Thomas Mattsson – en skurkaktig publicist

0
1579
Thomas Mattsson, Per A.J. Andersson
Thomas Mattsson fd chefredaktör i Expressen och pådrivare av förföljelserna av Erik Enby Per A.J. Andersson CC BY-SA 4.0

Thomas Mattsson, medarbetare på Expressen sedan 2001 Expressens chefredaktör sedan mars 2009 fick sparken i juli 2019. Han var en av dem som Dan Larhammar kunde utnyttja i mediedreven mot Erik Enby. Hans i många stycken vedervärdiga maktmissbruk mot oskyldiga människor som Erik Enby borde rendera i juridisk bestraffning men han kommer undan med en spark i ändalykten och i detta fall Guillous nedsabling av hans karaktär.

ARTIKEL AV BÖRJE PERATT
Tidiga publicerad på Debatt: ”Thomas Mattsson var en skurkaktig publicist” utbyggd på Sista striden (filmprojektets sida) Thomas Matsson – skurkaktig publicist. Återpublicerad på HK.

– ”Thomas Mattsson var en skurkaktig publicist i särklass. Ingen tidning i Sverige har någonsin med namn och bild hängt ut så många människor för grov brottslighet som Expressen. Skyldiga och oskyldiga om vartannat. Det måste under Mattssons tid som ansvarig utgivare röra sig om tjogvis med uthängda påstådda brottslingar av grövsta typ. Om man bara räknar de oskyldiga.”
(Jan Guillou) Länk

Thomas Mattsson fd chefredaktör i Expressen och pådrivare av förföljelserna av Erik Enby

När Thomas Mattsson blev chefredaktör i Expressen blev han också propagandageneral i drevet mot Dr Erik Enby vilket förärade tidningen ett nytt namn: hEXPRocESSEN.

Thomas Mattson vägrade svara på min fråga om mediaetik så jag utnyttjar hans egna formuleringar i en fingerad intervju.

Chefredaktör Thomas Mattsson:
– ”Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd. Expressens ambition är tydlig. I vår ”Kvalitetspolicy” slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt… men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.”

FRÅGA: Expressen har med ditt mångåriga goda minne medverkat till en säregen publicitetsskada riktad mot Erik Enby. Utan fakta och med hjälp av hörsägen. Är det mediaetiskt okej att placera en bild från en person intill en dömd våldtäktsman alldeles oavsett personen inte har ett dugg med artikelns innehåll eller den dömda våldtäktsmannen att göra? (Markus Hankins sparkad GT medarbetare anser förfarandet helt i sin ordning vilket tydliggör den ruttna mediaetiken i GT/Expressen.)

Thomas Mattsson: – ”Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling”, konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar.

FRÅGA: Om det är uppenbart att ni gjort fel och mycket allvarligt publicitetsskadad en person varför låter ni då artikeln ligga kvar?

Thomas Mattsson: – Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Och om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att mejla till eller ringa vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för få en pressetisk prövning.


Ovanstående artikel av Roland Johansson och Tomas Carlsson, publicerad 2009 och anmäldes omedelbart till PO. PO avfärdade anmälan vilket visar att PO inte håller måttet och artikeln ligger fortfarande 2019 på Expressens webbsida!

Lägg märke till att artikeln handlar enbart om läkaren som begått våldtäkt. Bilden på honom jämställs i artikeln med en bild av Enby. Artikeln nämner dock ingenting om Enby som kompletterar behandlingar med hälsokost som visat sig framgångsrik och som hjälpt många även allvarligt sjuka.

Expressens klandervärdiga och oetiska kombination har anmälts till PO pressens opinionsnämnd flera gånger men har avfärdats. Det reser också allvarliga frågor om Pressombudsmannens demoraliserade agerande, vid denna tid Yrsa Stenius.

Yrsa Stenius pressombudsman 2007-2011 (Foto Wikipedia)

Thomas Mattsson du har som chefredaktör i Expressen bedrivit ett mångårigt drev mot Erik Enby med lögnen som vapen. I detta drev har Expressen/GT utnyttjat en rad journalister som lydiga verktyg däribland främst Patrik Micu.

Patrik Micu GT/Expressen den journalist som initierade och skrev flest artiklar i Expressendreven mot Enby.

Bland övriga GT Expressenreportar i häxjakten mot Erik Enby kan nämnas: Carl V Andersson, Maria Hellström, Therese Aronsson, Jimmy Fredriksson, Björn Lidén, Markus Hankins, Marie Hebelius Svahn, Roland Johansson och Tomas Carlsson, Tina Harr, Magnus Hellberg.

Dan Larhammars pådrivande roll är klarlagd. Er oetiska konspiration kommer i historieböckerna att svärta ned mediedrevens och era namn.

Nu är Thomas Mattsson sparkad. Men Expressenmedarbetare till Thomas Mattsson försvarar honom med näbbar och klor. Det visar att rötan och det moraliska förfallet i hEXPRocESSEN kvarstår.

Allt detta kommer att tydliggöras i dokumentären ”Sista Striden” uppföljaren till ”Läkaren som vägrade att ge upp” som du kan se här.

Börje Peratt

Medieövergrepp mot Erik Enby 2005-2011 Länk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.