Under 1984–85 säger sig den amerikanske författaren Whitley Strieber ha upplevt närkontakt med utomjordingar eller ”visitors” som han föredrar att kalla dem. Detta resulterade i boken ”Communion” (på svenska Närkontakt) som blev till film 1987. Strieber har i högsta grad påverkat synen på utomjordingar och vad de vill oss, inte minst genom en rad efterföljande böcker i vilka han skildrar sin påstådda snart 40-åriga kontakt med dem.

TEXT: KERSTI WISTRAND

7 december 1941 anfölls Pearl Harbor på Hawaii av den japanska flottan och dagen efter drogs USA in i andra världskriget. Den första oidentifierade flygande farkosten, ett UFO, dök upp över Los Angeles 24 februari 1942 och förklarades bort som överspända krigsnerver och misstolkning av en väderballong.

Faktum kvarstår dock att den amerikanska militären har filmat hundratals fenomen och när Pentagon den 25 juni i år meddelade sin inställning medgav man att ingen förklaring finns på över hundra iakttagelser. Pentagon har därför tillsatt en kommission för att utreda dessa händelser som skulle kunna vara ett hot från främmande makt.

Filmindustrin i Hollywood började tidigt intressera sig och 1951 dök den första UFO-filmen upp. Science fiction-genren såg därmed sin gryning.

I en tidigare artikel presenterades Shirley MacLeans film ”Out on a Limb” från 1986, baserad på hennes bok från 1983. LÄNK

1989 var det dags för nästa stora film i ämnet, nämligen Whitley Striebers ”Communion” (”Närkontakt” på svenska), vilken bygger på hans bok ”Communion: A true Story”, publicerad i februari 1987. Boken blev genast en bestseller och toppade alla listor. Strieber var sedan tidigare en känd och hyllad författare inom skräckthrillergenren.

Egentligen har väl Strieber aldrig lämnat sitt ursprungstema med okända skrämmande företeelser eller varelser som plötsligt dyker upp.

Till skillnad från Shirley MacLeans till synes positiva och kärleksfulla utomjordingar dyker nu helt andra väsen upp. Whitley Strieber kallar sina ”besökare” för ”de grå”. De står för främmande medvetna energier som är skrämmande och tränger sig på, för bort honom mot hans vilja, utför kroppsundersökningar och gör smärtsamma ingrepp i hans kropp. Trots detta väljer Strieber slutligen att samarbeta med dem och menar att de är välvilligt inställda (utan att ställa sig frågan om han möjligen är hjärntvättad eller t.o.m. besatt av dem).

Detta samarbete pågår enligt författaren fortfarande och har pågått sedan dess och har gett honom inspiration i hans skrivande, inte minst till hans bok ”A new World” (2019) som han menar bygger på den vishet han fått från helt nya väsen som började dyka upp i hans medvetande 2015. Enligt Strieber är dessa väsen redan här bland oss människor.

Filmen Communion/ Närkontakt (1989)

Filmen Communion (1989) regisserades av Philippe Mora.

Enligt Whitney Strieber själv bygger boken och filmen på hans egna upplevelser av att bli bortförd av utomjordingar då han och hustrun Anne (spelade av skådespelarna Christopher Walken och Frances Sternhagen) samt sonen och ett par vänner tillbringade sin ledighet i Striebers avlägset belägna skrivarstuga i vildmarken i nordvästra staten New York.

Handlingen: Redan första natten händer något besynnerligt. Elapparater uppför sig konstigt och starka ljussken strålar in i huset genom fönstren, en liten varelse med stora sneda, mörka ögon sticker in huvudet genom dörren och tittar på Whitley. Konstiga känslor infinner sig och morgonen därefter vill vännerna åka hem, men ingen av dem tycks ha några minnen av vad som hänt – utom gemensamma likartade drömmar om ljussken.

Allt eftersom tiden går händer skrämmande saker för Whitley när han vistas i skrivarstugan. Han upplever ”lost time” och ”flashbacks” och får en brinnande huvudvärk. Han är rädd att han håller på att bli galen. (Långt senare ser han på huvudvärken som ett försvar från att minnas vad som verkligen hänt honom.)

Frun övertalar honom att söka läkare och han hamnar hos en mycket skicklig psykiatriker som genom hypnos får honom att återuppleva vad som hänt. Han återupplever hur han blivit bortförd av mystiska varelser som han väljer att kalla ”the visiters”(”besökarna”). Dessa för honom upp i rymden till ett rum med ett operationsbord. Han är stel av fasa.
De påverkar hans hjärna med en tunn nål som de sticker in och ger honom en ljusstöt. Han hör en knall som följs av en blixt och han förstår att de utför en planerad operation. De undersöker hans kropp, framför allt hans underliv, och tar ett smärtsamt avföringsprov.[1]
Efter hågkomsten söker Strieber självmant kontakt med dessa varelser genom att ensam gå ut till en speciell äng i skogen, där folk på orten tidigare sett ufon. Under drömlika förhållanden inleds därefter ett vänskapligt förhållande med besökarna.

