Sofia Helin om nya tv-serien ”Drottningarna” och arvet efter ”Tystnad tagning”

0
956
Sofia Helin
Sofia Helin intervjuas. Skärmdump från TV4:s Nyhetsmorgon 10 Oktober.

Den 15 oktober startar serien ”Drottningarna” på TV4, där vi får ta del av åtta svenska drottningars öden och äventyr med maktintressen, svek, förbjuden kärlek och statskupper. Programledare är Sofia Helin som intervjuades i TV4:s Nyhetsmorgon. Hon knöt även an till #metoo-rörelsens kamp mot manligt maktförtryck.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Sofia Helin fick sitt internationella genombrott i rollen som ”aspergerkriminalaren” Saga Norén i TV-serien ”Bron”. Hennes förmåga till inlevelse är stor. Den 15 oktober är det dags att presentera den första av åtta drottningar i den svenska historien. Programmet heter just ”Drottningar” och visas i TV4. Åtta olika skådespelerskor ger dem liv.

”Nyhetsmorgon” i samma kanal gjorde en intervju med Sofia Helin för några dagar sedan där hon själv berättade om drottningarna:

-Det som berört mig mest är maktlösheten i maktpositionen. Det är både tragiskt och tufft. Mycket som kungarna har fått stor kredd (tillbörlig ära) för har ju drottningarna bakom dem i hög grad bidragit till. Ta t.ex. Hedvig Eleonora som var änkedrottning i Sverige under tre kungar: Karl X, Karl XI och Karl XII. Hon var ställföreträdare för sin son och sonson och härskade i Sverige under 60 år. Som tack fick hon en knappt värdig begravning och ingen talar om hennes bragder idag.

-En annan intressant drottning är Lovisa Ulrika som är mamma till Gustav III. I somras var det 300 år sedan hon föddes. Hon var uppvuxen i Preussen med fransk fostran i upplysningstidens bildningsideal och tänkesätt och blev gemål till Adolf Fredrik 1744.

Lovisa Ulrika
Porträtt av Lovisa Ulrika (1720 – 1782) av Lorens Pasch den yngre. Finska nationalmuseet. Wikimedia

-Det var Lovisa Ulrika som förde in det som blev Svenska Akademien samt kärleken till kulturen och teatern, men det var sonen Gustav III som tillskrevs det mesta av allt detta. Lovisa Ulrika blev tidigt änkedrottning och är utifrån sett en ganska osympatisk person. Hon sökte ära och glans; var makthungrig och sökte makt genom person. Hon utförde till och med en statskupp.

Sofia Helin får frågan hur man kan gestalta en sådan person och svarar att vi har alla de mänskliga aspekterna från ont till gott inom oss. Det gäller att försöka gå in i gestaltens inre, bli ambassadör för drottningen i fråga, identifiera sig med henne och höra hennes röst inom sig. Och det kunde göras utifrån allt material i form av brev och alla fakta som researchgruppen tagit fram.

Sofia Helin och #metoo- rörelsen

Sofia Helin har varit engagerad i maktfrågor ända sedan hon hösten 2017 deltog i skådespelarupproret ”Tystnad tagning” inom #metoo-rörelsen. Det handlar väldigt mycket om makt, maktmissbruk och sexuella övergrepp, ofta i en omedvetenhet om att man handlar utifrån en maktposition. ”Detta går i linje med att jag får gestalta de här åtta drottningarnas maktlöshet mitt i makten”, förklarar hon.

På frågan hur långt vi har kommit efter hösten 2017, svarar Sofia Helin (med min sammanfattning):
-En del har förändrats till det bättre; annat inte. Många chefer har förändrat för sina anställda kvinnor, andra inte.

Jag ser med förfäran på hur det har rapporterats om det stora arbetet som gjordes under hösten 2017. Det rapporteras framför allt om det som gick väldigt dåligt – när jag och över 70 000 kvinnor med mig faktiskt upplever att det var något väldigt positivt som hände!

-Det stora som hände var att det skapades 70 upprop från olika grupper av bl.a. skådespelare, läkare, jurister, hemlösa och prostituerade (under parollen ”Vi är inte din hora”). Ingen var för mer än någon annan – vi kände oss som ett. Vi har kunnat samlas och göra skillnad för de personer som har det så i livet. Drottning Silvia och kronprinsessan Victoria har också stöttat oss, vilket är en bidragande orsak att jag spelat i ”Drottningarna”.

-Vi samlade in punkter från alla dessa grupper och lämnade dem till jämställdhetsministern. Just nu ska det följas upp med de önskemål vi lämnade in. Men det som #metoo-rörelsen rapporterade in skrivs det överhuvudtaget inte om i tidningarna. Min analys är att det beror på att det inte finns något skvallervärde i det. Ingen du kan klippa till eller döma utan bara ett stort, stort STOPP – NEJ!
Jag tycker det har varit förfärande tyst från massmedia. Det är sorgligt. Jag tycker vi borde ha kommit mycket längre än till bara skandaler. För vi är större än så!

Länk till intervjun

Kersti Wistrand

Tagged:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.