Glad Påsk med gulddrycken

0
669

Vad sägs om en påskgul dunderdryck för din hälsa? Humanism och Kunskap önskar Glad Påsk med detta recept på guldmjölk eller Golden milk som den kallas på engelska.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Att kryddor har stor betydelse för vår hälsa är ett känt faktum i många gamla kulturer där t.ex. gurkmeja har använts under 5 000 år. Inom ayurvedisk medicin som praktiseras framför allt i Indien förordas just gurkmeja och ingefära som för övrigt tillhör samma släkte.

Guldmjölken dök upp i media för några år sedan och är en hälsodryck som du blandar till själv. Ingredienserna är följande: havre- eller mandelmjölk + gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma (undvik om du har IBS) samt svartpeppar, ½ dl vatten, (+ eventuellt ett kryddmått vaniljpulver samt 4 tsk kokosolja).

Längst ned i artikeln finns två recept på guldmjölk, men först vill jag presentera de fem kryddorna.

Kryddorna i guldmjölken

Gurkmeja härstammar från Sydostasien där Indien är den största producenten. Växtens jordstam kokas, torkas och mals till ett gult pulver som är vanligt som krydda i indisk matlagning. Den ingår även i kryddblandningen curry.

Gurkmeja. Foto: Simon A. Eugster,Wikipedia.com

Plantan hämtades troligen till Europa av Marco Polo (1254–1324). Denne omtalar plantan som ”en frukt som liknar saffran”. Idag odlas gurkmeja på många håll i världen, bl.a. i Kina, Indonesien, Iran, Australien, Peru och delar av Afrika. Förutom användningen som krydda är gurkmeja råvara för färgämnen till industriell färgning av läder, papper och trä.

Som naturmedel används gurkmeja för behandling av hudproblem, leversjukdomar, matsmältningsproblem och menstruationssmärtor. Den är dessutom bland de mest antiinflammatoriska livsmedel som vi kan äta och bidrar till att motverka uppkördhet, svullnad och gaser. Kurkumin, det verksamma ämnet som är rikt på antioxidanter, stimulerar gallblåsan att producera mer galla. Det har även en antimikrobiell effekt och sägs stödja levern. Över 2 000 peer reviewed studies visar på dess styrka. En studie från 2015 visar t.ex. på positiva effekter vid ulcerös kolit.

Gurkmeja bör alltid intas tillsammans med en knivsudd svartpeppar för att nå full effekt.

Ingefära kommer också från Indien och fördes förmodligen in i vårt land genom vikingarna. Själva ordet är ett lån från lågtyskan, som i sin tur lånat in det från en indisk dialekt. I en medeltida svensk läkebok berättas att ”jngefära rensar bryst och gör klar ögon och smälter mat”.  Ingefära har länge använts för att underlätta matspjälkningen och lindra illamående vid t.ex. åksjuka.

Ingefära. Foto: Nataraja, Wikipedia.com.

Ingefära har en värmande effekt och anses minska gaser och svullen mage. Det sägs stimulera kroppens egen bildning av matspjälkningsenzymer, verka inflammatoriskt och skydda magslemhinnan. Den motverkar också ömma muskler och artros samt är blodtryckssänkande. Då den kan ha inverkan på fostret avrådes gravida att äta ingefära.

Kanel är en av världens äldsta kryddor. Den består av den starkt aromatiska barken av ett träd av släktet Cinnamomum (250 arter) och härstammar från tropiska Asien. Det har sitt namn av rörformen och canna betyder rör. Redan runt 2 700 f.Kr. nämns den som medicin av kejsaren i Kina.

kanel
Kanelstänger, pulver och blommor. Foto: Simon A. Eugster. Wikipedia com.

Inom Ajurveda beskrivs kanel som ett lugnande medel för åldringar. Kryddan letade sig västerut längs Sidenvägen och ingick enligt Ebers-papyrusrullarna från 1 500 f.Kr. i den urgamla egyptiska rökelsen. Den användes även i israeliternas smörjelseolja.

Kanel var under antiken en dyrbar importvara. Hos oss i Norden har den använts sedan 1300-talet och ingick då i hostmediciner. Ordet kom in i vårt språk via Hansans lågtyska. Det finns en bevarad nota från 1328 som visar att ett halvt kilo kanel ingick i det begravningsöl som den heliga Birgitta bjöd på i samband med faderns bortgång.

Kanel förbättrar sockeromsättningen och minskar blodsockerhalten och är därför bra vid diabetes.

Kanel innehåller kumarin och kan i stor mängd ge upphov till leverskador. I Finland avråder ansvariga myndigheter från att ge barn kanel mer än en gång i veckan.

