Boktips om utmattningssyndrom

0
1722

Sjukskrivningarna beträffande utmattningssyndrom har sexdubblats sedan 2010, främst beroende på kvinnor som gått in i väggen. Därför är det extra givande att läsa en bok om och av en psykiater som själv fick diagnosen utmattningssyndrom.

TEXT: KERSTI WISTRAND

43-årige psykiatern Niklas Nygren har ett välordnat liv med familj och två barn. Varje dag gick han glatt till jobbet på öppen psykiatrimottagning, där han var specialist och överläkare. Han behärskade kognitiv terapi vilket var till hjälp för de många patienter med utmattningsdepression som besökte hans mottagning. Men en dag satt han där plötsligen själv och kunde inte ta sig ur sin läkarstol. Han kom helt enkelt inte upp utan blev sittande där en och en halv timme. Doktor Niklas Nygren kunde inte ens vrida på huvudet. Han hade själv förvandlats till en patient och det tog ett tag för honom att förstå vad som hade hänt. Både hjärnan och kroppen totalvägrade. Detta blev början till en lång sjukskrivning under vilken han så småningom började skriva en blogg om sitt tillstånd, varvat med teoretiska kunskaper som läkare för utbrända.

Första månaden satt Niklas Nygren praktiskt taget hela tiden i sin fåtölj hemma och att gå 200 meter bort till affären för att köpa en liter mjölk var inte att tänka på. Det var ett heldagsprojekt. Bloggen blev så populär att den fick 100 000 följare redan andra dygnet i oktober 2016, så många att servern faktiskt kollapsade. LÄNK.

Niklas Nygren fortsatte med sin populära blogg, fick en halv miljon följare och i september i år kom hans samlade bloggar ut i bokform med egna illustrationer: ”Ett slut en början – en psykiaters funderingar kring sitt utmattningssyndrom” (2017, Adlibris förlag). Idag är han tillbaka i arbete igen. Men vad hände honom egentligen?

– En vanlig och tydlig varningssignal är alltid sömnstörningar, berättar Niklas Nygren i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon. En annan varningsklocka är att man inte kan koncentrera sig. Uppmärksamheten hoppar liksom fram och tillbaka.

Jag förstod inte att jag var så nära att bli utbränd. Visserligen hade jag alltid full fart och jag bromsade aldrig för att vila, men jag trodde inte jag var i närheten av utbrändhet och så föll jag dit. Det är svårt att förstå hur allvarligt det är och när man är inne i ett beteende är det svårt att hitta kraften att ta sig ur. Den mentala flexibiliteten minskar och det är lättast att fortsätta i samma spår. Då är det viktigt att lägga sig raklång på ryggen och bara titta i taket
och vila.

Vad är det då som händer när man blir utbränd? Niklas Nygren har alla svaren:

– Vi människor är egentligen inte gjorda för att leva i de här samhället som vi skapat. Det är alldeles för mycket stress. Kraven finns där inne i huvudet och våra liv blir svåra att hantera. Hjärnan krymper vid kontinuerlig stress. Nerverna dras tillbaka och kopplingen mellan nervcellerna blir dålig.

Detta för i sin tur med sig olika effekter som minnes- och koncentrationsstörningar.

Enligt Försäkringskassans statistik var 36 552 svenskar, varav 29 227 kvinnor, sjukskrivna för anpassningsstörningar och reaktioner på svår stress i februari 2017. Motsvarande siffra 2010 var 6 237. Främst drabbas kvinnor – ofta med hemmavarande barn eller gamla föräldrar som behöver hjälp- inom den offentliga sektorn och då främst i yrken där beslut som gäller andra människor måste fattas under tidspress. Vårdpersonal, socialsekreterare och lärare kan nämnas som speciellt utsatta grupper. Om ett par år räknar man med att dessa kostnader för samhället kommer att överstiga kostnaderna för landets försvar. Niklas Nygren uppmanar politiker och chefer att prioritera frågan om utmattningssyndrom och ta större ansvar för att skydda människor från att drabbas.

Själv återhämtade han sig genom vila, samtalsterapi, meditation och mindfulness. Han tränade upp sin förmåga att iaktta sina tankar och låta dem passera utan att dras med känslomässigt. Och så småningom kom han tillbaka.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.