Lars Berns bok ”Den Metabola Pandemin”, en läsares tankar

1
2858
Den metabola pandemin av Lars Bern Foto:Torbjörn Sassersson
Den metabola pandemin av Lars Bern Foto:Torbjörn Sassersson

En av våra senaste medlemmar Rose-Marie Petersson fann på vår hemsida information om Lars Berns bok ”Den Metabola Pandemin” och beslöt sig för att köpa boken. I kommunikation med henne bad jag om en kort recension.

TEXT: Rose-Marie Petersson

Snabbmaten och konsumtionen av den växer i rasande fart världen över. Matindustrin manipulerar vår mat i jakten på marknadsandelar och profit.
Lars Bern har skrivit en mycket viktig bok, som behövs i en omtumlande tid där globala ekonomier styr världen. Allt ska gå snabbt och vara billigt. Detta återspeglas även på vår mat.
Vår biologiska kropp kan inte bryta ner eller tillgodogöra sig den sortens mat på normalt vis. Konsekvensen – att vi blir överviktiga, sjuka och dör i förtid.
Denna metabola pandemi ökar och har inom loppet av några decennier blivit det kanske största hotet mot mänskligheten.
I takt med att vi får sämre hälsa, ökar behovet av specialistvård och mera läkemedel. Vilket ökar lönsamheten hos läkemedelsföretag, privata vårdinrättningar, och producenter av rena kvasiprodukter.
Bern visar i denna genomlysande bok på en alternativ väg till ett hälsosammare liv.
Vi kan ändra våra matvanor till en kost som kroppen kan bryta ner, utan att vi blir överviktiga
och sjuka. En win-winsituation för både individ och samhälle.
Boken är en guldgruva av tankar, och ger även praktiska tips på t ex viktiga kosttillskott som kroppen behöver för att fungera optimalt.

Rose-Marie Petersson

Lars Bern på Vetapedia

1 COMMENT

 1. Verkligt bra recension av Rose-Marie Petersson om Lars Berns bok. Den är en riktig pärla, fast man blir väldigt fundersam om vart vår både inre och yttre miljö är på väg.

  Läste också den 12/10 en utmärkt ledare av Edvard Hollertz i VT, om ”Konsumenten måste se bortom butikshyllorna.” [LÄNK insatt av ADMIN] Den satte verkligen pricken över i. Idag talas det om yttre klimatförändringar, men ingen tar upp inre klimat i våra kroppar och hur den påverkas av allt ”skit” vi stoppar i oss. Många gånger omedvetet, för konsumenten tror ju mat och läkemedelsindustrin om gott. Men ack vad vi bedrar oss. All processad  fabrikstillverkad mat med en massa tillsatser som aromer, färger, konserveringsmedel etc., förstör vår inre miljö. Våra kroppar är inte gjorda för att ständigt rensa ut ämnen som den inte har nytta av och inte kan bryta ner. Kroppen försvagas av detta inre nötande.  

  Det bidrar till att vi utvecklar olika sjukdomar och då har läkemedelsindustrin en chans att också tjäna lite pengar. Dyra ”mediciner” med kemikalier som döljer symtom för ett tag och i förlängningen gör att vi blir sjukare. Dessa läkemedel botar inte, de lägger locket på. Kroppen är ju inte gjord för att bryta ner kopiösa mängder kemikalier, en ond cirkel uppstår som ger möjligheter att tillföra lite mer dyrt tillverkade mediciner.  

  Ytterligare en påfrestning är alla bekämpnings och gödningsämnen som finns kvar i råvaror vi äter. Hollertz tog upp jordbruk där man åt djuren på gården och återanvände det som blev över i stallarna som gödning på åkern. Han benämner det naturligt samspel där alla delar av naturen har sin plats. Idag förstörs de små jordbruken där folk producerar sina livsmedel, av multinationella företag som köper upp eller rent av tvingar bort bönder från sina marker i stora delar av världen, Indien, Madagaskar och Sydamerikas djungel är skräckexempel. Där råder GMO (Genmodifierad gröda) och kemiska gödnings- och bekämpningsmedel. Människor tvingas till de stora städerna, där har bonden ingen plats, många gånger slutar detta i självmord.

  Allt detta talas det aldrig om utan all uppmärksamhet riktas mot koldioxidutsläppen. Vi ska vara rädda om vår yttre miljö och göra allt för att den ska vara god för oss att leva i. MEN vi måste tänka på vad vi stoppar i oss. Ren, gärna ekologisk, ffa närproducerad mat, är det bästa vi kan unna våra kroppar. Hellre en naturbetes biff istället för en vegitarisk biff med tio olika tillsatser och framställt av mögelsvamp i stora fabrikstankar.

  Läs ”Äkta vara” finns på nätet och absolut Lars Berns bok ” Den metabola pandemin”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.