Riksdagen röstar genom Pandemilag: https://www.svtplay.se/video/29698998/nyheter-direkt/riksdagen-debatterar-pandemilagen?start=auto Klicka på bilden.

Fredagen 8 januari 2020 röstade riksdagen igenom regeringens förslag till pandemilag. Kersti Wistrand har följt debatten och gör några reflektioner kring detta avstamp i historien. Kommer de multinationella marknadskrafternas politik ta över genom en framtida regering ledd av en centerpartistisk statsminister?

TEXT: KERSTI WISTRAND

En nödvändig lag för att få bukt med Covid-19-smittan? Eller en första början på regeringens maktövertagande på väg mot krympande demokratiska rättigheter?

Den 8 januari röstade riksdagen igenom regeringens förslag till pandemilagen, en tillfällig lag som kommer att omtalas i framtida historieböcker. Denna trädde i kraft söndagen 10 januari och ska vara t.o.m. september. LÄNK Digital pressträff med statsministern 8 januari 2021 – Regeringen.se

”Det rör sig om en fullständigt unik lagstiftning med begränsning av människors fri- och rättigheter. Det handlar om att begränsa trängseln men ger betydligt större möjligheter att helt stänga ned gallerior och förbjuda folk att vistas på vissa platser. Man kan i stort sett stänga ned hela det svenska samhället, men om regeringen är beredd att gå så långt vet vi inte ännu”, säger inrikeskommentatorn Mats Knutson i ett TV-inslag. ”Kritiken mot regeringens förslag handlade om senfärdighet och att det dröjt för länge. Allt detta har pressat regeringen att visa handlingskraft när pandemilagen väl har antagits.”

M, C, L, KD och SD har varit kritiska till att lagförslaget kom så sent och kräver att rätten till ersättning förtydligas då det gäller kompensation till verksamheter som drabbas ekonomiskt.

Jag har sällan känt mig så utmattad som nu inför att skriva en sammanfattning av de intryck jag fått i samband med min research inför pandemilagen. Åsikterna går vitt isär och kritiska synpunkter som framförts av läkaren och f.d. virusforskaren Hammarskjöld censurerades t.ex. bort från youtube mitt under det att jag 6 januari sitter och lyssnar på hans faktaunderbyggda åsikter att ingen pandemilag behövs eftersom ingen verklig pandemi finns. Jag hinner inte se videon en andra gång för att anteckna. Så frustrerande. Så olustigt. Vad händer i vårt samhälle? Vilka intressen känner sig hotade?

Så personliga intryck får det bli. Och citat.

Som utgångspunkt vill jag säga att jag under mitt liv har tagit många vaccinationer, både inför utlandsresor och för att stå emot de årliga influensorna. Först inför min research och skrivande av artikelserien ”Skolmedicinens historia” har jag fått en ny synvinkel på vaccinationsindustrin.

Jag ser också med respekt på covid-19 där en del personer vittnar om allvarliga hälsobesvär som trötthet, muskel- och ledvärk med försämrad livskvalitet och försämrad psykisk och fysisk hälsa. En av mina vänner var drabbad och sjuk i hemmet under tre månader.

Björn Hammarskjöld intervjuas i Nya Tider. Videon ligger på Brighton. Klicka på bilden.

Björn Hammarskjöld: ”Regeringen bör avgå!”

Björn Hammarskjöld är alltså assisterande professor, läkare, fil.lic. i biokemi och molekylär-biologi med forskning i virologi bakom sig. Han är dessutom släkt med Dag Hammarskjöld och uppvisar likt denne ett stort rättspatos och är inläst på grundlagen och regeringsformen (RF).

Han säger ifrån. Redovisar sakkunnigt, pedagogiskt och detaljerat hur PCR-testen fungerar och hur de felaktigt används för att uppförstora covid-19:s smittspridning. Testen går inte att använda för att fastställa covid-19 överhuvudtaget. (Jag hinner inte anteckna.) Han är sakkunnig och har arbetat med detta under sin forskningstid, men får tydligen inte komma till tals i det offentliga.

Hammarskjöld säger att ”Vi är dessutom underställda EU. I RF 2kap §19 står det att `Riksdagen får inte anta en lag som strider mot EU-rätten´ och Schengenavtalet ger fri rörlighet inom hela EU”.

