Spion i extremhögern – Dokument utifrån

8
2329
Trump kysser alt-right Grodan Pepe [Skärmdump by Public Domain]


Under de senaste åren har en ny typ av extremrörelser dykt upp. De kallar sig alt-right (alternativ right). Det började i USA och nu sprids rörelsen över hela världen med hjälp av internet. Dokument utifrån visade i programmet ”Spion i extremhögern” hur den svenske journalisten Patrik Hermansson wallraffade och kartlade rörelsens innersta krets i England och USA. Se denna mycket viktiga dokumentär!

TEXT: KERSTI WISTRAND; BILDSÄTTNING: BÖRJE PERATT Foto utsnitt/skärmdump ur dokumentärfilmen.

Dokumentären ”Spion i extremhögern” är en film om hur Patrik Hermansson, en modig ung man med stöd av en brittisk antirasistisk organisation, ”Hope not Hate”, arbetar sig in som under-cover i en skrämmande värld bestående av nazister, nationalister och vit-makt-människor vilka utgör ett allvarligt hot mot det demokratiska samhället. Alt- rightrörelsen möts i slutna sällskap och lägger upp strategier för det raskrig de tror ska komma. ”När den rådande ordningen raseras kan man skapa en alternativ struktur”, resonerar de.

Alt- rightrörelsen i London

2016 reser Patrik Hermansson till London för ett års universitetsstudier. Samtidigt söker han sig till den brittiska organisationen ”Hope not Hate” som försöker infiltrera extremhögern och kartlägga den samt publicerar resultaten på nätet för att motverka våld och diskriminering. Han förses med falsk bakgrund på nätet samt en dold kamera och mikrofon och får arbeta sig in i rörelsen. Han utger sig för att plugga till en masterexamen i politisk teori och att han skriver på en avhandling om hur lagar om yttrandefrihet används till att förtrycka högerpolitiska åsikter.

Stead Steadman, Alt Right London Forum

Det går lätt för Hermansson att som svensk knyta kontakt med Staed Staedman, den främste högerextremistiske ledaren i London Forum. Samma rasideologi lever nämligen kvar här som under nazitiden och svenskarna tillhör ju den ariska vita rasen, som står högst av alla raser och britterna är släkt med dem. Ledaren ser upp till Sverige och har varit här på konferens. Han säger sig vara imponerad av den högerextrema rörelsen i Sverige: medlemmarna är välutbildade, har bra jobb och ser normala ut. Ledaren beundrar Skandinavien och utför vid ett tillfälle t.o.m. riter riktade till asaguden Oden för att nedbringa kraft till det kommande raskriget. Han ber Hermansson att vara hans lärare i svenska språket och på det sättet öppnas vägen in till den innersta kretsen, som då kan kartläggas.

Det visar sig att Steadman är hjärnan bakom London Forum. Han tycks känna alla nyckelpersoner, organiserar och samordnar olika internationella grupperingar inom alt-right. Internet används därvid flitigt och det är det som är det farliga med dagens extremism som därmed snabbt och enkelt blir gränsöverskridande. I London Forum hålls konferenser och man delar med sig av information och kunskap och samlar in pengar från hela världen.

Alt-right i USA

Patrik Hermansson får även kontakt med den amerikanska alt-rightrörelsen, vars representanter kommer på besök, och Hermansson får inbjudan att besöka dem i North West Forum i Washington. Alt-rightrörelsen har sitt ursprung i USA och är starkast där. De flesta ledarna kommer därifrån. De kallar sig ”vita nationalister” och vill bl.a. utvisa alla judar till Israel.

Själva termen ”alt-right” skapades i Washington 2008 av Richard Spencer som ett alternativ till den extremkonservativa högern. Spencer är kanske den mest kände alt-right-personen i världen. I samband med att Donald Trump installerades höll han tal inom rörelsen: ”Hell Trump, hell vårt folk, hell segern”. Många unga lyssnade och flera gjorde hitlerhälsning.

