Olga Grönvall Lund har bildat ”Reformaten”. Blivande folkrörelse?

I kölvattnet av Greta Thunbergs klimatengagemang växer andra rörelser fram. En av dem är ”Reformaten” som vill lyfta fram och påvisa hur vår mat produceras och konsumeras. Olga Grönvall Lund intervjuades idag i SVT1:s Morgonstudion.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Olga Grönvall Lund, 29 år och sedan födseln uppvuxen med hälsosam mat, har grundat ”Reformaten”. Syftet är att få en folkrörelse att växa fram och målet är att visa våra politiska ledare vilka krav och stöd som behövs för hur mat produceras och konsumeras för just nu är det inte hållbart hur det går till. ”Det är tråkigt om vi väntar så mycket som en minut eftersom det finns så stor potential i den här frågan”, menar hon.

Idén till sitt initiativ fick hon för något år sedan. Hennes cancersjuke far låg inne för vård och hon kunde följa den vanliga sjukhusmaten han fick under en månad. Den var allt annat än hälsobefrämjande med rött kött och högprocessad mat.

Matproduktionen står idag för en fjärdedel av alla klimatutsläpp, säger Anna Richert, matexpert vid WWF. Vi bör minska mängden kött, t.ex. Det gäller att skapa ett engagemang och få fler att göra medvetna val.

Reformaten avslutade igår en konferens där man samlat experter, forskare och kockar under frågeställningen: ”Varför måste vi prata om maten?”. Intresset var stort och många tillfrågade rensade sina kalendrar och ställde upp med kort varsel. Konferenserna är planerade att äga rum en gång i kvartalet.

De kom överens om att det gällde att aktivera medborgarna. Man säger att politiker ska agera, men hur kan politiker göra det utan folkligt stöd? Och hur ska folket kunna ge stöd om de inte ens vet att det finns ett problem? Gemene man har inte så stora kunskaper om matens påverkan på hälsan och på miljön. Alla forskningsrapporter finns där men de kommer inte ut till allmän kännedom. Det föreligger ett stort glapp, menar Olga Grönvall Lund:

– “Titta bara in i en mataffär. Det är så mycket processad mat! Kunskaperna om hållbar föda måste ut till alla människor och målgrupper så att vi gör medvetna val.
Vi måste också komma upp stort på systemnivå och få med oss alla. VI strävar även att komma upp på EU-nivå och ur den synvinkeln intar Sverige en plats på jorden där vi förmår gå före.”

Olga Grönvall Lund presenterar tre punkter som viktiga:

  1. Engagera dig: det ska vara lätt att äta rätt
  2. Tänk på den biologiska mångfalden
  3. Ät mer vego (men alla behöver för den skull inte bli vegetarianer)

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.