Hammarskjöld går hårt fram och vill avsätta regeringen om lagen röstas igenom och hänvisar till grundlagen och regeringsformen:

– I grundlagen 11 kap§14 och 12 kap§10 står att ”grundlagen går före lag”. I kapitlet 2 står om våra fri- och rättigheter att ”vi får vistas på allmän plats, vistas och resa vart vi vill. Vi får samlas, vi får demonstrera, vi får säga vad vi vill”. Detta ska nu begränsas till en mycket liten låda. I Danmark gick folket ut och demonstrerade på gatorna i början av december när något liknande inträffade där. Den danska regeringen lyssnade och drog tillbaka lagförslaget. Jag kan inte annat än att betrakta det som om vår regering kan vara på väg att begå en statskupp. … Röstar man ja till pandemilagen bör regeringen avgå!

Mina reflektioner: Ja, det var verkligen ord och inga visor. Jag säger inte att jag håller med Hammarskjöld, men vi har ju yttrandefrihet i Sverige? Varför blev han då censurerad? Min trötthet tilltar… Känner jag uppgivenhet? Vrede? Sorg? -Allt i samhället är inte som det brukar vara…

Riksdagsdebatten 8 januari

Jag slår mig ned för att se på den drygt två timmar långa riksdagsdebatten kring pandemilagen. Det är den 8 januari och nu ska riksdagen ta ställning till regeringens förslag.

Med ålderns erfarenhet och viss psykologisk skolning lutar jag mig bakåt för att ta in debatten. I hela plenisalen är några dussin personer samlade och stämningen är lite sömnig. Det speglar väl den avsaknad av debatt som har kännetecknat den kommande lagen som tillkommit så i hast och delvis i samband med julledigheten.

En representant för varje parti går fram och talar. Det är kvinnor som representerar, endast en man.

Jag avläser kroppsspråk och lyssnar till röster och budskap, försöker se personen bakom rollen. Känner igen mig i de kvinnliga uttryckssätten. Är hjärtat förbundet med intellektet? Är de genuina? Tror de på sina budskap?

Ser den teatraliska, starkt sminkade som talar utan manuskript och ser sig runt om som vore hon en skådespelerska. Hon tycks vara mycket självmedveten och mina tankar börjar kretsa kring hennes personlighet snarare än till vad hon har att säga. Ser den glada, självständiga, kunniga och kaxiga som kan bita ifrån och har glimten i ögat. Det smittar. Hon är härlig att lyssna på.

Lägger så märke till den rakt igenom genuina och engagerade norrländskan vars kroppsspråk så väl matchar det hon säger. Så skärpt och juridiskt insatt hon är! Hon vet vad hon talar om. Med ens blir jag klarvaken. Vem är hon?

Linda Modig är riksdagsledamot från Norrbotten, ledamot i Centerns partistyrelse, talesman i konstitutionella frågor, jurist och teologistuderande.[1] När hon efter en stund i sitt tal berättar att det är Centern som ligger bakom pandemilagen spetsar jag öronen. Detta är HISTORIA! Jag beslutar citera henne.

Linda Modig (C) i talarstolen. Skärmdump från SVT:s riksdagssändning.

Centerinitiativ ligger bakom pandemilagen

Nedan följer en del av Linda Modigs (C) tal:

”Pandemins effekter har varit skoningslösa. Människor har sett sina livsverk, sina hus och hem, sina besparingar gå om intet när företaget inte har klarat av att alla intäkter försvunnit över en natt samtidigt som kostnaderna stått kvar och tickat på vecka efter vecka. Företag står på ruinens brant när efterfrågan efter företagens varor och tjänster tvärnitat. – Vi behöver minska smittspridningen!

Centern (C) har sedan i maj 2020 krävt att regeringen skaffar sig verktyg för att bekämpa pandemin men regeringen har uppvisat passivitet. Redan i våras stod det klart att rådande lagstiftning inte tillhandahåller nödvändiga verktyg för att stoppa smittspridningen i t.ex. shoppingcentra och kollektivtrafik. Man har försökt stoppa med ordningsregler, alkohollag och goda råd.

C har alltså sedan i våras drivit på regeringen för att den skulle inleda ett arbete med en ny genomarbetad pandemilag där man fokuserar på möjligheten till begränsning av smittspridningen och som klargör rätten till ersättning för den som drabbas av begränsande eller helt stängda verksamheter.

I mitten av oktober lade C ett utskottsinitiativ. Det var först då som regeringen reagerade och fyra dagar senare aviserade att en pandemilag med ikraftträdande sommaren 2021 skulle komma.

En enig riksdag ställde sig bakom Centerns utskottsinitiativ 17 december med ikraftträdande under mars 2021. Med tanke på det nu mycket allvarliga läget så växlar nu regeringen upp med sikte på ikraftträdande 8 januari.

