Läkaren som vägrade ge upp – triumferade i Östersund

2
1013

Dr Erik Enby inspelning för Läkaren som vägrade ge upp. Foto: Börje Peratt
Dr Erik Enby inspelning för Läkaren som vägrade ge upp. Foto: Börje Peratt

Vilken upplevelse det var i tisdags! Andrea Bodin delar med sig från filmvisningen av Börje Peratts långfilmsdokumentär, “Läkaren som vägrade ge upp”, på Bio Regina i Östersund, tisdagskväll 11 okt.

TEXT Andrea Bodin

Dörren på Folkets Bio Regina hinner knappt öppnas förrän en rad besökare gör entré med de förköpta biljetterna i högst hugg.
Det är förväntan och spänning i luften helt klart. Vi sålde också några biljetter i dörren och vips var det nästan fullt. Jag kliver fram och vill säga några ord. Det är en helhärlig syn att se 80 av 88 platser vara fyllda med öppensinnade människor.

Med tanke på vad ett antal andra visningar har råkat ut för så hade jag haft ett öga på om någon besökare betedde sig märkligt men jag var helt trygg med den känsla som publiken utstrålade.

Jag berättade att jag som privatperson bokat salongen eftersom jag dels väntat på den [filmen om Erik Enby] i över ett år och dels för att så många som möjligt skulle få se den. Ta del av Erik Enbys fynd och historia.

Två frågor

Jag sa att dokumentären kommer bidra till en hel del känslor och skickade med två frågor till publiken.
‘Vad ger den här dokumentären dig för känslor och varför?’
‘Vad kan du göra med de här kunskaperna och insikterna? För dig själv och för vårt samhälle?’

Publik i Bio Regina vid annat tillfälle. För att ge en uppfattning om hur en fullsatt salong Regina ser ut.
Publik i Bio Regina vid annat tillfälle. För att ge en uppfattning om hur en fullsatt salong Regina ser ut.

Känslosamma reaktioner

Under filmen gick det förfärade sus, uppgivna suckar, engagerade viskningar och en slags förbluffade skratt genom publiken. Troligen var det många fler än jag som fick tårar i ögonen. Av flera anledningar. För mig var känslan av gemenskap oväntat närvarande hela filmen. Som att vi slutit upp för något viktigt. I samförstånd.

Efterspel

Efter filmen tackade jag alla för att de kommit och tagit del av en av pusselbitarna som bidrar till det paradigmskifte vi är i. Varje person spelar stor roll i att sprida insikter och klokskaper som detta.

Jag arbetar varje dag med folkbildning kring självläkningsprocesser och ser därför varje dag också vad de befintliga systemen kan ställa till med.

Enda utvägen är att vi alla bidrar med upplysning. Så varje person där inne i salongen gör skillnad genom att sprida till andra! Jag meddelade att jag har för avsikt att skapa något forum för diskussion och för fler liknande initiativ. Eller varför inte gå ihop och agera?

Vi applåderade kvällen och filmen och jag fick många varma tack för initiativet.

Det kändes fint för alla att kunna skicka överskottet till teamet som arbetat utan ersättning med filmen
.

Flera dröjde sig kvar ett tag och vi fick chansen att prata lite mer. Mycket att smälta kände flera. En kvinna berättade att hon sedan länge hade bestämt sig för att resa dit filmen skulle visas, hur långt det än behövdes. En annan berättade att hon var undersköterska och att hon hade ett helt gäng med vänner som liksom hon ville vara med och skapa något tillsammans framöver. Hjälpas åt att få ut dessa kunskaper om dels naturligt läkande och dels om vad de fula makterna gör.

Jag är så glad och tacksam för hur kvällen föll ut och hur filmen berikade oss som var där. Jag vill ta vara på känslan av ett starkt ‘vi’ som jag fick. Tillsammans gör vi enorm skillnad! För många.

Andrea Bodin
Östersund

Andrea Bodin, Facebookbild
Andrea Bodin, Facebookbild

Filmen på IMDb

2 COMMENTS

 1. Tack Andrea för en jättefin berättelse som värmde ett gammalt jämtländskt hjärta (Hammerdalsjänta).
  Jag förstår vad du kände eftersom jag fick förmånen att visa filmen i Örebro./Pia Hellertz

 2. Stort tack Andrea från mig också!
  Jag var en av arrangörerna i Göteborg som fick förmånen att visa dokumentären inför fullsatta biosalonger vid två tillfällen i juni 2016.

  Eriksgatan fortskrider.

  Med värme
  Siv Wernborg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.