Fyra minuter från kärnvapenkrig

1
1655
Apocalypse, Albert Goodwin, 1903
Apocalypse, Albert Goodwin, 1903
Apocalypse, Albert Goodwin, 1903
Apocalypse, Albert Goodwin, 1903, Artypin

Tjugofem gånger har världen varit en hårsmån från ett kärnvapenkrig; varje gång till följd av missförstånd eller tekniska haverier. Hur länge håller turen i sig? Lyssna på en radiodokumentär, där reportern Per Shapiro tar oss med på en resa från Hiroshima 1945 till New York 2017 och intervjuar såväl amerikaner som ryssar.

TEXT: KERSTI WISTRAND

Det amerikanska uttrycket ”Nuclear football” innebär att en officer med avfyringskoderna alltid är mindre än en minut bort från presidenten som när som helst kan be om koderna och beordra en kärnvapenattack. Hans order måste genomföras. Denne officer har inget mandat att vägra eftersom presidenten inte behöver rådfråga någon. Då det kan vara frågan om minuter innan den egna arsenalen slås ut har man lagt hela ansvaret på en enda person. Presidenten behöver inte ens få godkänt av kongressen eller rådfråga sin försvarsmakt.

En tidigare president hejdades i tid. Det gällde president Nixon, som under sin sista tid vid makten var kliniskt deprimerad och känslomässigt instabil samt drack mycket. Han kom med många hotfulla uttalanden om att använda kärnvapenmissiler. Vid ett samtal med utrikesminister Kissinger, svarade han denne: ”En atombomb över folket? Är du så bekymrad över det? De är ju bara civila?” Man bestämde då att USA:s försvarsminister måste godkänna varje krigsorder från Nixon. Men hur ser det ut idag?

Fyra minuter efter presidentens order är missilerna redan på väg och det går inte ångra sig. En halvtimme senare når de sina mål. Det är ett fundamentalt problem att lägga hela ansvaret att utplåna alla andra på en enda person, som därtill är oberäknelig och har svårt med sin impulskontroll. Det är ett helt vansinnigt system och vi måste ändra på det innan det är för sent. ”

Detta framgår av den 50 minuter långa radiodokumentären ”Fyra minuter från kärnvapenkrig” som sändes i P1 söndagen den 17 december LÄNK  Mannen bakom programmet är journalisten och reportern Per Shapiro, som genom sina språkkunskaper och noggranna research kommit i kontakt med amerikanska politiker, överlevare från Hiroshima, Beatrice Fihn på ICAN och framför allt viktiga ryska personer som varit med om incidenter som kunnat leda till kärnvapenkrig, ett material som troligen aldrig tidigare framförts i västvärlden. Vi får t.ex. lyssna till en intervju med en rysk U-båtsofficerare som under Kubakrisen var på väg till Kuba med kärnvapen i farkosten och hur nära det var att ett kärnvapenkrig faktiskt brutit ut.

Fysikprofessorn Max Tegmark, bror till Per Shapiro, menar att det är en risk på tre att vi kommer att dö i ett kärnvapenkrig. Max Tegmark har lett ett upprop i forskarvärlden till stöd för ett förbud mot kärnvapen. Vi har varit nära ett kärnvapenkrig 25 gånger. Per Shapiro tar upp flera av dessa tillfällen. Men vi kan inte ha samma tur i oändlighet. En dag står vi där om vi inte kan stoppa kärnvapnen.

Och kostanden? President Trump har planerat att spendera 1000 miljarder dollar på USA:s upprustning, en ofattbar summa. Nedrustning har blivit upprustning. Om man eldar upp en miljon dollar i timmen under 30 år så gör man av med 1/4 av denna stora summa. (Inte undra på att den amerikanska vapenindustrin vill sälja så många vapen som möjligt!)

Lyssna gärna på detta informativa och viktiga program!

Dokument utifrån: ”Gorbatjovs sista varning”

Samma dygn som ”Fyra minuter från kärnvapenkrig” sändes på radions P1, sände SVT:s Uppdrag utifrån ”Gorbatjovs sista varning”. Programmet är 1 timme 38 minuter långt och kan ses t.o.m. 18 februari nästa år, LÄNK

Förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov var en av dem som ledde den nedrustning som innebar slutet på det kalla kriget. Nu varnar han för att vi är på väg in i en värld präglad av terrorbalans och kapprustning. Här kan du skriva under en appell från honom: LÄNK

Kersti Wistrand

1 COMMENT

  1. Vilken ”TRYGG och Säker Värld” vi överlämnar till barnbarn och barn – om nuvarande oordning inte på något sätt har kunnat bli stoppad ”i tid”!
    Detta samtidigt som de flesta av våra politiker – oavsett land och rike – tycks sakna de insikter, vilka en klok rysk ledare hade för ett antal år sedan!

    Att det på andra sidan av Atlanten tycks finnas en lång rad klart obegripligt obegåvade personer med en exklusiv rätt att få avsluta den nuvarande ”oordningen” – för att i tid kunna få trycka på den domedagsknappen!

    Vapen&penningmaffians alla systrar och bröder tycks hela tiden navigera mot den katastrof, vilken numera verkar klart omöjlig att förhindra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.