Ovan: Trailern för Communion. Klicka på bilden
Hela filmen ligger på youtube, men på tjeckiska: LÄNK

Strieber har själv uttryckt frustration över filmen och kritiserat den eftersom den har förändrat och lagt till en del skeenden som inte Strieber själv upplevt. Åtskilliga gånger har han påpekat att han inte vet om det är utomjordingar när han i själva verket inte vet vad det är frågan om eller om han redan i barndomen blivit utsatt för tidig påverkan från underrättelseorganisationer och hemliga militära projekt i Texas. Redan som tolvåring hade han ibland black-outs – kunde det vara frågan om epilepsi? Han har därför låtit undersöka sin hjärna, vilken befunnits fungera normalt. Dessa test har redovisats i boken Transformation. Filmen har hämtat material även från denna bok. [1]

Vem är då Whitley Strieber?

Whitley Strieber föddes 1945 i San Antonio i Texas. Texas tillhör det geografiska område där många invånare rapporterat UFOn under årens lopp. Det finns gott om youtube-intervjuer med Strieber och i en av dessa berättar han hur han ständigt lyssnade till berättelser om UFOn när han växte upp. Den fantasifyllde lille Whitley hörde t.ex. talas om bilar som hejdades på vägarna av flygande farkoster. Han fascinerades av historierna och lekte Spaceman tillsammans med sina jämnåriga: ”Vi pojkar var besatta av ämnet.”

Så småningom började Strieber studera vid universitetet i Austin i Texas och avlade en examen i engelska, film och juridik. Samtidigt började han skriva böcker inom skräck- och science fiction-genren. Sex skräckthrillers av hög klass kom i snabb takt från hans penna varav den mest kända är ”The Wolfen” (”Varulvarna”).

På 70-talet flyttade Strieber till New York City, där han var ett känt och uppskattat namn i stadens författarkretsar. Han gifte sig med Anne, fick en son och skaffade sig en skrivarstuga i nordvästra delen av staten där familjen kunde vistas halva året.

1983 inleddes fas nummer två i hans författarkarriär då han började intressera sig för freds- och miljöfrågor och skriva böcker om kärnvapenkrig och miljökatastrofer. Med andra ord ett nytt tema, men fortfarande med underliggande skräckscenario.

I mitten av 1980-talet blev Strieber känd för sina självbiografiska böcker om UFO-fenomen samt påstådda möten och bortföranden av ”visitors” och inte nog med det. Som tidigare nämnts säger han sig även ha blivit ombordtagen på en flygande farkost och undersökt av små grå varelser med stora svarta ögon.

Author Whitley Strieber and Anne Strieber lecturing to Mutual UFO Network (MUFON). (Wikimedia LÄNK )

1998 grundade hustrun Anne Strieber en websida, https://www.unknowncountry.com/  , den största i sitt slag med bl.a. läsarmejl, UFO-rapporter, Dreamland, vetenskaplig forskning och dagliga vetenskapliga nyheter, bloggar, inspelningar sedan 1990-talet och meditationer. Strieber har blivit en mediakändis med ett otal TV- och radiointervjuer bakom sig.

Till dags dato har Whitley Strieber skrivit över femtio böcker, både fiction och non-fiction. Flera har filmatiserats, bl.a. The Wolfen, The Hunger, Communion och The Coming Global Superstorm (filmen heter The Day After Tomorrow). Fjorton av böckerna handlar om UFOn.

Whitleys Striebers personlighet och andliga inriktning

Strieber är intelligent och både utbildad och bildad. Han har en oerhörd kreativ och energetisk kapacitet, producerar böcker på löpande band, håller föreläsningar, knyter kontakter med forskare, sätter sig in i forskning och gillar fysik. Han uppmärksammas av bl.a. parapsykologer och jungianer som försöker tolka hans upplevelser efter sina modeller.

Frågan är vad som är drivkraften och intentionerna bakom hans skrivande.

Strieber är född katolik. Redan under universitetsåren kom han i kontakt med Gurdjieff och P.D. Ouspensky och deras ockulta läror. [2] Han ålade sig andlig disciplin och gick under många år upp varje morgon kl 3.00 för att meditera och har fortsatt att meditera ända sedan dess. Att han har utvidgat sitt medvetande påtagligt är ett faktum. Vid ett tillfälle då han besökte en av siouxstammens heliga platser upplevde han en parallell värld snarlik denna när han slöt ögonen. Möjligen kan detta enligt min mening ses som en medvetande-förflyttning bortom vår rumtid där han såg samma plats men i förfluten tid.

