Läkaren som vägrade ge upp, succé på Bio Roxy i Örebro

5
2287
Inför visningen av "Läkaren som vägrade ge upp", Bio Roxy Örebro 20160830
Inför visningen av "Läkaren som vägrade ge upp", Bio Roxy Örebro 20160830
Inför visningen av ”Läkaren som vägrade ge upp”, Bio Roxy Örebro 20160830

I tisdagskväll den 30 augusti gick LÄKAREN SOM VÄGRADE GE UPP på Bio Roxy i Örebro. Äntligen! Jag har sett fram mot att få se den efter allt jag hört. Salongens 120 platser var i princip utsåld men trots det var det 20 tomma stolar. Idag fick jag höra att några kommit försent på grund av trafiken och brist på P-platser.

TEXT av PIA HELLERTZ

Filmen var en helt fantastisk upplevelse. Den var mycket professionellt gjord. Det var intressant att höra den, genom proffsig klippning, ”skapade” dialogen mellan Erik Enby och hans kritiker. Det blev därmed extra pinsamma avslöjanden när kritikerna inte kunde eller ville svara.

Börje Peratts ”mjuka skjutjärnsjournalistiska” intervjumetoder var spännande att lyssna på. Med sin varma, nyfikna röst var det säkert svårt för intervjuobjektet att ana att hans avsikt var att avslöja. Jag hörde dom som satt bakom mig i salongen stöna av återhållen ilska eller småskratta eller muttra. Det var många lågmälda reaktioner av ilska och upprördhet i publiken när myndighetspersonerna uttalade sig.

dr-erik-enby-vid-mikroskop

Filmen avslöjar verkligen hur enormt svårt det kan bli om man kommer på kant med etablissemanget. Erik Enby är inte ensam om att ha blivit utsatt, så filmen är verkligen en guldgruva för oss som vill försöka förstå vad som kan hända. En stark känsla blev också hur viktigt det är att stödja de personer som råkar drabbas av drev.

Siv Wernborg
Siv Wernborg

Jag är enormt imponerad av Siv Wernborgs mångåriga stöd till Erik Enby under de svåra åren. Och att hon sparat dokumentation, tidningsartiklar och annat underlag som Börje Peratt nu kunde använda i filmarbetet. Jag gissar att det är hennes tack för att hon fick behålla halva ansiktet och ögat, som skolmedicinen ville operera bort på grund av hennes cancer. Eriks behandling botade henne. Jag kan inte nog uttrycka min beundran för både Erik och Siv.

Rekonstruktioner

De filmade spelscenerna, dels när Erik och Gunnel ses första gången i kyrkan och dels när Gunnel vaknar förlamad och pappan bär ut henne till bilen för att åka till sjukhuset, var väldigt välgjorda och gav oss tittare en djupare känsla för Eriks och Gunnels historia. Erik och Gunnel gjorde själva fantastiska skådespelarinsatser vid rekonstruktionerna i filmen. Det blev extra starkt för oss som visste att Gunnel skulle lämna den fysiska världen inte långt därefter.

När poliserna gör husrannsakan dagarna före julafton blir reaktionerna i salongen starka.
Jag blev oerhört tagen – i synnerhet när slutscenerna i kyrkan kom. Då snyftade nog en stor del av publiken. Fantastiskt att filmarna tilläts delta och dokumentera.

Producent Börje Peratt och Filmfotograf Lars Af Sillén (Foto Anna Hallgren)
Producent Börje Peratt och Filmfotograf Lars Af Sillén (Foto Anna Hallgren)

Börje Peratt har verkligen gjort ett kanonjobb med produktion med mera.
Oj så gärna jag skulle ha velat lyssna på allas reaktioner efteråt. Det hade varit intressant att ha haft samtalsstund efter visningen.

Jag hoppas filmen kommer att visas på många platser i Sverige

Mitt tips är att göra som jag – hjälpa till med att arrangera filmvisning på hemorten i samarbete med Börje Peratt. Jag spred info via Facebook och maillistor till vänner och bekanta och bad dem i sin tur sprida till sina vänner och bekanta. Sen satt jag och sålde biljetter till dem som inte köpt via Tickster. Bara den upplevelsen var väldigt trevlig eftersom jag då fick återse gamla vänner och bekanta som jag inte träffat på länge.

Sen hoppas jag naturligtvis också att filmen kommer på DVD så småningom, för jag vill gärna se den igen och kanske också visa den för vänner som inte hade möjlighet att komma.

Pia Hellertz – Örebro
Fil.dr., pensionerad universitetslektor

Previous articleHästviskare – Telepatisk djurkommunikation II
Next articleAtt träna barn i empati
Pia Hellertz
Pia Hellertz (fil.dr., socionom) har undervisat på Örebro universitet i nästan 25 år och gick formellt i pension år 2008, men fortsatte handleda och leda seminarier ytterligare några år. År 1999 publicerade hon doktors-avhandlingen: ”Kvinnors kunskapssyn och lärandestrategier?”. Efter en hypnos- och psykoterapiutbildning ledd av fil.dr. Lars-Eric Uneståhl på 70-talet började hon samarbeta med Lars-Eric bla genom kursen ”Personlig Utveckling genom Mental Träning” (www.slh.nu). År 1978 kom Pia i kontakt med den danske författaren Martinus. Pia var innan övertygad ateist och aktiv kommunist i flera år, men efter kritiska studier har hon accepterat Martinus kosmologi som sitt grundläggande paradigm för förståelsen av världen i det här livet.

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.