Hjärnskadad gymnast botad med mental träning

5
2119
Public domain

Foto: Wikimedia Public domain

Gerola ”Duddu” Lindahl (idag Sturzenbecker) blev 1959 svensk mästarinna i gymnastik som femtonåring och deltog sedan i två olympiader. Till följd av en olycka i en gymnastiksal fick hon en svår hjärnskada, men återvann hälsan med hjälp av Silvametoden, en speciell form av mental träning.

TEXT: KERSTI WISTRAND


Duddu Sturzenbecker är idag 74 år och leder ibland seniorgymnastik, men framför allt är hon känd som en av dem som införde Silvametoden till Sverige. Hon har eget institut, Optimind, utanför Stockholm. För tio år sedan gick jag en oförglömlig introduktionskurs hos henne. Förutom utbildning för allmänheten, där många utbrända brukar ingå i skaran, har hon Silva-tränat gymnaster.

Hur det hela började för Duddu Lindahl, vilket hon hette som ung, är en mycket speciell historia. Som mycket lovande gymnast med svenskt mästerskap vid femton års ålder deltog hon i OS i Rom 1960 och Tokyo 1964, men en tillfällig ryggskada tvingade henne att lägga av inför OS i Mexico 1968, men ändå kom hon till Sydamerika, där hon samma år fick en högskoletjänst att utbilda gymnastiklärare i Venezuelas huvudstad Caracas.

Under ett kvällspass 1980 skulle en gymnastikelev göra ett hopp som kunde gått mycket illa och slutat med döden. Hon hoppade snett och höll på att falla på huvudet på cementgolvet utanför mattan men Duddu hade snabba reflexer och kastade sig fram och tog emot henne. Olyckan drabbade nu istället henne själv. Flickans häl träffade henne mycket hårt i tinningen och Duddu föll ihop.

Duddu Sturzenbecker hade mycket ont i huvudet och svårt att gå och blev sängliggande. Ytterligare problem tillstötte. Hon fick fyrtio graders feber och gulaktig hy, blev feldiagnosticerad och fick felaktigt en spruta för njurproblem av den lokale läkaren. När hon därefter började prata konstigt undersöktes hon på tre universitetssjukhus i olika delar av världen. De kom fram till samma diagnos. EEG visade att hon hade en 90-% -ig hjärnskada som skulle göra henne till invalid under resten av livet.

Hjärnskadan gav allt värre symtom. Efter många turer och datortomografi konstaterades att hon hade en vätskeutgjutning i skallen. Duddu miste känseln i vänster kroppshalva och fick svårt att gå. Hennes minne var skadat och när hon körde bil körde hon plötsligt vänster- istället för högertrafik. Hon skakade mycket och började tappa saker. Epileptiska anfall började komma. Som värst kunde hon vara medvetslös 12 – 14 timmar. Hon satt till slut mestadels hemma med svår huvudvärk utan att kunna företa sig så mycket.

Duddu Sturzenbecker

Upptäckte Silvametoden

Sex år passerade och så en dag kom en väninna till hjälp. Hon hade hört talas om mental träning och en speciell metod där som kallades Silvametoden efter dess uppfinnare José Silva (1914-99). Denne föddes i Texas 1914 och forskade inom elektronik och psykologi. Han blev intresserad av hjärnans elektriska aktivitet och hjärnvågor, experimenterade med hypnos. Med början från1944 till 1963 utvecklade han stegvis en metod som skulle kunna förbättra hjärnans mentala förmågor genom att sänka hjärnfrekvensen till den s.k. alfa- (och theta-)nivån, dvs medvetandetillstånd som zenmästare och yogis känt till i årtusenden.

José Silvas mål var att hjälpa sina egna barn att må bättre och få högre prestationer  i skolan. Under tre år prövade han bl.a. metoden på skolbarn vilka förbättrade sina resultat avsevärt. Han kom ut med boken ”You the healer”, som handlade om hur man med hjälp av Silva Mind Control skulle kunna hela sig själv och andra. Metoden syftar till att man ska komma i harmoni med sig själv och kunna tänka och handla klart. Koncentration, inlärning, kreativitet, snabbt tillfrisknande och ett utvidgat medvetande blir resultatet vid regelbunden träning.

Som träningsbenägen OS-gymnast med en järnvilja att vinna, testade nu Duddu Sturzenbecker Silvametoden. Hon påbörjade en disciplinerad mental träning. Hon slappnade av och utförde visualiseringsövningar medan hon lyssnade på inspelade ljud som förde in hennes hjärna på alfavågsnivå. Som bäst fungerar metoden med hjärnvågor på tio cykler per sekund. Duddu började sin mentala träning i februari 1986 och i april samma år var huvudvärken borta!

Duddu Sturzenbecker återkom med full hälsa och genomgick en egen utbildning i Silvametoden direkt under José Silvas ledning. Hon hjälpte sedan till att sprida metoden i Sydamerika och USA. Miljontals personer har genomgått kurser och väldigt många har blivit friska. I Sverige har metoden lärts ut sedan 1987 och eldsjälen Duddu är fortfarande instruktör. Dessutom finns numera instruktörer utbildade över hela landet.

Här kan du läsa mer om kurser: LÄNK  och LÄNK

I följande artikel kommer jag att presentera Silvametoden lite närmare.

Kersti Wistrand

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.