Svensk massmedia fokuserar nu på den stora spridningen av Covid -19 i Indien och det panikartade läget där. Kersti Wistrand har bläddrat igenom The Times of India, en stor indisk dagstidning på nätet, och ger här en kort sammanfattning av artiklar från 9 och 27 april.

TEXT: KERSTI WISTRAND

I svensk media rapporteras att Indien nu är hårdast drabbat i världen av Covid-19. SVT uppger den 27 april att det är krisläge i Indien med överfulla sjukhus och brist på material. Värst är läget i norra Indien. Under det senaste dygnet har 335 000 smittats och 2 800 dött med corona. (Men vad säger egentligen dessa siffror? Och varför sätts de inte i relation till den stora folkmängden?)

En ny smittsam mutation har uppstått. (Den brittiska varianten har rapporterats mycket  mer smittsam.) Filmsekvenser rullas upp med mängder av patienter utanför sjukhusen. Vård för dem saknas och de sänds hem för att i sin tur föra smittan vidare. På gatan utanför sjukhusen tänds bål där de dödas kroppar bränns.

En syn- och hörbarligen både starkt känslomässigt berörd och upprörd indisk frilansjournalist rapporterar i SVT om läget i landet som han beskriver som ”förfärligt, desperat, frustrerande, hjärtskärande”. Han har förlorat tolv vänner (inklusive deras bekanta) inom fyra dagar, berättar han. Samtidigt påstår han att varannan västbengal som deltog i valet nyligen blivit testad positiv men att ingen sammanställd statistik finns i Indien. I nästa andetag slår han fast att Indien har miljontals drabbade i varje delstat. Han överlämnar med andra ord ”fakta” baserade på emotionell upprördhet, inte på verklighet. Något som sprids vidare till tittarna på andra sidan TV-rutan varav många tar till sig detta som fakta, men kan det vara så att en stor proportion av hans upprördhet är riktad mot den politiska ledningen av landet?

Rapporteringar under 2020 var betydligt mer optimistiska. SVT:s korrespondent gick runt i slummen och rapporterade om en ung befolkning och tämligen god naturlig immunitet. (Hela Indien: 32% under 14 år, 63 % 15 – 64 år och 5 % över 65 år.) Malariamedicinen användes mot influensan när så behövdes. Visserligen nämndes senare om mer drastiska åtgärder från regeringens sida och om arbetare som tvingades gå till sina hemtrakter och därmed spred smitta, men denna rapportering var inte på långt när så alarmerande som denna nu i april.

Indien har en befolkning på närmare 1,37 miljarder invånare och ligger därmed tvåa i världen och efter Kina. USA har jämförelsevis 328 miljoner. Sedan självständigheten 1947 har befolkningen i städerna ökat med 500 %. Enligt den Asiatiska Utvecklingsbanken levde 50 % av befolkningen i djup fattigdom under 2010. En modern medelklass har vuxit fram. De har möjlighet till bilköp och privat sjukvård. I början av 2000-talet uppgick medelklassen till ca 200 miljoner människor. Samtidigt lever mängder av stadsinvånarna i slum.

60 % är sysselsatta inom jordbruk, 23 % inom tjänstemannasektorn och 17 % inom industri. All statistik i artikeln är hämtad från Wikipedia.

För två månader sedan hävdade regeringen att covid-19 var under kontroll och att Indien vunnit kampen mot coronan. Valen gick tidsenligt av stapeln och miljontals människor kom samman, något som nu kritiseras hårt. Reportern ovan meddelade att varannan person testas positivt efter valen i delstaten Västbengalen.

Hjälpsändningar av syrgas och respiratorer strömmar nu in i landet efter det att Indien under ledning av premiärminister Modi under årets första månader sålt och exporterat både sina syrgastuber och inhemska vacciner, något som nu starkt kritiseras inom Indien. Befolkningen upplever att korruptionen har ökat betydligt. I en rapport uppskattar man att de olagliga kapitalflödena efter självständigheten uppgår till 462 miljarder dollar.

Men hur rapporterar man om läget inom landet? Tidningar är populära i Indien och enligt Wikipedia räknar man med 118 239 olika publicerade tidningar. Av de tio största är två publicerade även på engelska. The Times of India grundades i Bombay 1838 och är världens största engelskspråkiga dagstidning och har världens största engelskspråkiga redaktion. Jag har funnit den gratis upplagd på nätet där vem som helst kan gå in och läsa den. Själv valde jag ut exemplaren från 9 och 27 april för att se rapportering och stämning. Det framgår att det föreligger ett nära samarbete med WHO, USA och EU samt vaccinationsindustrin. Informationen om läget är sakligt beskrivande utan emotionella överord av det slags som den indiske reportern gav uttryck för i SVT-inslaget från den 27 april.

