Djupa missförhållanden i spåren på #metoo

1
649
Död ros Foto BP

TEXT BÖRJE PERATT
Återpublicerad Artikel: #metoo avslöjar djupa missförhållanden

Avslöjandet av hur en kvinnlig anställd på Fotbollförbundet blivit utsatt för landslagsspelares bilder på egna stånd får bägaren att rinna över. Först förvåning. Sedan hur i h-e tänker dom? Sedan hur i h-e agerar hennes chef?

– Du bör nog fundera på att det är kända människor innan du anmäler och du bör nog ha stöd av andra kvinnliga medarbetare innan du går vidare.

What!!!???

Den chefen bör fundera över sin feghet och sin brist på ledarskap.

Sedan funderar jag över alla dessa kampanjer om mobbing som följt med från 1960-talet och framåt. Filmer med scener på mobbing. Gav idéer och istället för att förhindra mobbing blev effekten att det uppmuntrande till ett beteende som vi inte ville ha.

Hur många reptilhjärnor är det nu som får idéer och börjar skicka bilder på sina egna stånd till tjejer och kvinnor? Det skulle inte förvåna mig om det blir en oönskad effekt av denna debatt.

Den här blottarinstinkten går djupt och kan möjligen beskrivas som att mannen vill presentera vad han har för att väcka intresse och kanske inte för att kränka och äckla mottagaren. Men alla ni män som tror att bara för att ni attraheras av kvinnors företräden så är det kanske inte samma reaktion hos kvinnor. Din manlighet sitter inte i kuken. Att blotta sig är tecken på störning.

Att uppvakta en människa innebär helt andra sätt och blommor har i alla tider varit en symbol för god vilja, omhändertagande och om inte kärlek så i alla fall ömhet och vänlighet. Många gånger som en uppskattning.

Min undran över dessa primitiva oönskade beteenden går tillbaka till uppfostran och förebilder. Det påstås att empati, omhändertagande och medmänsklighet är något som måste läras in. Kanske är det så. Jag vill tro att det är en naturlig egenskap. Men om denna naturliga egenskap tonas bort av andra drivkrafter som sexualdrift och maktbehov då kanske inte uppfostran räcker.

Pojkar och män som visar upp detta beteende kanske skulle behöva mer påtagliga korrigeringsmetoder. Ledare som uppvisar denna brist på tillrättavisandets ansvar visar att de inte ska vara ledare innan de förstått vad den uppgiften innebär.

Vad som är bra med denna kampanj är att nu diskuteras beteenden som vi inte vill ha på ett konkret och tydligt sätt. Med detta kan följa en serie av förändringar som kan leda fram till djupare respekt mellan människor.

Börje Peratt

Epilog
Reaktionen bland beslutsfattare och ledare som ska “undersöka” vad som skett och “åtgärda brister” är möjligen ett steg. Men det låter mer som ett försvar där ingenting sker. Förändringen kräver djupare tag i människors grundläggande moral och förståelse för relationer och kommunikation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.