Långsiktiga konsekvenser av att bära ansiktsmask kan innebära hälsoförsämring, utveckling och progression av kroniska sjukdomar och för tidig död.
Regeringar, beslutsfattare och hälsoorganisationer bör använda framgångsrikt och vetenskapligt evidensbaserat tillvägagångssätt, när det gäller att rekommendera förebyggande ingripanden för folkhälsan.

TEXT och ÖVERSÄTTNING: SVEN ERIK NORDIN
Svara Doktorn Lika bra med Tomtemask

Under den pågående ”pandemin” har det varit många turer i diskussionerna om nyttan av olika former av andningsskydd för att hindra spridning av SARS-CoV-2 (det virus som ger Covid-19). Det som framförts i olika sammanhang har varit präglat av den allmänna skräcken för sjukdomen – och oftast kliniskt befriat från vetenskapliga fakta. Man har gissat, trott och tyckt!
Och galenskapen har blivit extremt tydlig, när man sett människor cykla omkring alldeles ensamma med påsatt munskydd – eller sittande ensamma i sina bilar med munskydd på. Riktigt upprörande blir det förstås, när myndigheter och läkare i olika sammanhang KRÄVT att munskydd eller mask skall användas – trots att vetenskapligt eller empiriskt stöd för deras värde saknats.
Man har ju ändå hela tiden vetat, att det aktuella viruset är långt mindre än öppningarna i det material maskerna och skydden består av. Det blir bokstavligt talat som att försöka stänga mygg ute med hjälp av hönsnät (där öppningarna kanske är 5 cm eller större!
Men galenskapen har ändå fortsatt.
Det är nu befriande att från “USA:s nationella hälsovårdsinstitut” till sist få en genuin vetenskaplig studie om detta. Och den visar inte bara hur värdelösa skydden är, när det gäller att hindra smittspridning. Den påvisar dessutom hur dessa andningsskydd allvarligt SKADAR användarna! Risken för flera allvarliga sjukdomstillstånd ökar – däribland cancer!
Den totalt ovetenskapliga myten om nyttan av vanliga andningsskydd för att hindra spridning av Covid-19 måste omedelbart avslöjas! Folkhälsomyndigheten borde direkt sammankalla till en presskonferens för att berätta detta! Annars tar myndigheten på sig ett stort ansvar – och förorsakar människor lidande och död på grund av sin oförmåga att ta reda på och sprida viktiga vetenskapliga fakta!
Om man dessutom tar hänsyn till de omfattande miljöproblem andningsskydden förorsakar, så borde man snarast bestämt avråda från användningen av sådana!

ÖVERSATT TEXT FRÅN STUDIEN
Långvarig övning av ansiktsmasker har stark potential för förödande hälsokonsekvenser. Långvarigt hypoxisk-hyperkapniskt tillstånd äventyrar normal fysiologisk och psykologisk balans, försämrar hälsan och främjar utvecklingen och utvecklingen av befintliga kroniska sjukdomar [23] , , , , , , [57], ,, [13]. Till exempel är ischemisk hjärtsjukdom orsakad av hypoxisk skada på myokardiet den vanligaste formen av hjärt-kärlsjukdom och är en främsta dödsorsaken över hela världen (44% av alla icke-smittsamma sjukdomar) med 17,9 miljoner dödsfall inträffade 2016 [57].
Hypoxi spelar också en viktig roll i cancerbördan [58] . Cellulär hypoxi har en stark mekanistisk funktion för att främja cancerinitiering, progression, metastasering, förutsäga kliniska resultat och uppvisar vanligtvis en sämre överlevnad hos patienter med cancer.
De flesta solida tumörer uppvisar en viss grad av hypoxi, vilket är en oberoende prediktor för mer aggressiv sjukdom, resistens mot cancerterapier och sämre kliniska resultat , [60] . Värt att notera att cancer är en av de främsta dödsorsakerna över hela världen, med en uppskattning av mer än 18 miljoner nya diagnostiserade fall och 9,6 miljoner cancerrelaterade dödsfall inträffade 2018 .
När det gäller psykisk hälsa visar globala uppskattningar att COVID-19 kommer att orsaka en katastrof på grund av psykologiska skador som karantän, lockdowns, arbetslöshet, ekonomisk kollaps, social isolering, våld och självmord., ,

Kronisk stress tillsammans med hypoxiska och hyperkapniska förhållanden slår kroppen ur balans och kan orsaka huvudvärk, trötthet, magproblem, muskelspänningar, humörstörningar, sömnlöshet och påskyndat åldrande , , , , [67].
Detta tillstånd som undertrycker immunförsvaret för att skydda kroppen från virus och bakterier, minskar kognitiv funktion, främjar utvecklingen och förvärrar de viktigaste hälsoproblemen inklusive högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, diabetes, cancer, Alzheimers sjukdom, ökande ångest och depressionstillstånd, orsakar social isolering och ensamhet och öka risken för för tidig dödlighet , , , , //SLUT ÖVERSATT TEXT STUDIE

Slutsats
De befintliga vetenskapliga bevisen utmanar säkerheten och effekten av att bära ansiktsmask som förebyggande ingripande för COVID-19. Uppgifterna tyder på att både medicinska och icke-medicinska ansiktsmaskar är ineffektiva för att blockera överföring mellan människor och människor av viral och infektionssjukdom, såsom SARS-CoV-2 och COVID-19, vilket [INTE] stöder användningen av ansiktsmasker. Att bära ansiktsmasker har visat sig ha betydande ogynnsamma fysiologiska och psykologiska effekter. Dessa inkluderar hypoxi, hyperkapni, andfåddhet, ökad surhet och toxicitet, aktivering av rädsla och stressrespons, ökning av stresshormoner, immunsuppression, trötthet, huvudvärk, minskad kognitiv prestanda, predisposition för virala och smittsamma sjukdomar, kronisk stress, ångest och depression. Långsiktiga konsekvenser av att bära ansiktsmask kan orsaka hälsoförsämring, utveckling och progression av kroniska sjukdomar och för tidig död. Regeringar, beslutsfattare och hälsoorganisationer bör använda framgång och vetenskapligt evidensbaserat tillvägagångssätt när det gäller att bära ansiktsmasker, när de senare anses vara ett förebyggande ingripande för folkhälsan.

Hälsn.

Sven Erik

Länk till studien:

Klicka på bild: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7680614/?

2 COMMENTS

  1. Tack Sven Erik. Vill påpeka att många av hemtjänstens personal som besöker mig har fått finnar och kvisslor i ansiktet av masken som de måste bära.

  2. Bekräftar att bära munskydd är skadligt! Känner personer som fick hemska utslag i ansiktet… Krävdes behandling med antibiotika!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.