Uppdrag granskning om påstått judehat på Karolinska

1
1038
Karolinska Institutets administrationsbyggnad, Holger.Ellgaard, Wikipedia
Karolinska Institutets administrationsbyggnad, Holger.Ellgaard, Wikipedia Collage infälld text BP

Uppdrag Gransknings program ”Karolinska och judehatet” visar både på det amerikanska och politiska Simon Wiesenthal-centrets förmåga att utöva påtryckningar och inflytande i det svenska samhället samt massmedias bristande vaksamhet.

TEXT: KERSTI WISTRAND
SKÄRMDUMP+collage av admin2:

Det fortsätter att storma kring Karolinska Sjukhuset, omtalat som världens dyraste sjukhus. Rubrikerna har lyst svarta under hela 2000-talet. Macchiariniskandalen. Härskartekniker, maktmissbruk och interna konflikter – ska personal och patienter aldrig få ro? Dyra nybyggnationer, höga konsultkostnader, jäv och tekniska problem. Enligt helårsprognosen för 2019 beräknas KS inklusive systersjukhuset Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge göra ett minusresultat på 1,6 miljarder kronor bara detta år.

Till allt detta kommer också anklagelser om en infekterad konflikt gällande rasism inne på Karolinska. Detta har nu skickligt analyserats av grävande journalister i ”Uppdrag Granskning” (6 november) – ett program som dock oförtjänt tycks ha hamnat i medieskuggan av den samtidigt släppta bomben att KS varslar 600 läkare och undersköterskor.

Innehållet i Uppdrag Granskning är följande:

I tidningarna har man sedan hösten 2018 kunnat läsa om mycket allvarliga anklagelser om antisemitism och trakasserier mot judiska läkare på Karolinska sjukhuset. En läkare (neurokirurg och samtidigt verksamhetschef) har omplacerats och förbjudits arbeta efter anklagelser för antisemitism och felaktig värdegrund. Han påstås ha trakasserat sina judiska kollegor. Men stämmer allt detta som sägs om denne läkare?

I SVT1-programmet ”Karolinska och judehatet” får vi följa Uppdrag Gransknings research och intervjuer med berörda parter. Liksom i doktor-Enby-fallet får vi än en gång se en läkare fälld och hur massmedia vikit sig för tongivande propaganderande instanser i samhället – i detta fall Simon Wiesenthal-centret och KS´sjukhusledning – och bildat ett drev genom efterapning av varandras texter och utan egen opartisk efterforskning.

I centrum för anklagelserna finns fyra bilder som en judisk läkare på KS anser vara antisemitiska och riktade mot judar. Den utpekade personen, en neurokirurg i chefsposition, blir så småningom förflyttad och får inte längre träffa patienter. Händelsen kommer att hamna på topplistan över världens värsta antisemitiska händelser 2018. Denna lista är sammanställd och offentliggjord av det berömda Simon Wiesenthal-centret i USA, i svenska medier genomgående beskrivet som en människorättsorganisation, som åberopats av den judiske läkaren och den aktionsgrupp som bildats kring honom vid KS. Den information de gett handlar om att sjukhuset inte har åtgärdat att en chefsläkare under lång tid påstås ha trakasserat tre judiska läkare och påstås ha spridit judehat i sociala medier.

I anklagelserna ingår även att denne läkare påstås ha hindrat judiska kollegor att operera, bedriva forskning och gett dem lägre lön. Wiesenthal-centret skriver att KS´ bristande agerande är ett slag i ansiktet inte endast mot de judiska läkarna utan mot hela det judiska samhället. Sjukhusledningen meddelar då att man tar detta på största allvar och avsätter läkaren i fråga.

Uppdrag Granskning går till grunden och undersöker det som sägs om och av läkaren. Kollegor kommer till tals. Samtliga rentvår honom. Neurokirurgen själv berättar att han har arbetat tillsammans med sin judiske kollega i femton år utan problem. De har även umgåtts en del på fritiden då de besökt varandras hem. Han upplever att de hade en bra relation innan han befordrades till verksamhetschef. Först på våren 2018 får han veta att han är anmäld för att vara antisemit. Enligt honom själv handlar det hela i själva verket om ett trivialt personalärende som kom att få enorma proportioner. Det gäller en infekterad konflikt mellan den judiske läkaren och en sektionsansvarig överläkare. Som verksamhetschef måste han hantera denna konflikt. En utredning tillsätts och han väljer att omflytta den judiske kollegan som senare anmäler honom och så småningom kommer tillbaka medan verksamhetschefen själv mister sin tjänst, även som läkare. Detta kunde enligt honom endast ske genom smutskastning, dvs anklagelser om antisemitism.

