Tack för en inspirerande HK-träff

0
594

En kort rapport med reflektioner från senaste HK träff 28 oktober med en mindre grupp (många är förkylda just nu).

TEXT BÖRJE PERATT

Mycket trevligt blev det och som vanligt med spännande diskussioner och samtal. Dessa möten ger ofta en andlig och intellektuell boost. Forum som lyfter och luftar det som vi kanske undviker eller annars inte finner utrymme för ger något av högoktanig syre. Tack alla i HK för att under några timmar få detta utbyte.

Kersti Wistrands senaste artiklar har handlat om vad vi kan åstadkomma med våra mentala och vill jag tillägga emotionella förmågor. Under olika perioder i mitt liv har jag haft fokus på detta. Jag kom redan i unga år att utveckla en metod som lett till uppdrag inom organisationer, elitidrott och företag. Erfarenheterna från detta kom väl till pass för egen del då kroppen skadats allvarligt av en bilolycka. Det är också tydligt vad som händer om inte bara en enskild individ utan ett helt lag eller en grupp trimmas in i hur man kan försätta sig i ett tillstånd av att förverkliga sina innersta tankar och drömmar och kan samordna gemensamma fokus mot gemensamma mål. En av Wistrands artiklar handlar om Silvametoden.

När jag arbetade fram min metod fanns inte internet så man kunde inte googla på hur det skulle gå till att mot läkarnas synpunkter kunna komma tillbaka från en sönderbruten kropp och bli återställd och idrottsligt aktiv. Senare har jag kunnat se att mycket av det jag kommit fram till i mina övningar överensstämmer med Silva. Den forskning som ligger till grund för Silva-metoden började 1944 i Laredo, Texas. Jose Silvas ursprungliga syfte var att hitta sätt som kunde hjälpa barn att förbättra koncentrationsförmågan så att de kunde lära sig mer och få bättre betyg i skolan. Erfarenheterna bidrog till att utveckla ett program som har hjälpt människor att förändra sina liv till det bättre. Detta var också initialt min inriktning. Länk.

Vi kom i HK-mötet in på krafter som kan motverka konstruktiva metoder och det kunde delvis förklaras med rigiditet och förnekelse.
Vad är det som hindrar den enskilda människan att pröva på något som kan lyfta henne från tragik, bedrövelse och till och med sjukdom? Vofassocierade har förvandlat sådan praktik till religion och försökt förbjuda vetenskap och beprövade metoder som bidrar till människors välbefinnande och hälsa. Länk. Man måste fråga sig, vems ärende går de?

På HK-mötet diskuterade vi även “Damen med handväskan som vapen” som måttade ett angrepp mot en fanbärare under en nazistdemonstration. Händelsen fångades på en bild som kom att spridas över hela världen och som inspirerat till en staty som Växjö kommun inte ville ha. Alldeles oavsett bakgrund och motiv till hennes agerande så blir bilden en symbol för alla som avskyr nazismen och dess människofientliga idéer. Kvinnans och anhörigas sårbarhet har kanske offrats på propagandasockelns piedstal. Jag har i efterhand funderat över om det symboliska värdet som bilden ger uttryck för, kan stå över personlig integritet. Även om kvinnan i efterhand ångrade sig eller blev orolig för konsekvenserna så var det en synnerligen modig och behjärtansvärd insats och många av oss känner med och för hennes aktion. Länk. Den lokala politiska diskussionen visar hur kluvet man ställer sig till statyn. Länk.

Utifrån ett övergripande politiskt ideologiskt perspektiv finner vi också förklaringar i “vi mot dom mentaliteter”. Men detta är heller ingen ensidig och enkel problematik. Vi diskuterade på HK-träffen hur nationalismen i Östeuropa delat upp forna unioner och skapat allt fler nationer med en önskan om självstyre. Varför skulle den drivkraften inte finnas i Västeuropa? Så en fråga gäller vad som är meningsfullt, att få försvara sin egen kultur och separera den med gränser och sedan att utveckla avtal med länder som man söker samverkan med? Konflikten i Katalonien, vad kan den leda till? Flera företag påstås vilja flytta sina huvudkontor. Den Spanska regeringen erbjuder dem hur som helst förenklingar för att kunna göra det. Länk. Motsvarande som för Storbritannien efter Brexit då det påstås att flera bolags europakontor flyttat från UK. Länk.

Jag kan inte låta bli att påpeka att Sverige är inte längre en suverän nation. Så Swexit är omöjligt i dagsläget. Med detta sagt så är världens befolkning ett resultat av folkvandring. Frågan blir då hur ska vi ta oss an de möjligheter och även hot som uppstår av dessa migrationer. Särskilt de som har djupa problem med kvinnors rättigheter. Mitt upp i detta så får vi #metookampanjen. Den visar ju att männen i våra västkulturer också bär på en i grunden djupt orättvis mentalitet när det gäller förhållande till kvinnor.

Vi fördjupade oss inte i just den problematiken under denna träff. Kersti och undertecknad har skrivit varsin artikel (länk 1 och länk 2) och det fanns uppenbarligen inte just då något intresse att diskutera övermäktiga och trista patriarkala och manschauvinistiska mönster. Vi har också tidigare i en lång rad artiklar avhandlat olika exempel och kommer att fortsätta göra så. Uppslag om nya artiklar och vad som kunde inspirera nämndes. Så vi ser med spänd förväntan på vad som kommer från medlemmarnas pennor.

Vi avslutade med att ge exempel på vilka sångröster som kommit fram i alla dessa talangtävlingar och hur man överraskats av egna fördomar om människors utseende och första presentation för att sedan bli fullständigt tagen av vad de presterat. 47-åriga Susan Boyle, 37-åriga mobiltelefonsäljaren Paul Pott och Andrew De Leon 19 årig makeupartist med sin gotiska look, samtliga med otroliga operaröster och det finns så många fler som överraskat både publik och domare. Tack Simon Cowell och andra som lagt grund till det som kommit att bli så inspirerande för människor som annars aldrig skulle få en chans.

Nästa tillfälle då vi ses i Stockholm blir på konstutställningen “kransen runt” den 25-26 November då konstnärer ställer ut på en konstrunda i Midsommarkransen.

Därefter har vi julavslutning den 9 December. Vi väljer restaurang beroende på hur många som anmäler sig.

Börje Peratt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.