Medevi Brunn källan. Lisbet Gemzell serverar Kersti Wistrand Foto Ritva Peratt 2013

Humanism & Kunskap fick ett mail idag från HKmedlemmen Carl Johan Ljungberg:

Jag vet inte om ni hunnit se det spännande reportage som SvD kultur publicerar
i dag om läget för Medevi Brunn och hur ägarna söker hitta lösningar som skall
få det hela att leva vidare in i framtiden. Här möter man inte minst Lisbet och dotter som jämte många sysslingar och annan släkt deltar i verksamheten, ett lika glatt som oväntat återseende. Likaså en hel del Medevi-historia. Har ni lust så tipsa gärna den övriga kretsen att köpa tidningen i dag den 18 juli. Artikeln var mycket läsvärd. /Carl Johan

Medevi på Vätterns östra strand är känd för etableringen av kurorten “Medevi Brunn”. Här finns en källa som kom att vetenskapligt undersökas 1677, då författaren, läkaren och naturforskaren Urban Hiärne analyserade vattnet på platsen. Hiärne som studerat bad- och brunnskurer hade blivit en varm anhängare av denna form av behandling. Han kom till slutsatsen att vattnet var osedvanligt välgörande för människokroppen. En ”martialisk surbrunn”, – en järnhaltig källa med kolsyrehaltigt vatten.

Friherre Gustav Soop, Medevis ägare, gav sitt stöd till vad som kom att bli en månghundraårig tradition. 1679 besökte änkedrottning Hedvig Eleonora Medevi, och med det förstärktes trenden bland de högre stånden att ”dricka brunn”.

Så här skriver Dick Harrison i en SvD artikel från 2017

“När brunnskulturen blomstrade som mest fanns det hundratals kurorter av denna typ i Sverige, men ingen lika prominent som Medevi. Män och kvinnor från förmögna familjer träffades här för att bli friska eller bara umgås, kurtisera och vila upp sig. Detta fick i sin tur till följd att en egenartad kulturmiljö skapades i Medevi, numera byggnadsminnes-förklarad.” Länk

Idag den 18 juli 2021 har SvD en ny artikel av Birgitta Forsberg som andas kris och överlevnad: Överklassens vattenhål i kamp om liv och död.

En bit in i SvD artikeln nämns ett framträdande av vår HK-medlem Lisbet Gemzell.

“Vid högbrunnen inuti ett vitt rappat avlångt hus från början av 1800-talet ställer sig Lisbet Gemzell i ett hörn och börjar plötsligt att sjunga ”Medevivisan” a cappella. Hennes kraftfulla röst fyller den svala byggnaden:

Här släktled följs av släktled vid vår källa,

pompös barock blev sirlig rokoko,

man krinoliner i vår park ser svälla,

när utslog romantikens blomma blå,

högst respektfyllda damer i turnyrer,

beskäftigt lade råd i vår salong.

Hon är 83 år och tillhör generationen före Carolina Johansson. Det är Lisbet Gemzell som vanliga somrar, när det inte råder pandemi, leder midsommardansen på gräsplanen i närheten.

– Medevi är en levande plats där tiden står stilla, säger hon.”

HK-medlemmar besöker Medevi Brunn 2013 och guidas av Lisbet Gemzell. Foto Börje Peratt

Läs gärna hela SvD artikeln från 18 juli 2021

Skön fortsatt sommar önskar

Humanism & Kunskap 

Börje Peratt

Medevi – orkester anförs av HK-medlemmar 2013

 

1 COMMENT

  1. Tack för alla glada tillrop med anledning av artikeln den 18 juli i SVD. Ja, här har jag tillbringat alla mina somrar som min far och mor, farmor och farfar och min farmors far. Medevi är en unik plats med en lång kulturhistoria. Det är inte lätt att driva en sådan här anläggning i våra dagar, den är för “gammaldags och tungrodd” för tiden av idag. Vi får se vad som händer, vi gör allt för att bevara den historiska unika miljön .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.