Helig vrede besegrar blint hat!

1
1239
Kurdiska kvinnor tränar sig för att bekämpa ISIS (wikicomons)
Kurdiska kvinnor tränar sig för att bekämpa ISIS (wikicomons)

Denna artikel söker belysa att brottet och justitiemordet mot Erik Enby är mer omfattande än mot en enskild person. Det rör vår demokrati och våra mänskliga rättigheter. Och jag gör en jämförelse med terrorism och krig för att ge en förståelse för vad vi är utsatta för.

TEXT BÖRJE PERATT
Bilder Wikicommons Public Domain
ORIGINALARTIKEL Helig vrede besegrar blint hat

Jag satt i en liten grupp som samtalade om andlighet och man pratade i termer av att överlåta åt det gudomliga. Jag har svårt för en ”kärlek” som bara är åskådare till ondska och elände.

Även om vi inte har krig i Sverige så finns här en terrorism som riktar sig mot vår frihet och då menar jag inte våldsamma extremister utan en annan lömsk och farlig som uppträder som en hydra riktad mot vår demokrati. Jag tog inte upp detta men återkommer till det i slutet av artikeln.

Jag kom också att tänka på de kurdiska kvinnorna som kämpar för sin frihet, hårt angripna från olika håll och som bekämpade ISIS. Vilket mod! Hellre död än att bli våldtagen.

Jag tog istället upp tacksamheten över de soldater som offrade sina liv under andra världskriget för att stoppa Nazismen och befria Europa. (Ja tyvärr kom ju Östeuropa sedan under kommunismens förtryck innan Berlinmuren föll.)

En av deltagarna menade att mitt resonemang var alldeles för abstrakt så jag lät det bero men väl hemma igen forskade jag vidare.

Darkest Hour (2017) är en film som gestaltar hur Winston Churchill (spelad av Oscarsbelönade Gary Oldman) 1940 tog beslutet om en omöjlig räddningsinsats och detta trots motstånd från egna politiker som ville förhandla med Hitler och underställa sig Nazismen och kanske överlåta åt Gud. Kungens och folkets heliga vrede ställde sig dock bakom Churchill i hans beslut att ta upp motståndskampen.

350 000 engelska soldater hade fastnade på Dunkirks stränder och inväntade inte bara sin egen förintelse utan hela den engelska arméns undergång. Tack vare en armada på över 850 båtar, de flesta fritidsbåtar, lyckades man få hem nästan alla trots att de låg under ständig tysk beskjutning. Utan en aktiv insats hade inte bara dessa mäns öden beseglats utan hela Europas.

Evakueringen vid Dunkirk 1940

Andra världskriget är sprungen ur Hitlers vanmakt och hämndbegär. ISIS är sprungen ur hatet mot USAs intrång i Irak och amerikanernas försök att utplåna Saddams följare och hans armé. /Se Green Zone med Matt Damon.

Vanmakt och tillkortakommanden kan förvandlas till extremism och uppmuntra antidemokratiska uttryck. Det var sådana motiv som valde Trump och som fick följare i ISIS, al-Shabaab och bland talibaner. Hos samtliga ser vi en fanatism, rasism och kvinnofientlighet som utmynnat i våld. Extremismen är på detta sätt gränslös.

Så åter till kampen mot antihumanismen i Sverige. Det är något mycket svart och blint över denna rörelses hot mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Det blev min tur att uttrycka vad som driver mig och jag sa ”vrede”.

Det är ”Helig” vrede sade en närvarande som känner mig sedan många år och som är insatt i vad jag producerat av artiklar, böcker och filmer. ”Helig vrede” betonade hon och lade till att även Jesus visade upp helig vrede då han drev ur månglarna ur templet.

Hemkommen googlade jag på ”helig vrede” och fann en bok om muslimska unga män i danska fängelser som intervjuats av en dansk psykolog. Jag opponerar mig mot vad denna psykolog beskriver som helig vrede. Det tycks mig mera vara ett oreflekterat självrättfärdigat blint hat. De som drabbas av dessa mäns våldshandlingar råkar bara vara på fel plats. Terrorism kan aldrig vara helig bara fruktansvärt ohelig.
Dessa terrorister ansåg att deras offer var skyldiga bara genom sin existens. Det fanns överhuvudtaget ingen reflektion eller självrannsakan över deras dåd.

När det formuleras som ideologi blir det oavsett trosuppfattning något som liknar neofascism. Detta har inte som mål att befria människan utan raka motsatsen. Terrorismen hålls igång av en förenklad förtryckarmentalitet som eftersträvar makt och att kunna eliminera dem som inte underordnar sig. Dessa terrorister är inte ett dugg annorlunda än de följare som kunde utföra Nazitysklands och Pol Pots grymheter.

