Läkaren som vägrade ge upp i Karlstad 21/9

6
862
Biograf Arenan, Karlstad 21 sep 2016 Foto Anders Halvarsson
Biograf Arenan, Karlstad 21 sep 2016 Foto Anders Halvarsson

Reflektioner från filmvisningen på Arenan, Karlstad den 21/9 2016 av ANDERS HALVARSSON och därefter ett mail från INGRID KIHLÉN

Med tanke på att vi enbart gjort reklam för filmen via sociala medier och spridning via bekanta lyckades vi fylla salongen till ca 2/3.

Innan visningen meddelade jag att vi bjöd in till ett kort samtal efter filmen. Det visade sig att i stort sett alla stannade kvar och några vädrade sina synpunkter. Det normala är ju att alla reser sig redan när sluttexterna rullar, innan ljuset tänds, men här satt man kvar.

Det genomgående var att filmen hyllades som dokumentär, bra och tydligt berättat utan onödiga påhopp. Flera undrade om den kommer att visas i någon TV-kanal. Det som slog mig var de spontana skratt som kom varje gång en intervjuad person gjort bort sig i filmen. Även de suckar man hörde i publiken när man förstod att någon behandlats illa av sjukvården.

Jag tror flera väntar med spänning för att se vad som händer när Enby får tillbaka sin legitimation, för det var många överens om att han måste få, eftersom så många fel begåtts.

Några reflekterade över hur läkarkollegor kan säga att de är för en utveckling men i praktiken agerar tvärtemot.
Kopplingen är förstås att ett antal blir arga över hur pengarna styr så mycket.

5harts-hkOm jag skulle ge filmen ett betyg, blir betyget 5 hjärtan av 5 möjliga.

Anders Halvarsson

PS. Idag läste jag en Tweet skriven av Magnus Betnér som passade in:

”Illa när folk utan koll sprider myter. Mycket värre när folk som faktiskt har koll gör det för att tjäna sina syften”.

Mail från Ingrid Kihlén gällande samma visning.

Hej Börje!
Tack för att du gjort denna film, den var mycket bra och belysande på hur inskränkt och svårt det är att få gehör och intresse inom den konventionelle vården när något som är utanför ramarna presenteras.
Det är sorgligt när de som ligger bakom legitimationens dragning inte rakryggat kan svara på de frågor som ställs. Varför?
När filmvisningen var över var det ingen som reste sig och gick, alla satt kvar tysta.

Anders gick fram och frågade om någon hade hade någon kommentar eller ville säga något.
Det blev några kommentarer.
Han tackade sen publiken, han och filmen fick en applåd.

Min systerson sa till mig efteråt att det var den bästa dokumentär han sett, jag håller med den är mycket bra!

Hälsningar
Ingrid

Filmens hemsida: Läkaren som vägrade ge upp
Initiativtagare till filmen är medlemmar i Humanism & Kunskap: Ulla Premmert, ansvarig för Crowdfunding finansiering: Siv Wernborg, Producent, regissör mm: Börje Peratt

6 COMMENTS

  1. Det som hänt dr Erik Enby är ett justitiemord och bör behandlas av media därefter. Media har ett stort ansvar i detta och bör granska sitt eget agerande.

  2. Tack tack för denna film. Trodde jag visste hur korrupt mycket inom sjukvåden var men efter att ha sett filmen så blev jag nästan rädd. Lämnade biosalen med en känsla sv hopplöshet o tankarna fördes till Kafkas Processen. ……..
    Hoppas Erik orkar kämpa för upprättelse.
    Mvh Agneta Werling

    • Tack Agneta, förstår din känsla. När jag för fem år sedan upptäckte antihumanismen som ligger bakom det som drabbat Erik Enby, ville jag först inte tro på att det fanns här. Det händer helt enkelt inte i Sverige. Sedan bestämde jag mig för att granska fenomenet och redovisa denna svulst i samhällskroppen. När vi ser den och kan frilägga den kan vi också hantera den. Så istället för hopplöshet så innebär det ett hopp. Vi kan göra något åt det. Främst kan vi nu stärka de goda krafterna och därigenom begränsa de onda och så småningom helt frigöra oss från denna avart av omänsklig yttring. /Börje

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.