Vi är nöjda med att vi har lyckats driva regeringen framför oss och vi är de första att välkomna detta. Nu lägger vi i en högre växel i arbetet att genomdriva den lagstiftning som ger den och myndigheterna fler verktyg i smittbekämpningsarbetet. Samtidigt kan vi inte annat än att känna sorg över att lagen inte trädde i kraft den 10 oktober. Hur många liv och hur många företag hade då inte kunnat räddats? —

— Centern vill att regeringen återkommer med förslag som innebär att drabbade verksamheter får ersättning. Det finns många fler problem med lagstiftning med konstitutionella förtecken, t.ex. den mycket långt gående delegationen av makt till regeringen från riksdagen till myndigheter och det finns giltighetstider i förordningen som kanske borde kortas. ”

Mina reflektioner: Jag upplever att Linda Modig är en varmhjärtad, genuin person med rättspatos och som inte minst ser till småföretagaren och vill skipa rättvisa för dennes ekonomiska överlevnad. Hon utgår från att vi har en mycket smittsam och farlig pandemi i samhället, men tänk om Björn Hammarskjöld och World Doctors´ Organisations annorlunda synsätt stämmer – att det rör sig om en influensa och inte alls särskilt dödlig, om än ny variant. Är det då befogat att stänga ned samhället?

Och om fritt tänkande kring detta är så farlig – kommer min artikel att också försvinna så småningom? Jag blir så trött …

Jag beslutar att granska Centerledaren Annie Lööfs uttalanden och finner då bl.a. hennes jultal 2020.

Centerledaren Annie Lööfs inställning till pandemilagen

Att Annie Lööf är positiv till och förmodligen en av initiativtagarna bakom pandemilagen går inte att betvivla.

”Sedan i våras har Centerpartiet drivit på regeringen för att den ska lägga fram ett förslag till pandemilag”, skriver hon på facebook 5 januari [2]. Hon skriver vidare ”Vaccinet ger ett stort hopp men pandemin kommer tyvärr inte att få ett snabbt slut”. Vidare talar hon för munskydd och skriver 18 december 2020 på twitter: ”Bra med munskydd, men borde rekommenderas bredare. Beklagar dock att regeringen inte sett till att ha en pandemilag på plats. Att en sådan inte finns får nu allvarliga konsekvenser. Det skulle ha gjort skillnad i antalet smittade, svårt sjuka och döda.”

Annie Lööf är kritisk mot sin samarbetspartner Löfven (S) och hans regering och gick i sitt jultal till hårt angrepp mot regeringen för dess hantering av coronapandemin. Hon pressade S och anklagade S för att den varit otydlig, långsam och visat bristande handlingskraft.

Mina reflektioner: Nästa riksdagsval ligger bara ett år och drygt åtta månader bort. Och gick det inte förra gången att bli statsminister är det bäst att sikta in sig och göra ett nytt försök i nästa val genom att uppvisa handlingskraft, självständighet och skinn på näsan. Det är bara synd att ”pappas – duktiga – flicka”- attityden fortfarande lyser igenom och att man vet att hon har ett bakomliggande stöd i form av Bilderberggruppen dit Annie Lööf var inbjuden 2017 och som säkert bidragit till ett drottninglikt självförtroende. [3]

Bilderberggruppen är ett årligt möte med 120–150 inbjudna deltagare som representerar den globala makteliten inom affärs- och industrivärlden samt media och politisk verksamhet. [3]

2017 blev Annie Lööf också invald i Trilaterala Kommissionen, den finaste av de privata globala elitorganisationerna. Dess syftet är att bakom kulisserna påverka och därmed styra de beslut som regeringar tar. [4] Allt detta är värden som på sikt ligger långt från vad demokrati innebär. Det handlar om de multinationella marknadskrafternas övertagande.

Vart är vi på väg? Sverige behöver ingen statsminister eller ens ett statsråd som är medlem i en privat global organisation som bakom stängda dörrar har som mål att styra hela världen.

Detta får förhoppningsvis bli min sista politiska utblick i artikelform. Nu är det dags för mig att övergå till min egen forskning och för att förhoppningsvis bidra till att rätta till den människosyn som så felaktigt bildar underlag för de multinationella marknadskrafternas politik. Tack för mig i dessa politiska sammanhang!

Kersti Wistrand

Referenser:

1) https://www.centerpartiet.se/vart-parti/kontakt/partistyrelse/linda-modig 2)https://www.facebook.com/loofannie/ 3)https://sv.wikipedia.org/wiki/Bilderberggruppen 4)https://schlaug.blogspot.com/2018/09/vilkas-intresse-vager-tyngst-for-annie.html samt https://www.expressen.se/debatt/elitorganisationen-som-annie-loof-talar-tyst-om/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.