I USA är det en helt annan sammansättning av medlemmarna i högerextremistgrupperna. Medelåldern är betydligt lägre, ca 25 år. En del är extremt våldsbenägna och Hermansson är för första gången rädd för sitt liv. Många är beväpnade och har en bakgrund i det militära. De tränar i hemlighet för någon form av väpnad konflikt, som de är säkra på ska inträffa i USA eller Washington State. De pratar om det kommande raskriget och hur de tänker hänga anti-fascisterna i lyktstolparna.

Jason Jorjani Alt-right strateg hänvisar till Steve Bannon

Vid Spencers sida återfinns den nye strategen och tänkaren Jason Jorjani (se hans uttalande ovan), som påstår att rörelsen har kontakt ända in i Vita huset.

Greg Johnson Alt-right

Greg Johnson är en annan alt-right -grundare och en av dess viktigaste ideologer.

Jorjani och Spencer försöker ena världens högerextrema grupper. De samlade och enade många likasinnade i USA till en jättemanifestation, ”Unite the Right” den 12 augusti 2017 i Charlottesville.

Människor flyger i luften när ett fordon avsiktligt kör i en grupp motdemonstranter till en vit makt demonstration i Charlottesville, lördag den 12 augusti 2017. Nationalisterna protesterade mot att staden Charlottesville ville ta bort en staty av Sydstatsgeneralen Robert E. Lee. (Foto Ryan M. Kelly / Daily Progress via AP)

Patrik var med dem och dokumenterade det han såg och hörde. Han blir ögonvittne till hur en av medlemmarna kör in en bil i full fart i motdemonstranternas tåg.

En 32-årig kvinna dödas och 35 personer skadas. Efteråt hyllades dådet av de mest extrema, medan de mindre extrema bortförklarade det.
Trump ansåg att båda sidor var lika skyldiga och förklarade det med att motdemonstranterna bar påkar. På videodokumentationer och bilder ser man att majoriteten av alt-rightdemonstranterna bar vapen, tillhyggen och påkar, hjälmar och sköldar, således utrustade för strid.

Art-right demonstranter i full militärutrustning

Motdemonstranterna håller plakat och någon enstaka en flagga som kan omvandlas till stör.

De viktigaste tankegångarna inom alt- rightrörelsen

Raskrigen
De flesta som kallar sig alt-right tror att vita människor hotas av utplåning och vill slå tillbaka och starta raskrig. De kallar sig ”vita nationalister” och ser på rasblandning och invandring, speciellt av muslimer, med hat. De vill också utvisa alla judar till Israel.

Här är några uttalanden från dokumentären:

Jez Bedford Turner Art right London

-Det är dags att befria vårt eget land… Min lösning på Calais-problemet (afrikanska flyktingar som med båtar tagit sig till Sydeuropa och sedan försöker komma in i Storbritannien via Engelska kanalen) är att skicka hem alla invandrare. Alla förrädare skulle tvingas ned i kanaltunneln och sedan skulle den sprängas!

Colin Robertson

-Jag undrar om flyktingarna även om de är sårbara, kanske borde betraktas som fienden och därför inte borde räddas från haven. Vi kanske skulle sänka båtarna och torpedera dem!

Jason Jorjani

-Jag anser att USA ska bygga en koalition med Japan, Indien och Europa. Den muslimska världen ska inte vara med. Om inte alt-right får makten kan otäcka saker hända. Om 25 år är Indiens muslimer lika många som hinduerna. Det måste vi stoppa. Pakistan med alla dess muslimer måste förintas i ett kärnvapenkrig. Det blir en utrensning av några miljoner döda, men vi måste ta kontrollen över området, säger amerikanske Jason Jorjani, Richard Spencers högra hand och strateg för extremrörelsens utbredning i världen.

Synen på Hitler

Alt-right är emot etablissemanget och ser upp till Hitler som en hjälte och lika stor europeisk ledare som Alexander den Store och Napoleon. En gång kommer han att pryda Europas sedlar menar strategen Jason Jorjani.

