Shirley MacLaine film ”På yttersta grenen” och UFO-upplevelser i Peru

1
1367

Nasca linjernaFoto: En UFO-astronaut som landat i Peru?  från filmen på YouTube.com

Den 25 juni kommer Pentagon att tillkännage om UFOn existerar eller inte. Allt sedan 50-talet har filmindustrin producerat UFO-filmer. 1986 kom filmatiseringen av Shirley MacLaines bok ”Ut på yttersta grenen” där hon bjuds med på en resa till Peru för att se UFOn.

TEXT: KERSTI WISTRAND

För fyra år sedan började hemligstämplat militärt material läcka ut i USA och cirkulera som videoklipp på internet. Det gällde UFO:n, ”oidentifierade luftfarkoster”. Det skulle dröja ytterligare tre år innan Pentagon bekräftade att filmerna faktiskt var äkta och tagna av USA:s flotta respektive militärflygets piloter. Den 25 juni 2021 väntar nu omvärlden på Pentagons slutliga uttalande om huruvida utomjordningar existerar eller inte.

De första UFO-rapporterna började strömma in under 40-talet. Den första oidentifierade farkosten dök upp ovanför Los Angeles 24 februari 1942 men förklarades bort som en väderballong och ”överspända krigsnerver”. [1] Speciellt i vissa områden av USA inrapporterade så småningom allmänheten flera iakttagelser. Dit hör bl.a. Kalifornien, New Mexico, Arizona och Texas.

Filmindustrin började intressera sig och 1951 dök den första UFO-filmen ”The Man from Planet X” upp: ett rymdskepp från yttre rymden landar i det ödsliga och dimmiga skotska hedlandskapet nära ett astronomiskt observatorium. Skeppet för med sig humanoider som talar i musikaliska toner och söker kontakt med en liten grupp människor, däribland en vetenskapsman.

Science fictionfilmerna blev snabbt till en Hollywoodgenre som avledde publikens ångest för bomber och kommunism. ”The Man from the Planet X” följdes av många andra filmer som ”Mannen från Mars” och ”Närkontakt av tredje graden”. Det producerades både skräckinjagande och mer snälla filmer som E.T. (1982), en liten övergiven UFO-varelse som omhändertogs och beskyddades av barn.

Flera amerikanska kreativa personer däribland skådespelare, musiker och konstnärer finns bland dem som ansett sig ha haft närkontakt med UFOn. [2] En av dem är skådespelerskan, danserskan, sångerskan, författaren och aktivisten Shirley MacLaine (född 1934) som i flera böcker gett uttryck för detta. Hon har också gett åtskilliga intervjuer kring detta i CNN, NBC och Fox 2007 – 08. Hon har beskrivit dem under 50-talet: ”När jag var 18 år var där ett UFO som kretsade runt Capitolium och Vita huset. Detta påverkade mig starkt och jag har varit intresserad av dem sedan dess.” [3]

I en episod i The Oprah Winfrey Show i april 2011 berättade hon att hon och hennes grannar sett otaliga UFOn från hennes ranch i New Mexico. [4]

I sin självbiografiska bok ”Ut på yttersta grenen” (”Out on a Limb”, 1983) beskriver Shirley MacLaine hur hon under en konstutställning möter konstkännaren David som senare bjuder med henne på en två veckors resa till Peru för att visa henne UFOn. Boken har filmatiserats för amerikansk TV och finns att se på Youtube. [5] Shirley spelar sig själv i huvudrollen.  Out On A Limb – Part 14 – 1986 – Shirley MacLaine – YouTube samt filmtrailern LÄNK

Peru och dess förhållande till rymdvarelser

Nazcalinjerna

Vad kan då Peru som geografiskt område med både kustslätter och höga bergstoppar tillhörande Anderna ha för samband med rymden och dess eventuella rymdfolk? Mest omtalade i dessa sammanhang är kanske de s.k. nazcalinjerna, som ingen hittills lyckats förklara. ”Rör det sig om mytologiska motiv utförda av nazcaindianerna (100 f.Kr. – 600 e.Kr.), föregångare till incafolket, eller spår efter ufo-varelser som använt området som landningsbana?” lyder frågorna.

Nazcaplatån ligger ca 32 mil söder om Perus huvudstad Lima i Sydamerika. De ca 800 raka vita nazcalinjerna, varav en del 80 km långa, och de ca 300 figurerna i den rödbruna öknen där har fascinerat mänskligheten i många århundraden. Figurerna föreställer djur, växter, stjärnbilden Orion samt människoliknande varelser, ibland försedda med sex fingrar. En del menar att en astronaut har avbildats. Den största figuren mäter 48 meter.

Den peruanska advokaten Marlene Spinoza har för en turistande väninna berättat att UFOn kan landa på huvudlinjen mitt emellan de båda armarna på kandelabern. Linjerna ses speciellt tydligt i solnedgången när solen lyser snett in mot linjerna. [6]

Candilabro de Paracas
Kandelabern i Paracas. Foto: Alex Zanuccoli, Wikimedia com.

