Ska lobbyister styra politiker?

0
1225

SvD har gjort en granskning som visar hur lobbyister påverkat Nyanko Sabuni (L) att lansera ett anbud från Scania. Processen bakom är skyddad av sekressavtal och sker utan allmänhetens vetskap och inflytande. Detta förfarande är mycket allvarligt och ett hot mot vår demokrati. Göran Greidner (s) och Amanda Sokolniki (DN) diskuterar i TV4:s Nyhetspanel 8 maj.

TEXT: KERSTI WISTRAND
Foto: Skärmdump från TV:s Nyhetspanel 8 maj 2020

En av Nyamko Sabunis största politiska framgångar är en lobbyprodukt från Scania, avslöjar Svenska Dagbladet i sin granskning ”Så blev lobbyisternas agenda Sabunis politik”, publicerad 6 maj. Enligt SvD:s källor hade L-ledaren en nära men hemlig rådgivare som fram till i mars var högt avlönad konsult med storföretaget Scania som kund.

Denne hittills hemlige rådgivare är partistrategen och f.d. L-sekreteraren Lars Jakobsson som sägs vara fadern till Liberalernas förslag om en elektrifieringskommission för omställning till elvägar som kom att bli en del av Januariavtalet.

Jakobsson var under denna tid anställd som konsult i Nordic Public Affairs och hade ett lobbyuppdrag för Scania: ”Vi ska elektrifiera vägarna”. Några månader senare framträder L-ledaren Nyamko Sabuni i Almedalen och presenterar detta som sitt förslag.

Om SvD:s uppgifter stämmer att det ytterst var Scania som drog i trådarna och fick sin vilja igenom kan detta företag vara synnerligen nöjda. Nöjd blev likaså Johan Jakobsson för en fet summa i plånboken. Nöjd blev även Sabuni för sin uppvisade handlingskraft. Regeringen har ju förbundit sig att förvandla det hela till att bli verkställt.

Lobbyisterna har alldeles för stor makt över politikerna. Några som inte är nöjda är väljarna och skattebetalarna som inte haft insyn vad som sker bakom kulisserna och inte har kunnat påverka och ha synpunkter på skeendet. Denna typ av process är nämligen sekretessbelagd.

Även förre f.d. partiledaren Lars Leijonborg är anställd som konsult och anlitas av företag. Som talskrivare till Sabunis installationstal som Liberalernas ledare undrar nyhetspanelen nu också över eventuellt underliggande lobbyistiska intressen. Sådana gäller dock inte enbart L utan även andra partier.

I TV4:s Nyhetspanel 8 maj var Göran Greider (s) och Amanda Sokolniki (DN) av samma åsikt:

– Detta som händer i samhället och med politiker och partier, som låter sig påverkas av marknaden genom lobbying, är väldigt allvarligt. Det handlar inte om att påverkan är fel utan om att lobbyister har alldeles för stort inflytande över många partier i för hög grad. Det är viktigt att allmänheten vaknar upp och protesterar. Vi har som väljare ansvar att kräva av partierna att vi inte vill ha det så här. Vi kräver insyn. De här byråernas kunder skyddas genom sekretessavtal. Vi som väljare vet inte vilka som står bakom. Vilka intressen var det som betalade att få t.ex. Sabuni vald? Eller att göra Kristersson(M) till statsminister med ÅkesSons (SD) hjälp? Vi måste kräva att få veta vilka som påverkar!

Göran Greidner tillägger också:

Det hela handlar också om att `pengar ger makt´. Det är det som är huvudproblemet. Pengar betyder mer än medborgarrätt.

Se vidare: LÄNK TV4

Min reflektion:

Detta fenomen med lobbyverksamhet uppstår när ett informellt maktcentrum opererar vid sidan av den egentliga partidemokratin. När ska läkemedelsindustrins lobbyverksamhet och påverkan på hela västvärldens politiker och demokratier tas upp till granskning och debatt, kan man undra.

Kersti Wistrand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.