De som har anslutit sig till ISIS i Mellanöstern kan ha medverkat till vedervärdiga brott mot människor, oavsett de försöker urskulda sig med att inte ha deltagit. Några som överlevt striderna vill nu återvända till sina ”ursprungsländer” (Ja egentligen är väl deras ursprung Mellanöstern). Frågan är just nu inte om de tar ansvar för eller ångrar sina handlingar utan om vi här undslipper risk för kriminalitet och våldsdåd från återvändare.

Någon har skrivit att Sverige ska ta ansvar för dessa människors brott mot mänskligheten i ett annat land. Bland kommentarerna till det är att det inte är svenska folkets ansvar att någon åker och krigar i annat land och att de som begått krigsbrott ska ställas inför rätta på plats i det land de utfört brottet. Det är praxis. – De har förbrutit sig mot andra människor och förbrukat rätten att återkomma och vistas här. – Man släpper helt enkelt inte in vargen bland fåren.

Så ser jag en dokumentär om en ung man som vill förenas med sin fru och sitt barn som bor i England men han har ett förflutet i al-Shabaab och är därmed chanslös att få tillträde till England och sin familj där. Jo han får betala priset för sitt ungdomliga misstag. I Sverige finns inte samma begränsning tvärtom de som vill får ta sig tillbaka.

Kanske möter återvändare till Sverige människor som kan hjälpa dem att helas och finna en bättre väg för sig själva och samhället. Sveriges befolkning är ett i grunden kärleksfullt och generöst folk. Trots alla rapporter om usla beteenden så är min tro att just de som hamnat snett tillhör undantagen och det påminner mig om ett möte med en andlig ledare i den nordamerikanska urbefolkningen. Han förevisade en ritual med 12 stenar i en cirkel och utanför den en trettonde sten. Gruppens uppdrag är att få den trettonde att komma in i gemenskapen och det kräver försoning och förlåtelse. Länk

Här förstärks min tanke om att helig vrede inte är samma sak som blint hat. I en kommentar till ursprungsartikeln skrevs: ”Vi människor måste förstå att helig vrede är en form av kärlek. Denna vrede har ingenting med hat eller annan ondskefull handling att göra.” (Hjördis)

Men hur är det då med mörkrets krafter i Sverige?

Åter till min inledande text. Ett hot mot vår frihet kommer märkligt nog från en socialdemokratisk falang som startat Vetenskap & Folkbildning (VoF), en antihumanistisk rörelse som än idag får härja utan att journalisterna och medierna uppmärksammar det.

Kanske just för att också journalister har varit skrämda av att bli bestraffade med VoFs förvillarpris.

Dan Larhammar, VoF (nide.J) mörkrets furste i Sverige

Dan Larhammar (VoF) förmörkar Sverige med sin förföljelse av ”alternativ medicin”. Länk. Det är också Larhammars mentalitet som orsakat att Vidarkliniken läggs ner. VoF kontrollerar utvalda poster på Wikipedia och trasar sönder artiklar där man förtalar bland annat Dr Erik Enby.

Att man härjar på Wikipedia är en sak men hur kan denne Larhammar få Sveriges medier och journalister att medverka till drev mot komplementär vård och mot enskilda människor som Dr Erik Enby? Se Länk. Hur kan Sveriges justitieminister undergräva vår rätt till hälsofrihet? Se Länk HK och Länk Dagens Juridik. Sveriges justitieminister Morgan Johansson är medlem i en antihumanistisk förening som bedriver förföljelse av människor.

Peter Olausson, 2017-18 ordförande i Vetenskap och Folkbildning, är ett nät-troll som går under (nickname) HEXMASTER och han utnyttjade sin tjänst som samhällsinformatör på Tjörns kommun till att sprida förtal. Han medverkade även som VoFs lokalordförande till att en handfull skeptiker störde visningen av ”Läkaren som vägrade ge upp” på bio Roy i Göteborg 2016. De måste ha känt sig rätt ensamma bland 280 andra jublande besökare i en fullsatt biograf.

Demokrati är frihet och kampen för den måste bedrivas varje dag för att också hedra dem som dött för denna vår frihet. Mina tankar går till Davids kamp mot Goliat. Ondskan är inte oövervinnerlig. Helig vrede besegrar blint hat.

Börje Peratt

David och Goliat, akvarell litografi av Osmar Schindler (c. 1888)

1 COMMENT

  1. Med anledning av konversationerna om helig vrede, inkommer jag med en ytterligare tanke. Kristi vrede var blandad med medlidande. Med-bedrövelse över det som är i avsaknad av kärlek och medkännande, till våra medmänniskor. (krig, terror, korruption, ego, makt, pengar….listan är tyvärr lång)
    Kristus såg sig omkring med vrede och bedrövelse över hjärtans förhärdelse. Mark; 3:11

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.