Bengt Göransson, fd skolminister – Meningen med livet

2
1096
B. Peratt intervjuar Bengt Göransson. Foto Lars af Sillén

Meningen med livet – Bengt Göransson, fd skolminister intervjuas av Börje Peratt om synen på humanism, ateism och i detta fall även vilka som tog initiativet till Föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Klicka på bilden så kommer du till Vimeo och intervjun.

Intervjun som ursprungligen var på 60 minuter har här redigerats ned till 8 minuter. Det som inte kom med handlar om Göranssons syn på föreningsliv, bokens värde och skepticism rörande film och biografer ”där man man bara ser ryggarna på de närvarande”. Hade Bengt Göransson deltagit på någon av biografvisningarna av ”Läkaren som vägrade ge upp” hade han naturligtvis kunnat få en annan upplevelse. [1-8]

Bengt Göransson framträder här som en vis och kunnig person som rakryggat tar ställning för människan och hennes rättigheter till livsåskådning och tro. Det förefaller uppenbart att VoF har förvandlats till något helt annat än vad han då vid starten 1982 hade tänkt sig.

Börje Peratt

Ursprungsartikel på Föreningen Kulturnätet.
Foto: Hans Welin och Lars af Sillén
Intervju och redigering: Börje Peratt
LÄNK TILL VIMEO

Referens

1) Recension från premiär.

2) Länk 2 Göteborg

3) Länk 3 Örebro

4) Länk 4 Karlstad

5) Länk 5 Östersund

6) Länk 6 Stockholm och Västerås

7) Länk 7 Lund

8) Länk18Malmö

 

2 COMMENTS

  1. En sådan fin intervju och så klokt Bengt Göransson talar om kulturen och kyrkans plats i samhället. Så tolerant och vist!
    Tack!

  2. En stor eloge till dig, Börje!

    Nu har du i mina ögon fullbordat ditt grävande jounalistarbete med att sedan 2011 kartlägga den svenska antihumanismen! Denna intervju är kronan på verket och visar på upprinnelsen och att det från början absolut inte var det tänkt på det sätt varpå Vetenskap och Folkbildning utvecklats!
    Denna kunskap som du med stort arbete tagit fram är värd all den spridning och uppmärksamhet den kan få.
    Heder åt dig!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.