Sammansvärjning

0
377

På Vetamera

Sammansvärjning innebär att i sluten form samla personer för att få de medverkande att förbinda sig till en hemlig överenskommelse i syfte att eliminera en fiende.

Motiv för sammansvärjning

En sammansvärjning kan vara baserad på en olaglig eller otillåten handling eller en handling som blir kriminell till följd av hemliga illojala avtal.

En sammansvärjning kan också för de medverkande ses som en nödvändig väg för att avsätta en destruktiv maktkonstellation eller person.

Medel och mål för sammansvärjning

  • Undergräva fiendens organisation och styrkor där entrism kan vara en metod
  • Undergräva rådande maktförhållande genom förräderi och ryktesspridning.
  • Avsätta ett oönskat ledarskap genom avslöjanden av karaktärsbrister, (skelett i garderoben).
  • Överta makten genom en dold plan och agenda som innehåller olika aggressiva handlingar och även mord riktade mot dem som man vill eliminera.

Historiska hemliga sammansvärjningar som avslöjats har ofta handlat om att avsätta och ibland avrätta/mörda ledarskap.

Julius Cesar

Den 15 mars år 44 f.Kr. genomfördes världshistoriens mest kända sammansvärjning i en mordkonspiration. Julius Caesar, den segerrike fältherren som utropats till diktator på livstid och nu förväntades anta kejsartitel hade till slut blivit alltför mäktig för de republikanskt sinnade politikerna, vilka beslöt att mörda honom. Enligt legenden fick han ta emot sammanlagt 23 hugg, ett från varje mördare. Länk

Synonymer: komplott, konspiration, intrig, ränksmideri, ränker, stämpling, kabal, hemlig plan, anslag, dolska planer, hemlig överenskommelse, hemliga anslag, intrigspel, maskopi, sammangaddning, ränk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.