The Times of India, 9 april

The Times of India från den 9 april meddelar att 36 miljoner dagliga vaccindoser har injicerats under den gångna veckan. Därmed går de om USA och ligger etta i världen, heter det. Samtidigt undersöker man 700 allvarliga biverkningar av AstraZenecas vaccin, som kallas Covishield i Indien. Dessa har föranlett dödsfall och inrapporterats från hela landet samt är av samma slag som de vilka inrapporterats i Europa och USA, dvs ovanliga blodproppar kombinerat med låga nivåer av blodplättar, något som i sällsynta fall kan inträffa i huvudsak inom de två första veckorna.

Indien har en nationell kommitté som undersöker inrapporterade fall av biverkningar.

Inrapporterade biverkningar tom 31 mars. AEFI= biverkningar (Adverse Events)

I tabellen ovan visas de inrapporterade fallen t.o.m. 31 mars. Då hade 90 miljoner doser redan injiceras. Naturligtvis är mörkertalet stort. I en annan artikel berättas om hur svårt det är att komma ut på landsbygden i norra Indien och vaccinera. På många platser tvingas de som ska vaccinera bära med vaccinerna på svåra och milslånga vandringar i oländig terräng. Det säger sig självt att problemen med att följa upp biverkningar har stora brister.

Artikeln ovan vidrör också att många indier är tveksamma att låta vaccinera sig med AstraZeneca på grund av dessa rapporter. ”Hälsoaktivister” kräver fullständig insyn. Vi får också veta att Indien står berett att börja vaccinera barn i stor skala.

Artikeln till höger ovan rapporterar att Covid-19 smittan har ökat betydligt de senaste veckorna mycket på grund av att stora strömmar av arbetare reser tillbaka till sina hemtrakter i fullpackade tåg efter att de har gästarbetat i storstäderna. En anledning är arbetsplatser som antingen gått i konkurs eller har stängts tillfälligt. En annan anledning är delstatsval samt den stora nyårsfesten 13 april.

I The Times of India 27 april 2021 meddelas att på grund av hög testad smitta får alla över 16 år gratis vaccinering i huvudstaden Delhi. LÄNK

Samtidigt uppmanas stadens invånare att bära ansiktsmask även inomhus! (Jag funderar på om det sägs bero på mutationen?) Rekordet i antalet döda med Covid -19 i Delhi sattes denna dag: hela 380! Med tanke på att invånarantalet i Delhi ligger på 29 miljoner kan man även inte påstå att det är särskilt högt. Till skillnad från Sverige uppger man även antalet friskförklarade.

Delstaterna Karnataka, Punjab och Kerala är ålagda stora restriktioner och lock-downs.

Vidare rapporteras om telefonsamtal mellan USA:s president Joe Biden och Indiens premiärminister Modi angående syrgastuber som saknas och därför ska skänkas till Indien. (Jag funderar över förhandlingar om vaccin till barn och syrgastuber i det fördolda. Redan 1966 tvingade president Lyndon B. Johnson Indiens premiärminister Indira Gandhi att gå med på befolkningsbegränsning för att få U-landsbistånd, se vidare https://humanismkunskap.org/2020/01/21/asiens-forlorade-kvinnor/ )

Denna min artikel får avslutas med en solskenshistoria, där The Times av India sprider hopp, inte skräck.

I Indien lever man i storfamiljer. I en sådan blev merparten sjuka i Covid-19. Dhenu Chavan, 105 år och dennes 95-åriga hustru fördes till sjukhus i vård under tre dagar och återvände sedan hem. De är idag lika pigga och friska som före viruset!

Kersti Wistrand

Källa:

LÄNK

 

3 COMMENTS

  1. Tack Kersti för utförlig rapport. Min tanke om den massmediala hysterin via SVT är att de som driver denna kampanj helt enkelt använder propagandistisk strategi för att skruva upp hotbilden och eliminera alla förnuftiga och sakliga kommentarer. Det ligger i kampanjens intresse att orsaka skräck inte att medverka till lugn. Redan att köra sin försöksverksamhet med vax på barn och ungdom visar ju att de frångår alla regler som gäller för medicinska försök. Svåra skador/biverkningar/dödsfall kommer att drabba den indiska befolkningen. Enligt Lockstep är syftet att minska fertiliteten och att genomföra en depopulation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.