Många av figurerna är så stora att överblicka att de bara kan ses från en höjd. Första gången en forskare såg dem från luften var 1939 då Maria Reiche satt i ett flygplan som korsade ökenområdet. Hon kom att kartlägga dem tillsammans med den amerikanske historikern Paul Kosok. Nazcalinjerna blev upptecknade på UNESCO:s världsarvslista 1994.

Javier Cabrera Museum, Ica Peru
Foto: K. Wistrand, som även har mött författaren.

Javier Cabrera Museum, Ica, Peru

Uråldriga stenar med inskriptioner kan givetvis kittla fantasin. Redan 1954 presenterades äventyrsfilmen ”Secret of the Incas” med Charlton Heston i huvudrollen som en äventyrare på jakt efter en gammal inkaskatt. Till sin hjälp hade han en gammal sten med ingraverad kartbild. Då skatten återfunnits överlämnades denna för att återplaceras i ett av ursprungsbefolkningens tempel. Filmen inspelades delvis i Machu Picchu.

Kirurgen och professorn Javier Cabrera Darquea (född 1924) är grundare till både universitetet och det egna museet med glyptoteksstenar i Ica. Det inrymmer 11 000 graverade stenar av vulkanisk bergart, funna i Ica-området. Den första stenen fick han 1966 av en peruansk bonde som betalning för en utförd medicinsk behandling. Samma år hade en peruansk bok publicerats som innehöll bilder och information av liknande små gravstenar. Javier Cabrera Darquea började nu samla och köpa upp alla stenar han kunde komma över. Bönderna sa att de dök upp i samband med att flodbankarna föll samman på grund av översvämningar och att gamla grottgravar där kom i dagen.

Ica stenar från Peru

Bilderna på stenarna föreställer växter och djur, bl.a. dinosaurier. En del stenar visar stjärnbilder, planeter och kometer samt ingraverade gamla kartor över jordens kontinenter inklusive Lemurien samt tefat som drivs av främmande energier, allt enligt Javier Cabrera Darqueas egna tolkningar. Andra stenar visar enligt honom på avancerade kirurgiska hjärttransplantationer samt ingrepp på bl.a. hjärnor och kvinnans ovarier med slutsatsen att humanoiderna intresserade sig för genetik.

Stenarna kom att användas som bevis för urgamla kulturer före Kristi födelse och bevis på att en förlorad och avancerad civilisation från en annan planet hade fört dit den kunskap som avbildas på stenarna. Bevisligen är dock en hel del stenar nytillverkade av bönderna själva som på så vis kunde få en extra inkomstkälla från turisterna – även om några stenar kan vara äkta gamla gravstenar. Den akademiska världen har i vilket fall som helst ryckt på axlarna och inte velat befatta sig med det som de anser vara ”new age”. Istället menar de att det kan röra sig om urgammal mytologi i kulturer före Kristi födelse i den mån ett fåtal stenar kan vara äkta.

Egendomliga kranier
Egendomligt deformerade huvuden utställda i Museo Regional de Ica i Ica. Foto: M. Tlustochowicz, Wikipedia.com LÄNK

Kranier av påstådda humanoider

I områdena runt Ica har man 1972 hittat ett kranium som påstås vara daterat 2, 8 miljoner år bakåt i tiden. Det utmärktes av sin långa skalle och genast fick new agekulturen underlag för en hypotes om att det rörde sig om utomjordingar som landat och levt i området.

Arkeologerna menar dock att det rör sig om skallar från den s.k. Paracaskulturen som existerade i Icaregionen 800 f.Kr – 200 e.Kr. och att dess ursprungliga ägares skallar redan som spädbarn lindades hårt för att få denna passform, något som för övrigt förekommer i vissa kulturer i bl.a. Afrika.

out on the Limb
Foto från filmen “Out on a Limb”, YouTube

Shirley MacLaines självbiografiska film ”Out on a Limb”

1986 filmatiserades Shirley MacLaines självbiografiska bok ”Out on a Limb”, ”Ut på yttersta grenen” (för det är där frukterna växer). Stora delar av den utspelas i just Peru och inspelningar gjordes vid Machu Picchu, se fotot ovan.

Konstnärsvännen David tar henne med på en rundresa i landet för att eventuellt kunna visa henne UFOn. Han möter henne på flygplatsen och redan i lokalbussen därifrån framgår det i samtal med en lokal bonde att befolkningen där omkring är vana att se UFOn och inte ser något märkligt i att dessa kommer från någon annan planet. ”De studerar väl oss”, säger han och rycker lätt på axlarna.

Utmed de slingrande bergsvägarna ser Shirley både bussar och bilar som farit av vägen och ligger hundratals meter ned. David förklarar lugnt att människorna förlorat sina kroppar i olyckan, men att de inte är döda: ”Det finns inga olyckor – relax! Allt händer vid rätt tillfälle! Det finns ingen död utan livet fortsätter i annan form.”

De kommer under tvåveckorsperioden att bo mycket enkelt, inkvarterade i en bondgård i bergen. Men Shirley invigs även i ursprungsinvånarnas hemligheter. Tillsammans med David ombeds hon i skymningen bada i en mineralvattenkälla där hon får träna på en andnings- och koncentrationsövning under det att hon ska fokusera på lågan av ett tänt stearinljus vid kanten av källan: ”Få ljuset att sprida sig inom dig och fokusera på att du är ljuset: I am the light”, undervisar David.