Efter sin hustru Annes bortgång 2015 har Strieber utvecklat en inre kontakt med henne vilket han berättar om i videon ”Talk Near Death – The After Death Communication Experience of Whitley”. [3]

Fotot: Whitley Strieber intervjuas om framtida kommunikation LÄNK 

Några av Whitley Striebers tankar om “besökarna”:

”Dessa väsen och upplevelsen av dem är knutna till mig personligen och jag har haft vänskaplig kontakt med dem under närmare fyrtio år. De vill mig gott.

Samtidigt har jag ett arkiv med 100 000 brev från andra personer som haft liknande upplevelser. Nästa steg är att förstå källan till dessa varelser.

Kommer de från en annan planet? Inte nödvändigtvis. Kanske inte från detta universum. Vi förstår inte detta fullt ut. För min del tror jag att det kan finnas ett parallellt universum precis här intill oss. Jag tror att det finns möjlighet att interagera och att några på andra sidan har kommit på hur man kan göra det. De har stora kunskaper om elektronik och elektroniska fält. De har en bildskrift som på något vis förmedlas in i min hjärna i form av idéer utan att jag får telepatisk information.

Vidare tycks de vara intresserade att ta kontakt med människor som är milda till sitt sinnelag samt intelligenta utan att ha alltför starka intellektuella försvarsmurar inom sig eftersom detta blockerar mottagligheten. Akademiskt skolade naturvetare är därför svåra eller omöjliga att nå för dem.

Varför söker dessa varelser upp oss? Från början var de här på upptäcktsresor precis som Columbus en gång i tiden. Eftersom de lever bortom rum-tiden är de fascinerade av vårt sätt att leva i själva tidsströmmen och vill gärna ta del av våra upplevelser.

Sedan 60-talet är de bekymrade över oss. De kan utifrån se in i framtiden. De är bekymrade för våra val och vill att vi ska överleva på planeten. För säkerhets skull gör de en mänsklig DNA-bank, en slags ”fröbank”, för att kunna använda i framtiden om vi dör ut som människoras här på jorden.”

Så resonerar i varje fall Whitley Strieber.

Mina reflektioner

Icke-fysiska eller fysiska? Fiction eller verklighet? Författarkreativitet med stor fantasi? Besatthet av mycket speciella och negativa energier? Vad anser du?

Strieber vill bli tagen på allvar och sant är att en del parapsykologer och psykologer har intresserat sig för Striebers upplevelser och tolkat dem efter sina modeller.

Personligen funderar jag på Striebers tillgång till förändrade medvetandetillstånd. Innan han fördes upp mot rymden av “the visitors” hörde han ett kraftigt vinande ljud. Av och till kände han sig paralyserad och oförmögen att röra sig. Fenomen med vinande och vibrerande ljud i ryggraden samt förlamningssymtom rapporteras av en del ut-ur-kroppenupplevare som under sömnparalys lämnar kroppen för att därefter hamna på en annan medvetandenivå.

Jag tänker också på lucid dreams, klardrömmar, där den som drömmer helt eller delvis har kvar förmågan att vara medveten och t.o.m. kan styra drömmen.

I Striebers fall framträder dock vittnen som upplevt ljusfenomen och “besökare” samtidigt som Strieber [1] och så har vi då alla dessa rapporter av UFOn på för ögat synlig nivå.

Som religionshistoriker går mina tankar även till shamanismen där mörka energier/ andar ses som realiteter, existerande på en annan medvetandenivå. En mycket skicklig shaman har förmågan att (ofta under trance) gå in i sin patients undermedvetna och befria denne. Även en del präster inom den katolska kyrkan praktiserar andeutdrivning.

Skribenten Håkan Blomberg gjorde en intervju med Strieber 1988 då denne var i Sverige för att lansera sin bok Communion. Han har erfarenhet av samtal med personer med UFO-kontakter och bedömde Striebers upplevelser som ovanligt livliga fantasier: “Tanken att UFO-varelserna är projektioner från Striebers undermedvetna ligger nära till hands”: LÄNK

Strieber upplever att en annan typ av besökare uppsökt honom sedan 2015 och inspirerat honom till boken “En ny värld”.  I dagens läge där marknadskrafterna inklusive AI-teknologin vuxit sig allt starkare vore det intressant att ta del av vartåt boken pekar.

Kersti Wistrand

Referenser:
1. Håkan Blomberg har gett detaljerad beskrivning av händelseförloppet återberättad av Strieber själv under en intervju 1988. (Sökaren nr 1, 1989) samt https://sites.google.com/site/ufologist52/Home/artiklar/artiklar-1986-1990/fenomenet-whitley-strieber  2.https://en.wikipedia.org/wiki/Whitley_Strieber 

3.https://www.youtube.com/watch?v=LtIq8Zn2lMU

4.https://www.yumpu.com/en/document/view/63582351/free-download-a-new-world-full-pdf/3

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.