Trumpfans stormade landets kongresshus i en kuppliknande revolt den 6 januari 2021, ett nytt sorgligt datum för USAs historia. i Kapitolium pågick under ledning av vicepresident Mike Pence den slutgiltiga räkningen och godkännandet av elektorsrösterna som valt Joe Biden till president.

TEXT BÖRJE PERATT
Tidigare publicerad på Demokraterna: Upplopp i USA – polisstat i Sverige
Uppdaterad 8 jan 2021 kl 23.30

När elektorsräkningen pågick uppmanade Trump och hans närmaste alla Trumpfans att marschera mot detta landets heliga riksdagshus; Capitolium och att uppträda vilt, ”be wild!” med Trumps egna ord. Det slutade i ett upplopp med fyra döda. Den 8 jan rapporterades ett femte dödsfall. En polis vars dödsfall utreds som mord. Eftersom Trump initierat upploppet riskerar han att bli åtalad för detta mord som anstiftare.

Min uppfattning om Trump som människa och ledare har jag sammanställt i boken ”Mörkrets Furstar – Från Machiavelli till Trump”. Där har jag också visat på de sju skäl som den amerikanska försvarsmakten har att använda för att avskeda olämpligt ledarskap. Trump fyller med råge alla sju skälen. Den 6:e januari 2021 tillkom ytterligare ett åttonde skäl: Uppvigling till revolt mot ett demokratiskt presidentval och förräderi mot den ed han svurit till den amerikanska konstitution.

Redan under Trumps valkampanj visade han sidor som gjorde honom olämplig som president och sedan dess har han om man så säger gått från ”klarhet till klarhet”. Att någon kunde rösta på honom var förfärligt. Att han vann presidentvalet med Julian Assanges hjälp var chockerande. Redan då sade han att han skulle ha underkänt valet om han hade förlorat. Så det är självklart att han aldrig skulle acceptera ett nytt val med någon annan segrare.

Konsekvenserna av Trumps uppvigling såg vi i Charlottenville och återigen den 6 januari och natten till den sjunde då Trumpfans i många tusental högljutt och vapenförsedda dominerade området kring Capitolium och attackerade landets folkvalda. Trots utegångsförbud kunde man sedan se dessa Trumpfans vandra omkring som på en söndagspromenad och utsätta polis och medier för kränkande gester, okvädingsord och våldsamheter utan att polisen lyfte ett finger. En kommentator ställde frågan; om någon annan grupp gjort ett liknande upplopp, närmast att likna vid terrorhandling, skulle de också fått gå fria från polisens normalt sett mer våldsamma reaktion? Naturligtvis påstås det nu av Trumpförsvarare att det i upploppet skulle deltagit utklädda vänstermänniskor. Men mängden identifierbara Trumpanhängare bevisar motsatsen om någon motståndare var där så var det för att stå mot Trumps anhängarledda upplopp. Trump har sedan valförlusten piskat upp sina anhängare att tro på ett ”stulet val” och kommunikationsforskare har kunnat följa diskussionerna på sociala medier där framträdande Trumpanhängare öppet planerat stormningen av Kapitolium så den borde inte ha kommit som en överraskning för polisen.

Ledare för ”Right Wing”, Vitmaktrörelsen (Nazister) och Proud Boys anförde också upploppet och har identifierats från dokumentationen. Trump lovade att han skulle gå med sina följare in i Kapitolium, i själva verket satt han tryggt i Vita huset och åsåg med tillfredsställelse vad han orsakat. Hans agerande ledde också dagen därpå till massflykt från hans stab och en upplösning av Trumpadministrationen som menade att nu har Trump fullständigt tappat greppet och borde avsättas. Sociala medier har nu också stängt av alla Trumps konton (8 jan blev Trump slutgiltigt bannlyst på Twitter).  Trump har istället utnyttjat närståendes konton, ja för den drogen klarar han sig inte utan vilket dock riskerar dessa närstående från att stängas av. Då får han utnyttja sina videoinspelade och TV-sända tal och i det senaste svek han de följare som bara gjort det han bett dem om genom att förklarar dem kriminella. Sannolikt kommer istället Trump att ställas till svars för att ha uppviglat dem. Kommer följarna att se Trumps förnekelser som strategi och förlåta honom eller kommer de att slutgiltigt ta avstånd för hans svekfulla övergivande av dem?

Mitt upp i allt detta ser jag någon som håller en skylt som protesterar mot tvångsmetoder inom medicin och det inbegriper antar jag såväl munskydd som vaccin. Samtidigt hör jag Fredrik Reinfeldt i SVT Nyheter säga att: ”dessa Trumpfans lever i en alternativ verklighetsbild”, och jag tänker att i stort sett hela världen och inte minst Sverige lever i en verklighetsfrämmande uppfattning om coronakrisen. Den är ingen pandemi ändå håller regeringen och riksdagen på och förbereder en pandemilag.

