Erik Enby om en upphettad debatt kring oljor

2
1505
Dr Erik Enby i "Läkaren som vägrade ge upp" (Foto Lars af Sillén 2015)
Dr Erik Enby i ”Läkaren som vägrade ge upp” (Foto Lars af Sillén 2015)

Erik Enby har funderat över Lars Berns uppfattning om faran med upphettade vegetabiliska oljor, se Sanja R. Jurics artikel i TV-Helse som i stort sett bekräftar Berns slutsatser.

Lars Bern uppmuntrar i sin krönika att helt avstå från fröoljorna och margarinet och istället ersätta dessa med smör, djurfett, kokosolja, olivolja och sesamfröolja. TV Helse konstaterar att Bern har vetenskapligt stöd för detta kostråd.

Enby bidrar här med ytterligare perspektiv.

TEXT: ERIK ENBY

I Lars Berns ambitiöst upplagda bok om ”Den metabola pandemin” hävdas att upphettade vegetabiliska oljor kan orsaka ökad framväxt av olika former av cancersjukdom och att en olämplig kosthållning kan ge upphov till långdragna sjukdomstillstånd.

På grund av det som jag har kommit fram till då jag mikroskopiskt undersökt kroppsvätskor och vävnader och olika former av cancersubstans från alla mina patienter i över 40 år är det i detta sammanhang inte förmätet om jag därför kommer med en ytterligare förklaring till varför kronisk sjuklighet kan tänkas uppstå.

Det förekommer en mer eller mindre massiv och till utseendet varierande växt av partiklar i olika former av cancervävnader och kroppsvätskor och vävnader vid alla former av fullt utbyggd kronicitet. Detta kan påvisas mikroskopiskt och skulle kunna vara orsak till en tumörvävnads uppkomst och tillväxt och även andra former av långsamt ökande kronicitet. Allt som växer har ju tillväxtzoner och dessa hålls igång av olika former av mikrobiologiska processer. Så är det i både biologin och zoologin. Jag talade om detta på världskongressen i obstetrik och gynekologi – FIGO – i Montreal 1994 och allt om denna sak finns beskrivet i mina uppsatser, som finns utlagda på min hemsida www.enby.se.

Sådan mikrobiologisk växt förekommer utspridd i den sjukes kroppsvätska, så cancersjukdomarna är sannolikt mer omfattande än att bara tumörer långsamt växer fram i vävnaderna. Om det verkligen förhåller sig så att främmande och skadlig mikrobiologisk växt i somat har samband med att “klumpar ” – tumörer – kan uppstå i vävnaderna, kan detta vara en förklaring till att det mycket ofta inte går att skära – operera – bort tumörsjukdomar. Att istället inrikta sig på att försöka hämma olika former av mikrobiologisk växt i den ”cancersjukes” soma är förmodligen klokt att börja inse värdet av.

De medicinska honoratiores bör se allvarligt på ovanstående och inte sopa det under mattan. Detta så mycket mer som jag i min egen patientverksamhet sedan 42 år har märkt att inte bara olika cancerformer utan även många andra kroniska tillstånd kan dämpas med antiseptiska terapier.

Enda sättet, som jag ser det, att få ihop Lars Berns koncept med det som jag har jag funnit är att uppställa hypotesen att upphettade vegetabiliska oljor befrämjar grogrund för denna invaderande mycket märkliga mikrobiologiska växt. Att bevisa att hypotesen är rimlig eller stämmer blir nästa steg. Kvarstår att förklara om den mikrobiologiska växten i tumörvävnad och kroppsvätskor är den bakomliggande orsaken till uppkomst och växt av olika former av tumörsubstans och även andra typer av kronicitet, och sist men inte minst förklara hur dessa växtprocesser sprider sig i somat med långsam successiv försämring av den sjuke.

Erik Enby

Enbyrapporter utlagda på TV-Helse.

 1. Somatisk ekologi – Ett nytt ämnesområde.
  https://www.tv-helse.se/somatisk-ekologi-erik-enby/
 2. Förruttnelsen dödar våra kroniskt sjuka. Sjukvården samarbetar
  https://www.tv-helse.se/kroniskt-sjuka-sjukvarden/

Se ”Läkaren som vägrade ge upp” på Vimeo on Demand

2 COMMENTS

 1. Erik Enby, Denna mikrobiologiska växt i blodet har väl även Antoine Bechamp forskat på.
  Han benämner ”Microzymas” jag tror även de har kallats ”Somatides”
  Och om man googlar på ”Aerobiosis” finner man dessa microzymas livscykel vilka kan bilda mycel och även parasiter.

 2. Hej Basilio,
  Jag känner till somatidcykeln som är beskriven av Naessens. Troligen har han fått sina idéer från föregångare som Bechamp och kanske även Gunther Enderlein.. Det finns givetvis folk som känner till det jag i min tur beskrivit. Allt är dock ihjältiget av det makthavande medicinska etablissemanget pga mycket obskya skäl. Jag gjorde en återupptäckt av den mikrobiologiska växten i den sjukes soma en gång i tiden och fortsatte på det spåret och förmodligen har även jag upptäckt nya delar av dessa växtformer som sannolikt irriterar vävnaderna och genererar sjukdomskänsla av olika slag.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.