Sannings- och försoningskommissioner

0
895

Inrättande av Sannings- och försoningskommissioner har sin upprinnelse i och inspiration från Den nationella kommissionen för sanning och försoning i Chile som inleddes 1991, kallad Rettig Report efter sin ordförande.

Originalartikel på Vetamera

Sannings- och försoningskommissionen i Sydafrika (engelska Truth and Reconciliation Commission, förkortat TRC) bildades 1996 efter avskaffandet av apartheid. Det var ett domstolsliknande organ där utsatta offer fick vittna inför kommissionen och personer som begått våldshandlingar förhördes och gavs möjlighet att be om amnesti. Kommissionen leddes av ärkebiskop Desmond Tutu.

Sannings- och försoningskommissionen i Kanada initierades av parterna ingående i First Nation. Uppdraget var en del av en holistisk ideologisk syn på anklagelserna om övergrepp och andra skadeverkningar för ursprungsbefolkningen kallad indianer i vardagligt tal men beskriver sig själva som aboriginal (Ursprungsfolk) alternativt First Nations people, dvs före europeiska immigranter till Kanada och USA. Det egna namnet på många urfolk i Nordamerika betyder eller innehåller just människa.

Kommissionen inrättades officiellt den 2 juni 2008 och avslutades i december 2015.

Sanningskommissioner

Sannings- och försoningskommissioner

Den nationella kommissionen för sanning och försoning i Chile

Sannings- och försoningskommissionen i Sydafrika

Sannings- och försoningskommissionen i Kanada

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.