Efter några kvällar får hon under denna ljusmeditation en ut-ur-kroppenupplevelse och berättar lycksaligt att hon svävat högt ovan bergen och sett ned på marken under sig. Hon såg sig vara fäst vid sin kropp via en silveraktig kabel. David ler och berättar att denna kabel skärs av då man dör.

En flygtur över Nazcafigurerna och en titt på den antika bergsstaden Machu Picchu högt upp i Anderna ingår givetvis i undervisningen, ty det visar sig att David även är hennes andlige guide under Perubesöket.

Så småningom kommer hela Davids berättelse fram. Han reser till Peru då och då i hopp om att träffa den kvinna han älskar. Och vem är hon? David tar god tid på sig och historien ges i etapper till Shirley MacLaine som trots detta blir mycket upprörd och arg och slutligen ger sig ut i ensamheten tre dagar i Anderna utan David vid sin sida.

Davids berättelse om sin käresta, Maya, är allt annat än vanlig.

Många år tidigare hade David ensam vandrat uppe i de peruanska bergen varvid han sett ett UFO som landade med de fyra benen utsträckta under sig. Han kände goda vibrationer och gick orädd närmare. En vacker kvinna med långt svart hår och stora ögon dök upp framför honom. Hon utstrålade frid och kärlek och sa att hon hade sökt honom eftersom de levt tillsammans tidigare på Plejaderna. Hon sa att hon älskade David och hon visste allt om honom. De kommunicerade telepatiskt. Det var emellertid inte frågan om en vanlig jordisk kärlek som han nu fick uppleva. Maya talade mest om jorden och dess framtid och om kosmos:

– Hon berättade om världens regeringar och hur människorna förstörde för sig själva, att vi inte älskade oss själva och inte heller trodde på oss själva som eviga själar.
Maya gav mig några slags vetenskapliga förklaringar och bad mig skriva ned och sprida dessa. Hon berättade också om dig (dvs Shirley) och jag fick veta att vi två känt varandra i ett tidigare liv. Jag fick i uppgift att söka upp dig för att inviga dig i allt detta och övertyga dig att skriva böcker om detta! Maya säger att vi lever i en mörk tid och vi måste förändra den och att ingenting är mer värdefullt än den mänskliga enskilda själen.

Shirley MacLean blir mycket upprörd och känner sig utnyttjad. Är David en lycksökare och galning som vill göra sig berömd på hennes bekostnad?

David är emellertid helt lugn och säger: ”Alla människor i hela världen är intresserade att veta varifrån de kommer och det finns mycket mer som de inte vet. Du behöver bara berätta om ditt eget privata sökande i dina böcker. Vad är du rädd för? Detta kan väl inte skada någon?”

Shirley lämnar David i upprört tillstånd för att vara ensam i bergen och tänka. När hon vid skymningen tre dagar senare försöker starta bilen för att ensam fara tillbaka, startar den inte. Vilddjuren ylar runt omkring henne och hon fryser. I sitt stilla sinne börjar hon tyst anropa David gång på gång. Denne som ligger och sover vaknar upp och kör så fort han kan för att finna henne och föra henne tillbaka till bondgården. De återförenas och Shirley får uppleva hur han i transtillstånd och utan att ha händerna på ratten i snabb fart kör nedför de slingrande helt mörka vägarna, allt under Shirleys illtjutande. Så småningom anar hon och börjar istället skratta av lättnad. Väl nere i byn får hon av George veta att ett osynligt UFO omgivit bilen med ett likaså osynligt kraftfält och transporterat dem ned till byn.

David stannar i Peru medan Shirley MacLaine ensam far hem till USA. Hon får aldrig se något UFO i Peru, men redan under hemfärden börjar hon skriva på sina memoarer.

Våren 2014 visade kulturprogrammet Kobra, SvT, ett 30 minuter långt program där redaktören Kristofer Lundström var på plats i Peru för att spana efter UFOn. Där berättar även en flygare som 22 år tidigare hade beordrats att skjuta ned ett UFO från sitt militärplan. Se programmet för att ta del av hur det gick: LÄNK

Kersti Wistrand

Referenser:
1. https://en.wikipedia.org/wiki/UFO_sightings_in_the_United_States
2. Shirley MacLaine Meets The Pleiadians: Plus – The Amazing Flying Saucer Experiences Of Celebrities, Rock Stars And The Rich And Famous – Sean Casteel, Timothy G. Beckley – häftad (9781606111932) | Adlibris Bokhandel
3. https://www.chicagotribune.com/chinews-mtblog-2007-11-shirley_maclaine_cheers_kucini-story.html
4. https://en.wikipedia.org/wiki/Shirley_MacLaine
5. Out On A Limb – Part 14 – 1986 – Shirley MacLaine – YouTube samt ytterligare 10 korta episoder som följer direkt efter varandra.
6. Berättat i Peru för konstnärinnan Marianne Hiort af Ornäs.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.