Kardemumma är en växt som kan bli upp till fyra meter hög. Den kommer ursprungligen från Sri Lanka och Sydindien och spreds till Europa via Sidenvägen samt användes i Grekland redan på 300-talet f.Kr. Idag är Guatemala den största exportören.

Den har kallats ”Drottningen av kryddor” och används i desserter och bakverk samt smaksättning av kaffe och te.

Foto Nataraja. Wikipedia.com.

Kardemumma och ingefära tillhör samma familj och har liknande egenskaper. Den innehåller eteriska oljor som cineol, borneol och terpinen-4-ol samt antioxidanter. Den innehåller även en rad viktiga näringsämnen som järn, kalium, magnesium samt spår av C-vitamin och stödjer därmed immunförsvaret.

Kardemumma värmer kroppen och är bakteriedödande, vilket är bra vid förkylningar och halsinfektioner, eftersom den är starkt slemlösande i luftvägarna vid bronkit och laryngit. Den antiseptiska effekten gör att den används vid candida och svampinfektioner.

Den har även en kramplösande effekt och kan lindra magknip, kolik och mensvärk.

Svartpeppar är den mest använda kryddan i världen och räknas som ”kungen av kryddor”. Den framställs av de halvmogna bären av pepparplantan som växer naturligt i Kerala i södra Indien och är en klängväxt. Dess frukter används för att framställa svart-, vit-, grön- och rödpeppar.

Svartpeppar torkas. Foto: Nandur Kumar, Pixabay.com. 

Svartpeppar är den viktigaste handelskryddan. Den odlas och framställs bl.a. i södra Indien, Sri Lanka, Malaysia, Vietnam och på Borneo och Sumatra.

Ordet ”peppar” förekom redan i det gamla eposet Ramayana, skrivet på sanskrit långt före Kristi födelse. Där hette kryddan peperi. Under de första århundradena efter Kristi födelse förde romarna kryddan till germanerna. Att kryddan var mycket viktig förmedlas i historien om västgoternas konung Alarik som vid belägringen av Rom 400 e.Kr. krävde ett lösen bestående av guld, silver, dyrbara tyger samt – peppar! Under medeltiden spelade ibland peppar rollen som betalningsmedel istället för pengar.

Svartpeppar ska inte förväxlas med kryddpeppar, en helt annan kryddart som växer i Sydamerika. Det finns ett talesätt: ”dra dit pepparn växer!” Men den peppar som avses här är kajennpeppar som har sin hemort i Guyana i Sydamerika, känt för sitt förfärliga klimat!

Gurkmeja med tillsats av lite svartpeppar hejdar demens

Intressant att veta är att en daglig dos gurkmeja med en knivsudd svartpeppar kan förbättra minnet hos äldre enligt en vetenskaplig studie från 2018.[1]

Retina (näthinnan) har samma celler som hjärnan och är på så vis en förlängning av densamma. Vid begynnande demens har ögonläkare funnit att näthinnan beläggs med plack. Vid dagligt intag med gurkmeja i kombination med svartpeppar försvann detta plack gradvis samtidigt som minnet förbättrades!

Guldmjölk. Foto: asundermayer. Pixabay.com

Recept på guldmjölk

Det finns flera recept på guldmjölk. Här är två:

Recept I: Ingredienserna i guldmjölken är följande: 1 msk gurkmeja, 1 tsk ingefära, 1 tsk kanel, 1 tsk kardemumma (undvik om du har IBS) samt 1 knivsudd svartpeppar, ½ dl vatten, (eventuellt ett kryddmått vaniljpulver samt 4 tsk kokosolja). Koka upp detta under omrörning, låt sjuda 5–7 minuter på svag värme. Rör då och då.

Värm 8 dl havremjölk i en kastrull och vispa ned pastan. Nu har du en gulddryck som räcker till fyra glas. Det du inte orkar dricka upp sätter du i kylskåpet till senare tillfälle.

Recept II3 msk gurkmeja, 1 msk ingefära, 1 krm vardera av kanel och kardemumma, 1 knivsudd svartpeppar blandas i 1 dl vatten och kokas upp under omröring till en pastadeg.

Värm upp 2 dl havre- eller mandelmjölk och tillsätt ca 1 tesked av kryddpastan. Smaksätt eventuellt med lite honung.

Kersti Wistrand 

Referenser: 1) Uppgiften kommer från en tillfällig amerikansk föreläsning inom funktionell medicin på nätet. För den intresserade har jag funnit denna länk: medicalxpress.com

Övriga källor: Bergman, Gösta. Ord med historia. (1970), Bokförlaget Prisma, Stockholm. Föreläsningar på nätet samt engelska wikipedia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.