Göran Rosenberg, journalist och författare och själv av judisk börd och med båda föräldrarna i Auschwitz, rentvår läkaren efter att ha tagit del av fotona. Han menar att tre av fyra bilder är anti-israeliska, inte anti-judiska. Den fjärde bilden är mer tveksam men kan kanske förstås i sitt sammanhang. Uppdrag Granskning har gått igenom läkarens alla facebooksidor och har funnit ett stort engagemang för palestiniernas situation på Gazaremsan och ett ställningstagande mot Israels politik som drabbat civilbefolkningen där så hårt. Men de har inte funnit ett ord som ger anledning att tala om judeförföljelse eller rasism av något slag. Tvärtom tar läkaren avstånd från nazismen och låter Hédi Fried berätta om sin levnad. ”Det finns alltså inga som helst proportioner mellan historierna i tidningarna och själva grundvalen för anklagelserna”, fastslår Göran Rosenberg.

Simon Wiesenthal-centrets agerande

Sjukhusledning lät göra en utredning av den anklagade läkaren, som faktiskt blev rentvådd i denna. Den 10 oktober 2018 skriver dock rabbinen A. Cooper vid Wiesenthal-centret till sjukhusledningen: ”Vi tvekar inte att offentliggöra detta om det inte utreds snabbt och grundligt… Ert sjukhus behöver väl inte ännu en skandal lik Macchiariniskandalen? ”. Inte bara sjukhusledningen utan också den politiska ledningen i regionen får påtryckningar från centret. En del uttalande kan upplevas direkt hotfulla.

Wiesenthal-centret påstår sig vara politiskt neutralt, men samtidigt har det uppmanat president Trump att erkänna Israels rätt till de ockuperade Golanhöjderna, vilket han senare också gjorde.

Såväl FN, president Obama och Margot Wallström har under den senaste tiden hamnat på centrets lista över ”de värsta antisemitiska händelserna under året”.

Göran Rosenberg skulle vilja kalla Wiesenthal-centret en högergrupp:

Wiesenthal-centret har starka band med Netanyahu och Trump. Just nu finns två allvarliga trender i samhället. Den ena är att det faktiskt finns en lavinartad, växande antisemitism. Den andra är att vi har staten Israel som funnit det möjligt att använda antisemitism-begreppet för att stämpla kritiker till Israels politik. Man kallar t.ex. dem som stödjer palestinierna och bojkottar israeliska varor för antisemiter fastän de alls inte är det. Begreppet urvattnas på så vis.

Sjukhusledningens och massmedias agerande

Sjukhusledningen väljer att frångå den utredning som redan fastslagit att den anklagade läkaren/verksamhetschefen inte har begått det brott han anklagats för. Det framkommer också att den anklagande judiske läkaren under de senaste 18 åren har anmält samtliga sina överordnade för trakasserier, varav flera gånger för rasism.

Istället för att utgå från sin egen beställda utredning låter sig sjukhusledningen manipuleras av Wiesenthal-centret och fråntar den anklagande läkaren hans tjänst. Vid konfrontation av Uppdrag Granskning svarar en representant för ledningen att de har gjort en samlad bedömning och inte kan gå in på detaljer i personalärenden.

Massmedierna hänger på drevet och dömer likaså ut den anklagade läkaren som antisemit och rasist. Uppdrag Granskning gör ett mycket viktigt arbete genom att ta fram fakta. Det visar sig att ingen tidning själv har gått till grunden för att få fram fakta i fallet. Man har antingen ensidigt lyssnat på den judiske läkarens version eller bara hakat på andra tidningars artiklar. I programmet får vi även se hur representanter för flera stora tidningar backar och gör rättelser av texter på nätet efter påhälsningen av Uppdrag Granskning.

Det är nog inte bara medieskuggan av varslen på KS som bidrar till tystnaden kring huvudbudskapen i programmet ”Karolinska och judehatet”. Det är helt enkelt ”skämmigt” att medge att man agerat fel! Man kan också undra över den så gott som samtida nyheten om varsel var tidsmässigt planlagt för att skymma Uppdrag Gransknings program? – Se gärna programmet och gör en egen bedömning. Det ligger kvar till den 25 maj 2020: LÄNK

Kersti Wistrand

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.