Pressinfo om politikers sjukledighet efter covid19vaccin

1
1993
Stephan Toivonen, Åländsk Demokrati Bild FB Fair Use
Stephan Toivonen, Åländsk Demokrati Bild FB Fair Use

Ålandspolitikern och elitidrottaren Stephan Toivonen gick ut på Facebook med en pressinfo om sina svåra reaktioner på Covid19injektioner.
Det har lett till omfattande stöd, mängder av kommentarer från de olika ståndpunkter som idag delar mänskligheten.

TEXT Stephan Toivonen

Pressinfo ang min sjukledighet
Jag ville hålla denna för att föregå eventuella rykten och missförstånd. Jag kan förstå att sådana kan uppstå i den speciella situation, som jag nu är i.
Min spontana tanke var att krypa in i en grotta, men så insåg jag att det inte går som offentlig person.
Jag har sjukanmält mig för måndagens och onsdagens plenum. Det går ju nämligen inte att sjukanmäla sig när vi inte har plenum.
Om jag backar bandet lite, så var det förra helgen jag först märkte ett märkligt mörkt band mellan armhålan och bröstet. Sedan märkte jag även att min vänstra arm var svullen. När jag flyttade klockan till vänster arm, så behövde jag 5 hål mer.
På måndagen gick jag till min lokala hälsostation där de sade att jag skulle fara till kommunens, dvs Cascais Hospital några kilometer bort.
Efter en viss väntan undersökte de mig i en sk MR-kamera och kunde konstatera en sk trombos / blodpropp uppe i vänster arm. Inget jag kände av, men som fanns.
För mig var det ju som en blixt från klar himmel, och även läkare sade att det var ett partikular case. Ett märkligt fall.
För mig blev det andra gången i mitt liv på sjukhus. Förra gången var på BB…
Jag berättade att jag nästan 20 år i rad hade deltagit i triathon, varav två gånger i Ironman och att jag nu hade tränat 22 månader i rad för min fjärde Ironman om några veckor. Jag tittade efteråt i vårdguiden.se för de största riskfaktorerna för blodpropp, och jag har inte en enda.
Nå hur som helst så blev det en abrupt övergång där jag ena tisdagen cyklade 150 km, och följande måste be om tillstånd för att gå till toaletten 7 meter bort med följeslagare och blev tvagad av en sjukpersonal då jag inte fick tvätta mig själv. I sängen måste jag ha armen i mitella.
Men efter två dagar var trombosen borta och jag kunde röra mig friare. Nu är jag rekommenderad lugn och vila två veckor, men får och bör börja promenera. Jag har även två veckors flygförbud pga risk för nya tromboser. Det gör att jag blir sjukskriven, men kommer ju troligen att synas på sociala media och kanske i insändarspalter, vilket kan förbrylla de, som ser att jag är frånvarande i Plenum. Så småningom kommer jag att kunna delta i möten på distans. Men av dessa orsaker så vill jag berätta min situation, som offentlig person.
Denna vecka har jag alltså legat på sjukhuset för provtagningar, men är nu hemma över helgen och far in måndag morgon. De vill gå till grunden med orsaken till att jag som triathlet kunde få en blodpropp.

Vi har gått igenom min bakgrund och de har kommit till följande:
I8 april tog jag min första covid-injektion i vänster arm och någon dag efter det växte lymfan i armhålan. De två följande veckorna pendlade såväl temperaturen, pulsen och blodtrycket upp och ner, till synes helt slumpmässigt. Detta är anmält av min läkare till FIMEA.

Sedan stabiliserade sig läget och i början av juli började knuten under armen att tömmas, vilket senare ledde till en ärrbildning. Av denna orsak har blodflödet hämmats till armen, enligt läkaren här, och detta har lett till blodproppen, som alltså är en indirekt biverkning till min första covid-injektion.

Jag tog även den andra injektionen i slutet av maj, då jag då ännu trodde att detta skulle vara bra. Jag blev varnad från flera håll att ta injektionen, men dels var detta av rent pragmatiska skäl, det kostar mig 300 e per resa i tester, 5 ggr per år, dels ansåg jag att jag hade bra kondition och ett gott immunförsvar då jag inte haft en influensa sedan 1996. Men jag hade fel, den gången.
Senare har jag läst och hört många märkliga och inte positiva berättelser och blivit mer och mer skeptisk till den sk vaccineringen.
Efter denna blodpropp, så kommer jag inte att ta eller att rekommendera någon att ta en tredje injektion.
Jag kommer inte heller att rekommendera någon under 50 utan sk underliggande sjukdomar att ta en injektion. Den har biverkningar. Inte bara vad jag har fått.

Jag har tyvärr hört och läst om många andra också. Med detta är saker som tyvärr inte kan diskuteras på ett sakligt sätt.
Men jag hoppas för ålänningarnas bästa att vi i fortsättningen kunde diskutera för- och nackdelar med vaccineringen på ett öppet sätt, utan stämplar och invektiv.
Jag hoppas också att andra lagtingsledamöter kunde debattera denna svåra fråga på ett öppet och sakligt sätt.

Tack! Frågor?

Stephan Toivonen

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.