Kan det bli mer alternativ verklighetsbild än så? Och vad värre är, den håller på att radera våra mänskliga fri- och rättigheter. Så frågar reportern: hur kan så många kan leva i denna alternativa verklighetsbild? Och Fredrik Reinfeldt nämner då sociala medier. När det gäller Corona så dominerar massmedierna och sociala medier fullt ut. Det är den propaganda de är ålagda att sprida som står för 100% av ”informationen”. Och sociala medier rensar i stort sett ut all kritik eller andra perspektiv. Även experter med andra synpunkter plockas bort och riskerar sina jobb. Fredrik nämner också att Trump driver sin politik utifrån ”falska verklighetsbilder”. Ja Världshälsoorganisationen, WHO i samverkan med Anthony Fauci och Bill Gates har drivit in världen i en global nedstängning utifrån falska verklighetsbilder som basunerats ut av länders hälsomyndigheter och medier. Det är också det Trumpfans tycks reagera mot. Men Trump hade varken kompetens, moral eller förmåga att stå emot Fauci.

Med det som hände den 6 januari är sannolikt loppet kört. Eventuella protester mot pandemilagen kommer att jämställas med upploppet i USA.
Det monster, den hydra (Fauci, Gates, Rockefeller och industrimedicinen m fl) som jag nämnt tidigare får nu antagligen fritt fram inte bara i USA utan i hela världen. Och Sverige köper in fulvaccin från den mest kriminellt belastade vaccintillverkaren av alla, Pfizer. Detta inköp är således olagligt enligt svenska regelverk för inköp, men vem kommer att döma inköparen? Vem kommer att döma dem som utför vaccinering och i praktiken ödelägger svensk folkhälsa och enskilda människors immunförsvar? Läkemedelsindustrin har friskrivit sig från allt ansvar.

Det är obegripligt att vaccinera en befolkning som till 98% inte skulle drabbas om de blir smittade och där den äldre population som ska skyddas försämrar sina villkor i en vaccinering.

Här kan vi diskutera en verklighetsbild som för många riskerar försämring av hälsa och även död.
De få som protesterar mot kommande övergrepp skingras antagligen av polis, piketer och kanske även militär. Ja det är så nära en polisstat vi kan komma.

I USA diskuteras nu hur man ska avsätta Trump. Men hur ska vi i Sverige förhålla oss till de riksdagsledamöter som med införande av en olaglig lag tar våra fri- och rättigheter från oss? I USA är det 12 dagar kvar för Trump men även dessa vill man beskära. Konstitutionsutskottet i Sveriges Riksdag ursäktar en pandemilag med att den bli kortvarig. En enda dag skulle vara ett svårt och oförlåtligt misstag.

Börje Peratt

1 COMMENT

 1. Jag skulle inte vara jämnt emot en lag som används enbart med vetenskaplig evidens och avvägandet av sina verkningar. Då skulle oskälig och oeffektiv användning kunna stoppas genom att vägra och överklaga dessa åtgärder.
  Men man vill uppenbarligen inte föra den debatten. Jag har lämnat in en insändare som blev tackat nej till av båda DN och SvD. Den går såhär:

  Till våra beslutstagande om pandemilagen
  Primum nil nocere – först inte skada!

  Jag, en medborgare som arbetar som hälsocoach, är van att ta ett brett ”meta”-perspektiv
  med hänsyn till vetenskaplig evidens samt historiska exempel.

  Att social eller fysisk distans från alla andra (inte enbart från de som
  visar symptom på smittande sjukdomar) skulle leda till kontroll på
  virusspridning har inte ännu kunnat bevisas.
  Däremot börjar man se att den kanske även leder till minskning av
  resiliens och därmed till större sjukdomsrisk.

  Isolering har aldrig förr använts i syftet att främja folkhälsan, men
  den används för tortyr där den är ett beprövat medel att bryta ner sinne
  och egen vilja.
  Att hindra rörlighet och närkontakt berövar människan av sitt biologiska
  sätt att självregulera, dvs i stället för tolerans och lyssnande till
  andra reagerar man med ”fight, flight or freeze”-beteende. Man blir
  traumatiserat och socialt okompetent.

  Hormonet oxytocin släpps ut då vi berörs, klappas och känna oss älskade.
  Det är mycket svårt att kompensera fysisk beröring i längden med
  telefonsamtal eller virtuella möten. Men oxytocin är viktig för vår
  mentala och fysiska hälsa. Den minskar smärta och balanserar immunförsvaret.

  Rädsla i sig även stänger ner vår mentala förmåga att lösa problem.
  Oavsett vilken rädsla – den för att insjukna och dö, den för att förlora
  möjligheten att livsnära sin familj, eller den för att förlora sin
  frihet och eget ansvar för sitt liv. Man blir då alltså benägen att
  följa den som föreställer en passlig ledare och dess frälsande budskap –
  ganska farligt för alla slags extremism.

  I stället för att öka rädslor bör man relativera dem genom tillförlitlig
  ledarskap, genom neutral och kontextrik information, genom flexibla och
  kreativa åtgärder där folk blir inkluderade.
  Det som ökar misstroende är censurering av meningar, att undvika
  offentlig diskurs, eller att förskjuta målet, i synnerhet om det innebär
  tvångsåtgärder.

  Jag förstår att det är tufft att stå på sig med en strategi som går mor
  grupptänket i världen. Men jag skulle önska mig från Sverige som
  ”vetenskapsnation” att vi inte dras in i onda kretsloppet av
  ”restriktionerna funkar inte nog, vi måste ha mera av dem” som kan
  iakttas i Storbritannien, Tyskland och Spanien.
  Vi behöver mer forskande samt mera fokus på att främja hälsa med
  vitaminer och motion, med trivsel och med tillit!

  Kora Klapp

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.