Stockholms Filmfestival och John Bauer filmprojekt

0
2158
Lars af Sillén och Börje Peratt utanför bio Mauritz inför presentation av John Bauer the Mountain King.

Foto Ritva Peratt

”John Bauer och Bergakungen” är ett filmprojekt som drivs av undertecknad och Ritva Peratt (exekutiv producent). Vi fick tillfälle att presentera det på work in progress på Stockholm Filmfestival och jag återpublicerar nedan en sammanfattning från artikeln på projektets hemsida. Men först vill jag kommentera ett panelframförande igår torsdag den 16 november inom ramen för Festivalens olika aktuella teman.

TEXT BÖRJE PERATT

Fyra inom branschen hyfsat framstående manusskribenter och regissörer tog plats i den av Författarförbundet anordnade temakvällen som hade som utgångspunkt att visa upp förbundet som – förespråkare för den oro som präglar arbetstagare inom scenen, film och TV.

Jag sammanfattar kort mitt intryck. En uppfattning i panelen tycktes vara att filmen på biograf var på väg ut och måste återerövras. Det som sker i biosalongen kan inte återskapas framför en datorskärm eller TV. En något motsägelsefull uppfattning var att man gillar TV-serieformatet för det ger större frihet att misslyckas, mera klirr i kassan och mer arbete för alla inblandade. Samtliga tycktes överens om att polisteveserier, ”Krim”, var den nödvändiga födkroken som TV-kanalerna ansåg att publiken önskade. Det var enligt denna panel också helt nödvändigt att basera sitt manus på en förlaga, gärna en känd bok eller novell från kända författare. Och här finns en uppsjö av litteratur som representerar just polisers jakt på banditer och mördare. Originalmanus ansåg man vara dödfött.
En enda röst i publiken lyfte fram ett antal framgångsrika svenska filmer baserade på originalmanus med teman från verkliga livet, vilket i princip avfärdades av moderatorn som ”engångsföreteelser” trots att publikinlägget innehöll sex aktuella exempel där några nått framgång även internationellt.

Med detta kommer jag osökt in på våra aktuella filmprojekt. ”Läkaren som vägrade ge upp”, en dokumentär som baserar sig på ett originalmanus. Jodå det skrevs ett manusliknande treatment för att veta vilka scener och intervjuer som skulle göras. Dess extraordinära framgång med biografvisningar under 2016 gick spårlöst förbi massmedia. Kanske därför att de utgjorde medlöparna i förföljelsen av Enby. Hur som blir det något uppseendeväckande att en filmkritiker påstår att 2016 inte var något bra filmår. Då har man skygglappar på. En film finansierad av folket, distribuerad av folket och med en i jämförelse med andra stor publik och lång visningsperiod. Det är enastående.
Även uppföljaren ”Justitiemordet-Vittnet som försvann” kräver ett manus för att kunna planera. Det gäller som vanligt att få med intervjuobjekten och vi har några mycket viktiga gjorda.

John Bauer och Bergakungen baserar sig också på ett originalmanus där jag tagit del av kärleksbrev mellan John och Ester för att kunna utveckla relationerna och konflikterna i detta spektakulära kärleksdrama.

En skör tråd

Presentation av ”John Bauer the Mountain King” i Bio Mauritz på Filmhuset i Stockholm den 15 nov 2017, ”work in progress” ett arrangemang av Stockholms Filmfestival, Industry.

Presentationen hängde på en skör tråd. Vi hade förberett oss mycket väl med en powerpoint och en pilot (en 4 min kort film för att visa vad vi vill göra). Allt framtaget med hjälp av engagerade aktörer och team. Dagen innan denna föreställning insjuknade undertecknad i matförgiftning och Ritva, exekutiv producent, tappade rösten i en förkylning efter att ha träffat och tagit hand om vårt första barnbarn som visade sig vara snuvig.

Moderator Arantxa Hurtado har genomgång med regissör Börje Peratt utanför Bio Mauritz på Filmhuset 15 nov 2017.
Foto Ritva Peratt

Vi [tog oss på förmiddagen in till Filmhuset på något svaga ben och] fick i förväg träffa moderator Arantxa Hurtado som önskade höra hur hon skulle introducera oss. Med allt detta på plats och känslan av att alla ville det bästa så kunde vi sedan slå oss ned och höra om Roy Anderssons sista (?) filmprojekt, Endlessness.

Den presentationen inleddes med en kort dokumentär om Roy och en snabb resa genom hans filmproduktion. Imponerande. Särskilt intressant var några klipp från inspelningar som visade på en annan sida av den annars så jovialiska regissören. Hans närmaste medarbetare fick sedan stort utrymme att reflektera över deras samarbete och Roys sätt att arbeta. När vi skulle på hade i stort sett hela timmen för tre regissörers presentationer runnit iväg. Och det var vår tur.

Tänkte inför vår presentation på min gode vän Jan Johnsson som under 1990-talet var en firad och ytterst välbetald föreläsare. Han berättade för mig att hans kanske mest uppskattade föreläsning ägde rum på Dramaten och han var helt sänkt i en influensa. Jag hade detta i åtanke inför min presentation. Tack vare våra förberedelser flöt allt på och efteråt sa man att det var en bra presentation. Den hölls på engelska men också det kändes naturligt. Ibland kanske det är bra att vara nästa helt utslagen då man ska hålla ett anförande.

Skådespelaren Börje Lundberg reste sig då jag var på väg ut och gav mig en bamsekram vilket förstärkte känslan av att det hade gått bra. Tack namne för den upplyftningen.

En film om John Bauer är mer än att hedra 100 år sedan hans allt för tidiga bortgång


I USA ges nu ut en bok till hedrandet av hans 100 års jubileum. Norwegian har hans porträtt på ett av sina flygplan. Man förklarar det med att det är en av våra största konstnärer. ”Han har flyttat gränser, utmanat det etablerade och inspirerat andra”, däribland Disney och Tolkien.
20 november 2018 vill/bör/ska filmen ha premiär. Som vanligt handlar det om jakten på finansiering. Man kan undra hur många i Sverige som känner för John Bauer och hans konst och som vill se denna film gjord. Vi har inte startat någon Crowdfunding men jag lägger in sådan möjlighet nedan.

Börje Peratt

Läs hela artikel och övriga länkar här : Projektets Arbetssida

Crowdfunding Föreningen Kulturnätet
Skriv: Bauerfilm
Vill du istället stöda uppföljaren till Läkaren som vägrade ge upp så skriv Enbyfilm2
NORDEA Swish 1234524831
Plusgiro: 320793-3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.