Colin Robertson Alt-Right

Kvinnosynen

Antifeminismen är en enande faktor inom alt-rightrörelsen, som nästan uteslutande består av män. Genom att rörelsen är en ”motkultur” lockar den till sig folk, menar Jason Jorjani. Antifeminismen och politiken mot kvinnors rättigheter är för ultrahögern lika viktig som den som förs mot svarta, muslimer och judar. De mest extrema vill tysta kvinnorna och avskaffa kvinnlig rösträtt. Samtidigt talar man om att man måste skydda sina kvinnor, men anser att kvinnan tillhör mannens egendom och ska foga sig under dennes vilja.


Samhället ska förvandlas genom kulturen

Symboler anses – liksom i nazityskland – vara viktiga och betydelsefulla kulturella bärare som hjälper till att förvandla samhället.

I Charlottesville skulle en staty av sydstatsgeneralen Robert E. Lee monteras ned, men denna staty var alltså symbol för en historia som extremhögern ville bevara och som försvarade rassegregeringen i de gamla sydstaterna. Därför kallades högerextrema grupper från hela USA dit via internet. Därför körde en bil in och mejade ned ”antifascisterna”.

Pepe the frog


En annan symbol som enar alt-right är ”Pepe the frog”, grodan Pepe, som från början var en tecknad amerikansk serie där drogande tonåringar framställdes som gröna grodor. Idén stals från serien och de gröna grodorna används idag för att förmedla rasistiska skämt som antisemitiska skämt) och slagord och kan försvaras med ”Ja, men det är ju bara en skämtserie”. Internetfenomen som Pepe the frog blir på så vis till kraftfulla vapen för extremhögern.

 


Vid minst två tillfällen har president Trump lagt ut sig som Pepe the frog, en gång med den amerikanska flaggan som bakgrund, en annan gång med ett körsbär (som för tanken till en bomb?) i handen.

Extremhögern jublar och känner presidentens stöd. Just detta att Trump ifört sig extremhögerns groddress har gjort att medlemstalet ökat hos extremhögern, enligt intervjuer som Hermansson utförde. De vågar träda fram nu.

President Trumps betydelse för alt-right

Patrik Hermansson fick så småningom en speciell uppgift inom London Forum. Han skulle kartlägga bakgrunden hos de människor som kom dit. Många av dem gav som svar på frågan ”Varför kommer ni till oss just nu och inte tidigare?” att man nu vågade mer öppet visa sin inställning efter det att Donald Trump blivit president i USA! Inom extremrörelsen ser man upp till president Trump. Speciellt när han visat sig stå på deras sida genom att lägga upp sig som ”Pepe the frog”, symbolen för alt-right. De såg Trumps handling som en väldigt tydlig nick till dem. Även om det inte skulle vara så, så lever rörelsen upp på själva känslan av presidentens stöd. De anser att det var de som såg till att Trump blev vald och att de politiska vindarna vänt till deras fördel.

Jason Jorjani påstår t.o.m. i en intervju att alt-right har kontakter inom Trump-administrationen och har fungerat som rådgivare åt dem. Förbindelselänken påstås ha varit Steve Bannon, men när denne föll i onåd och avsattes upphörde Jorjanis kontakt.

(Inom parentes sagt planerar nu Steve Bannon en högerrevolt i EU-parlamentet. Hans mål är att splittra EU efter nästa val. Han befinner sig sedan en tid i Europa där han arbetar utifrån högerextremistiska målsättningar. Han samordnar högerpopulister till ”The Movement”, en högerpopulistisk stiftelse han startat, och erbjuder dem kampanjrådgivning och datadriven marknadsföring för att få till stånd en extremhögerrevolt inom EU-parlamentet. Han har påpekat att såväl Sverigedemokraterna som Sannfinländarna är välkomna. I förra veckan träffade han SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, enligt Aftonbladet. SD:s pressekreterare säger sig dock inte vara intresserade av något samarbete. LÄNK)

