Extremhögern – Trump – Tjänarinnans berättelse

2
202


The Handmaid´s Tale vann 2017 års Emmy bland prisade TV-serier och fick därför stå över den gångna nattens prisutdelning i Los Angeles. Dess innehåll för tankarna till dokumentären ”Spion i extremhögern” med extremhögerns kvinnosyn samt kopplingar till Trump.

TEXT BÖRJE PERATT

De fakta som kommer fram i dokumentären om extremhögern och deras visioner om ett USA som herreland där kvinnor är underdåniga slavar gestaltas på ett skräckinjagande sätt i den påhittade historien, “The Handmaid’s Tale”.
I en nära framtid har den konservativa kristna extremhögern tagit över makten över det som brukade vara USA, och bildat den teokratiska militärdiktaturen Gilead där mänskliga rättigheter inte längre gäller, och kvinnors friheter helt raderats. De få av dem som fortfarande är fertila har tvingats in i sexuellt slaveri hos den styrande klassen, för att bära barn åt “kommendörerna”, Gileads högdjur och deras ofruktsamma … män dock är det kvinnorna som man beskyller …naturligtvis.

Boken “The Handmaid’s Tale” skrevs av Margaret Atwood och kom ut 1985. Dvs långt innan Trump började driva sin kampanj.

Margret Atwood (född 1939) har livet igenom engagerat sig kring frågor om mänskliga rättigheter och nått stor internationell berömmelse. Inspirationen till just denna bok fick hon vid en vistelse i Iran, där hon blev uppmärksammad på landets kvinnor som ofta var fjättrade till spisen och hänvisade till att föda och ta hand om barnen.

Boken är skriven långt innan Trump började driva sin kampanj. Ändå är det många som drar likheter till Trump och hans följare. I USA har man kunnat se kvinnor klädda som i The Handmaid´s Tale ingå i olika demonstrationståg mot Trump.

Det är många som drar likheter från Handmaids Tale till  Trump och hans följare. Det som nu driver fram i extremhögerns spår är skrämmande. Alt rights mer framstående ledarfigurer uttalar sig öppet om hur kvinnan ska underkastas.

Colin Robertsson (foto skärmdump Public domain)

Dokumentären “Spion i extremhögern” visar upp president Donald Trump som en förebild för en framväxande vit maktrörelse med nazistiska drag och kvinnofientliga krav. De kallar sig “alt right” (alternativhögern) och har tagit den i subkulturer populära karikatyren Pepe the Frog som sin symbol.

Trump twittrar med sig själv som “Pepe the Frog”. – Hej altright, jag är med er

När då Trump twittrar med sin typiska hårkalufs på Pepe the Frog framför det amerikanska stjärnbaneret så är det en tydlig hälsning till alt-right att “ja, jag är med er”.

Tjänarinnor i TV-serien The Handmaids tale. Kvinnan tv har fått sitt ena öga utstunget.

The Handmaids Tale /”Tjänarinnans berättelse” går i linje med “Du sköna nya värld” (Aldous Huxley) och 1984 (George Orwell) som också skildrar en dystopisk framtid där demokrati och frihet har ersatts av en gräslig diktatur.

“Tjänarinnans berättelse” är en plågsam TV-serie att följa. Bestraffningarna för någons påstådda överträdelse av lagarna liknar islamska sharialagstiftningen där man avlägsnar ögon, öron, hugger av leder och även stenar eller dränker olydiga.

De styrande refererar till bibelns gestalter där kvinnorna nyttjas som tjänarinnor, i “Tjänarinnans berättelse” avhumaniserade med prefixet “Off” och tilldelade ett namn som komponerats av den manliga ägarens namn. Huvudrollskaraktären kallas Offred då hennes befälhavare heter Fred.

Steve Bannon och Donald Trump (Hürriyet Daily News)

Den kvinnofientlighet som demonstrerats av alt-right rörelsen ger nästintill traumatiska bilder av en möjlig framtid återspeglad i Handmaids Tale, där sådana krafter lyckas lägga USA under diktatur. Steve Bannon, Trumps kampanjgeneral och en av rörelsens ledare som säger sig ligga bakom Trumps valseger, verkar nu i England, Europa och även i Sverige (altNorden).

Rörelsen har lockat fram de mörkaste, farligaste och mest odemokratiska krafterna i samhället.
Hatet mot frigjorda kvinnor är uppenbart också inom den svenska extremhögern och nedan följer några citat från framstående politiker inom Sverigedemokraterna (SD).

Valet är möjligen inte över, vi kan gå mot nyval. Därför är det angeläget att diskutera de risker för demokrati och samhälle som alternativa högern kan orsaka.

Börje Peratt

Recension Humanism & Kunskap, Kersti Wistrand, Spion i extremhögern – Dokument utifrån

Spion i extremhögern – Trump – Handmaids Tale

Sydsvenskan, Michael Tapper: Med dold kamera i alt-right-rörelsens innersta krets

Recension i AB Karolina Fjellborg, ”The handmaid’s tale” – en fulländad dystoptisk mardrömshistoria

Recension SVT Kim Veerabuthroo Nordberg, Handmaid’s Tale säsong två – nu ännu mörkare

Recension TV-dags, Äntligen SVT-premiär för förtäckta Trump-dramat The Handmaid’s Tale [Tja det är knappast förtäckt. Trump var inte på tapeten då boken skrevs]

2 KOMMENTARER

  1. […] Vilka röstade på Trump? Bakom valet av Trump till USAs president låg sannolikt motsvarande nationalistiska krafter som de som röstade för Brexit. Trump fick ett starkare väljarstöd i valdistrikt med drog- och alkoholmissbruk samt hög andel av självmord i befolkningen. Länk  En förhastad slutsats är att kriminella och narkomaner röstat på Trump. Snarare är det så att de som drabbats av kriminella och den otrygga miljön röstat på Trump för att hoppas på att han ska rensa upp. Här finner Trump också stöd från den nazistiska, rasistiska och kvinnofientliga vitmakthögern. (Artikel om dokumentär om Alt Right) […]

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.