymfkörtlarna. [12] (Wikipedia)

Enby har aldrig ordinerat nässelextrakt, blåbärsextrakt eller pepparrot i sina behandlingar av patienter. Det är således återigen faktafel i Wikipediatexten men med en uppenbar avsikt att misskreditera Enby.  Forskning och ordination är olika saker.

Kvinnan som nämns i TV3 inslaget är intervjuad av Börje Peratt och vittnesmålet inspelat. Det visar att TV 3 lagt ord i kvinnans mun, regisserat henne och sedan undgått att redovisa att Enby gång på gång sade sig inte kunna utfärda någon behandling då hon inte kunde uppvisa sin diagnos eller det sjukhus som hon påstod hade undersökt henne.  I själva verket säger kvinnan idag att hon är ett offer för TV3s manipulation. Trailer

I september 2008, mer än ett år efter det att läkarlegitimationen dragits in, avslöjade Göteborgs-Tidningen att Enby fortsatt behandla cancerpatienter, vilket är olagligt för andra än legitimerad sjukvårdspersonal. (Wikipedia)

Att man i Wikipedia inte refererar till korrekt namn på tidningen (GT) är kanske inte så märkligt när den delen är full av faktafel. Enby behandlar inte cancer utan har ett helhetstänkande på kroppen och antiseptiska medel behandlar främst blodet så att det får en mer hälsosam funktion. Det kan i sin tur leda till att sjuka organ får en chans att ”reparera” sig. Hans framgångar med patienter är dokumenterade och flera resultat kan betraktas som extraordinära.

Göteborgspolisen genomförde en husrannsakan den 4 december 2014 i Enbys hem. Insatsen var konsekvenserna av ett kombinerat myndighets- och journalistiskt övergrepp i Sveriges Radios Kropp & Själ 1 april 2014 initierat av Dan Larhammar. Inslaget fälldes sedermera i Granskningsnämnden.

Efter nästan 19 månader (eller ett år beroende på hur man räknar!) av intervjuer med Enbys patienter fann inte åklagaren några felbehandlingar eller anmärkningar mot Enby. Förundersökningen avseende åtal lades ned den 27 oktober 2015. Förundersökningen ett fiasko. I praktiken frikände förundersökningen Enby men den bidrog naturligtvis ändå till att på osaklig grund ytterligare skandalisera Erik Enby.

Erik Enby har vänt sig till olika rättsinstanser för att få tillbaka sin läkarlegitimation. När Socialstyrelsen ansökte om sin talan i HSAN (Hälso- och sjukvårdens Ansvarsnämnd) mot Erik Enby så hade preskription sedan länge trätt i kraft, vilket innebar att Enby inte juridiskt skulle ha kunnat ställas till ansvar för den förseelse som Socialstyrelsen påstod att han skulle vara ansvarig för, vilket han ändå bevisligen inte var.

Rättsfallet har nu nått Högsta Förvaltningsdomstolen och bland skälen för en resning är att anmälan från början är behäftad med oegentligheter och karaktäriseras av domvilla och rättsröta. Anmälan mot Enby är också som nämnts inlämnad långt efter att preskriptionstiden gått ut och är således juridiskt sett oegentlig och saknar bemyndigande.

En encyklopedi värd namnet (Wikipedia) borde ha källgranskat och klarat ut förutsättningarna istället för att ge stöd åt särintressens (läs Larhammars) förtal.

Börje Peratt

Några artiklar rörande Wikipedia publicerade 2014 innan jag visste vem Enby var:
Wikipediapolisen är organiserad
Wikipediaguerillans internationella förgrening

Till Kvackarna hör

Peter Olausson: ”bedragare, bluff och gubbtjuv”

Kvackaren Peter Olausson

Donera till färdigställande av ”Sista striden” LÄNK

NORDEA Plusgiro: 320793-3
NORDEA Swish 1234524831

Skriv: Enbyfilm2 och gärna ditt namn.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.