Norge inledde småskalig försöksvaccinering 28-30 dec 2020. Den femte januari 2021 påbörjades en mer omfattande vaccinering och tre dagar senare, den 8 januari rapporterades det första dödsfallet. Nio dagar senare den 14 januari rapporteras 23 dödsfall och ett antal biverkningar. Statistik [1][2]

TEXT BÖRJE PERATT

Norge har under 2020 rapporterat drygt 500 dödsfall av Covid19 och inom drygt 2 veckors vaccinering rapporteras 23 dödsfall kopplad till vaccinering.

ÖVERSATT FRÅN NORSKA: “Rapporterade biverkningar efter coronavaccin den 14 januari 2021.
23 dödsfall har rapporterats i samband med vaccination. Hittills har 13 av dessa bedömts. Vanliga biverkningar kan ha bidragit till en svår kurs hos svaga äldre.
Publicerad: 14.01.2021
Alla rapporter om dödsfall efter vaccination övervägs noggrant.
– Rapporterna kan indikera att vanliga biverkningar från mRNA-vacciner, såsom feber och illamående, kan ha lett till dödsfall hos vissa svaga patienter, säger Sigurd Hortemo, överläkare vid Norsk läkemedelsmyndighet.

Läs mer: Användning av mRNA-vaccin hos äldre
Den norska läkemedelsmyndigheten och National Institute of Public Health bedömer gemensamt alla rapporter om biverkningar. Som ett resultat har norska folkhälsoinstitutet ändrat coronarvaccinationsguiden med nya råd om vaccination av svaga äldre.
Den 14 januari har 23 rapporter om dödsfall rapporterats till biverkningsregistret. Siffrorna i själva rapporten inkluderar de tretton rapporter som har bedömts av den norska läkemedelsmyndigheten och National Institute of Public Health. De andra meddelandena är under granskning.”

Börje Peratt

Källor
1)

https://www.fhi.no/sv/vaksine/koronavaksinasjonsprogrammet/koronavaksinasjonsstatistikk/

2) De 34 norska kommuner med flest vaccinerade i början av år 2021.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.