Välkommen Céleste Fahlström ny medlem på HK – med spännande historia

3
1890
Stig-Owe Jemseby och Céleste Fahlström. Utsnitt Foto: Britt-Mari Olsson


Céleste Viola Fahlström, verksam under förnamnet Céleste, född 2 januari 1942 i Stockholm är en svensk konstnär, verksam på Ven bor på ön Sankt Ibb mitt i Öresund mellan Danmark och Skåne.

Fahlström studerade konst för Bengt Fahlström i Skåne. Hon ärvde 1989 sitt barndomshem på Ven och skapade tillsammans med Stig-Owe Jemseby. De tillsammans anordnade kulturevenemang av olika slag, dels deras egen konst samt gästande skulptörer från olika håll i Europa, poesiaftnar, fredsevenemang, filmvisningar med gästande regissörer. Efter StigOve Jemsebys bortgång sept 2017 driver Celeste ensam Konstnärsgården Marielund på Ven där hon förutom utställningar även ger målarkurser.
Hon har varit verksam som konstnär sedan 1971 och ställt ut separat på bland annat Kulturhuset Binz i Rügen, Gjethuset i Fredriksværk, ”Färg och Form” i Stockholm, Galeri Knudh Grothe i Charlottenlund och Galleri Pro Arte Kaster i Schweiz samt i samlingsutställningar på Ven och i julsalongerna på Galleri Opus i Borgeby och Billedværkstedet i Brovst. LÄNK

Stig-Owe Jemseby och Céleste Fahlström. Utsnitt Foto: Britt-Mari Olsson

Céleste tilldelades Landskrona kommuns kulturstipendium 1981. På Vens Kulturhus visades dokumentärfilmen om Céleste 2007 av Björn Larsson. Läs gärna artikeln Filmfest mitt i sundet.
Hennes konst består av naivistiska målningar i varma färger. Fahlström är representerad vid bland annat Statens konstråd, Helsingborgs museum, Vetlanda museum, Landskrona museum och ett flertal kommuner och landsting.

Céleste berättar så här:

Min bakgrund är en bedrövlig historia.Kom till livet som misslyckad abort på 40-talet. Fosterbarn med ”religösa” förtecken och 8 olika folkskolor i Sverige o Danmark. Jag var en av dem som ”Ersättningsnämnden utdelade 250.000:- kronor till för sveda och värk.
Efter olika diversejobb på landet blev det teaterskola Stockholm, då jag tänkt mej bli filmstjärna. Nu blev det förstås inte så, men jag hankade mej fram i 10 år med teaterjobb. Därefter började jag måla på allvar för behovet att uttrycka mej gick inte att stoppa undan hur som helst. Har haft en massa utställningar tills jag blev less det traditionella konstlivet och beslöt sköta det hela själv. Då hade jag flyttat ut till ön och tyckte det var bättre att folk kom hit istället för att jaga runt och stå i beroendeställning. På gott och ont…

Jag har varit aktiv i fredsrörelsen. Aktivist. Demonstrerat, civil olydnad i Sverige, Danmark, Tyskland, England, Skottland, Grekland och Jugoslavien.
Nu har jag fyllt 77 år, är oförskämt frisk och rörlig för min ålder. Mitt intresse för andlighet bottnar förstås i barndomen, då allt var synd inklusive hela min person. Blev ateist men stod inte ut särskilt länge utan det blev ett letande efter ”tredje vägen”.
Jag kämpar på med mitt lilla bibliotek om kvantfysik (som jag då rakt inte begriper) om ”fältet” medvetande och meningen med det hela.

Nu tycker jag mej kommit ett stycke på vägen, men känner att jag vill inte spilla tid, på hård intellektualism utan att resten av livet vill jag vara vidöppen. Inte för vad jag är utan detta märkliga ATT jag är. Miraklet att vara människa.

Det var ett liv i korthet.

Hälsningar
Celeste

Vi välkomnar Céleste som medlem i föreningen Humanism & Kunskap och personligen hoppas jag att fler än jag vill besöka Konstnärsgården Marielund på Ven och kanske få en guidad tur och rent av slå oss ned någonstans med block, färg och pensel.

Börje Peratt

3 COMMENTS

  1. Underbar berättelse. Inspireande . Ska komma ihåg detta och hälsa på när jag är i sverige en längre tid.

    • Tack Lena för din positiva kommentar. Lägger till i kommentaren att det är väldigt glädjande att utlandssvenskar läser vår hemsida och värnar våra medlemmar.

  2. […] Céleste Viola Fahlström, verksam under förnamnet Céleste, född 2 januari 1942 i Stockholm är en svensk konstnär, verksam på ön Ven bor och bor i Sankt Ibb mitt i Öresund mellan Danmark och Skåne. Fahlström studerade konst för Bengt Fahlström i Skåne. Hon ärvde 1989 sitt barndomshem på Ven. Tillsammans med Stig-Owe Jemseby anordnades kulturevenemang av olika slag, dels deras egen konst samt gästande skulptörer från olika håll i Europa, poesiaftnar, fredsevenemang, filmvisningar med gästande regissörer. Efter Stig-Owes bortgång driver Celeste ensam Konstnärsgården Marielund på Ven där hon förutom utställningar även ger målarkurser. Artikel […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.