Att president Trump stödjer vapenkulturen är väl känt sedan tidigare. I samband med händelserna i Charlottesville visade han tvekan inför skuldbördan och vägrade länge fördöma dödsattacken. Istället svartmålade han motdemonstranternas beteenden: ”Vad ska man säga om ”alt-left” som gick till angrepp mot alt-right? Har de tillstymmelse till skuld? Vad säger ni om det faktum att de anföll med påkar i händerna? Har de gjort fel? Jag tycker det. Enligt min uppfattning var det en fruktansvärd dag… Vänta lite- jag är inte klar. Fake-news! ”

I september 2017 släpptes Patrik Hermanssons information och kartläggning ut på nätet via den brittiska organisationen ”Hope not Hate”, under vilken han arbetat. Uppståndelsen i mediavärlden blev stor och har avsevärt påverkat alt-right-rörelsen som minskat sina synliga aktiviteter. Den modige visselblåsaren måste idag leva på hemlig adress.

Kampen mot fascismen är en kamp utan slut. Fascismen upphörde inte 1945 som många kanske tror utan kräver ständigt motstånd för att den inte ska växa sig stor igen. Dokumentären avslutas med en uppmaning till oss: Det gäller att sätta tydliga gränser mot dem, avslöja dem, rent av hänga ut dem och tvinga dem bakåt. Vi måste förhindra att de blir normaliserade.   (- Vad gör vi i Sverige? Almedalen – Göteborg – Borlänge – Kungälv?)

Vi känner stor tacksamhet till dig, Patrik Hermansson, för ditt mod att kartlägga och ge oss kunskap om extremhögern! Måtte vi, dina landsmän, ta till oss detta och stoppa dess yttringar varhelst vi märker av dem!

Denna viktiga dokumentär finns att se på TV play LÄNK fram till 8 februari 2019. Passa på att se den! I följande artikel kommer jag att ge historiken bakom rasbiologin i Storbritannien och USA och vad som ledde fram till alt-right.

Kersti Wistrand

8 COMMENTS

 1. Kersti Wistrands artikel om dokumentären ”Spion i extremhögern” som knyter president Trump till alt-right och som ger en viss förståelse till hans uttalanden och ageranden. Kvinnan som mördades i Charlottesville-demonstrationen 2017 skrev dagen innan på FB. – Om du inte blir upprörd är du inte vaken.

 2. Jag har lagt ut artikeln i olika Facebookgrupper oftast med positiv feedback.
  I en fb-grupp visar det sig att det finns alt-right i Sverige som kommenterar inlägg. De kallar sig altnorden. Jag har bemött deras kommentarer tills det gått överstyr. De klarar inte i längden den civiliserade dialog som krävs. Då blir de först varnade och sedan blockerade. Men det är bra att artikeln uppmärksammas.

 3. Bilderberg-gruppen startades av nazisten /prinsen av Holland. Går det att kontrollera hur Bilderberg-gruppen arbetar? Jag vet att Roland ? har kolla på deras olika möten och vilka medlemmar som är med.

 4. Hej Hjördis!

  Nej, åtminstone jag kommer inte att gå in på Bilderberggruppen. De kommande artiklarna är en fortsättning av serien med rasbiologins användning i politiska sammanhang. Efter att ha skrivit om Sveriges och i viss mån Nazitysklands historia ur denna synvinkel lyfter jag blickarna in mot Storbritannien och USA.

  Sedan blir det dags för mig att övergå till de ämnen som jag är ”expert” på: transpersonella upplevelser och medvetandets natur. Du och jag har samma ålder vad jag förstår och jag tror du förstår mig. Jag måste hinna fullfölja och publicera den unika nära dödenforskning som jag gjorde på 80- och 90-talen i bokform.

  Andra som är bättre insatta och lämpade för politiken får fortsätta skriva om det. Det finns mycket att justera och rätta till inom flera angelägna områden, men andra yngre får ta över.

  Med bästa hälsningar, Kersti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.