Vi firar 18 februari 2012, återfödelsen av Humanism

0
1330
Bättre att tände ett ljus än att förbanna mörkret (Konfucius)
Bättre att tände ett ljus än att förbanna mörkret (Konfucius)

För sju år sedan träffades en imponerade grupp för att diskutera hur humanismens ursprungliga värden ska kunna återtas och hur vi ska bekämpa den  antihumanistiska rörelse som kapat begreppet.

TEXT OCH FOTO BÖRJE PERATT

Humanism & Kunskap bildades 11 december 2011 med direkt anledning av hur en människofientlig rörelse tagit över centrala funktioner i samhället: medier, myndigheter, hälsovård, forskning, bildning, kultur och politik och där man förföljt och bestraffat människor som tänker fritt.

Offer för den svenska antihumanismen har hängts ut i förvillarpriser och man har också ingripit i människors vardag, saboterat arbetsliv och förstört karriärer.

Den 18 februari, drygt två månader efter bildandet av Humanism & Kunskap samlades ett 40-tal intresserade; forskare, författare, filmarbetare, akademiker, läkare och engagerade humanister på restaurang Örtagården vid Östermalmstorg och vi delade upp oss i grupper. Fram växte ett program, Det Humanistiska Manifestet – Stockholmsdeklarationen 2012. Det mynnade ut i Humanismens Värdegrund.

Efter denna träff formulerade jag mina reflektioner inför nutid och framtid i artikeln Humanism & Kunskap bildas.

Medveten om att några som var med oss ändå kunde finna det jobbigt att opponera sig och ta striden mot antihumanismen förde jag en del av denna strid utanför HK. Samtidigt har vi kunnat enas i flera uttryck där måttet varit rågat. Några exempel på det är en artikel i VLT ”Fel val av preses i Kungliga Vetenskapsakademin”. Ett annat är: Naturalismens intolerans sänker humanioran och urholkar humanismen. Ett tredje är ett brev till Public Service gällande den öppna dörr man tillämpat för särintressen från två föreningar som står för förtryck av yttrande- och tankefrihet och som har haft fritt fram i många Public Service redaktioner såsom Aktuellt, Text-TV, Vetenskapsredaktioner, Fråga Doktorn och även i barnprogram. Denna granskning mynnade ut i ett tydliggörande; Sveriges Radio och SVT – fallande trovärdighet.

Känslan idag i februari 2019 är att antihumanismen trängts tillbaka något från den öppna scenen och där har det blivit mer balanserat. Något pinsamt är att Stockholms Kulturhus/Stadsteater valt att samarbeta med dem och erbjudit dem en scen i ”Forum Debatt” där publiken inte får störa, eller spela in eller ifrågasätta: Fejkdebatt på Kulturhuset Stadsteatern

Naturligtvis kan de också ägna sig åt att spy på omvärlden i sina forum och deras pseudoskeptikeradministratörer har väl inte helt rensats bort från Wikipedia och andra ställen där VoF bedriver historierevisionism. Och sannolikt finns de kvar på tidningen ETC, i Bonnierpressen som nu även tagit över lokala medier förutom Expressen och DN. Så visst journalistiken och journalister måste ta sig i kragen och befria sig från detta inskränkthetens och särintressenas ok som drabbat inte minst Dr Erik Enby.

Frågan är om den värsta sortens kränkningar av mänskliga fri- och rättigheter har minskat? Har vi idag återerövrat toleransen, öppenheten och medkännandet? Har vi idag en större frihet att forska utanför boxen och ett större mod att uttrycka oss inom områden som tidigare varit nästintill tabubelagda?

Nja, polariseringen har i alla fall blivit tydligare och alltfler förtryckta har fått nog.

Filmen ”Läkaren som vägrade ge upp” om Dr Erik Enby fick en spridning och ett publikt mottagande som i alla fall överraskade mig och detta utan en rad i större offentliga media. Samtidigt har meningsskiljaktigheter också kommit i dagen och splittrat ”motståndsrörelsen”.

Det finns obestridliga värden som gjort att vi valt bort antidemokratiska uttryck och står alltmer stadiga i den värdegrund vi utvecklat. Och vilken fantastisk produktion av Humanism & Kunskap kan vi idag hitta på vår hemsida!

Tack alla som tagit initiativ till och medverkat till den positiva utvecklingen och som fortsätter ge stöd till vårt arbete. Demokrati och medmänsklighet är inte självklara. Humanismen som ger alla rätt till sin tro och livsåskådning (så länge man erbjuder andra samma frihet) måste erövras varje dag.

Börje Peratt
Länkar Granskning av VoF

Studie av VoF pseudiker

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.