Betraktelse

3
729

Foto: Neshom. Pixabay.com

BETRAKTELSE AV KERSTI WISTRAND

Kärlek är förmodligen den mest positiva känsla vi kan uppleva. Alla hjärtans dag är den dag då många personer fokuserar på relationer och kärlek.

När du känner djup kärlek till någon fylls du av en livskraft som ger dig en flödande energi genom hela ditt väsen. Den är inte bara en fysisk utan även en mental, emotionell och andlig upplevelse som helt och hållet förändrar alla hormonnivåer. Den förändrar även det autonoma nervsystemet och hjärnan. Kärlek förändrar dig tom på molekylnivå och är en väg från sjukdomstillstånd till bättre hälsa.

Det finns samtidigt så mycket mörker i världen runt omkring oss just nu. Där finns olika typer av förgiftningar: fysiska, mentala och emotionella. Negativa tankar och trossystem är extremt negativa för vår hälsa. Två av de giftigaste emotionerna är vrede och hat. De kan liknas vid att hälla syra på rötterna av ett träd. Långsamt dör trädet.

De negativa tankarna med dithörande emotioner har alla en fysisk effekt i din kropp. De jagar upp dig och påverkar ditt nervssystem till den grad att du kan fastna i ett sinnestillstånd av ständig strid. Vi vet att det sympatiska nervsystemet på högvarv höjer dina kortisolnivåer och hjälper till att skapa inflammationer i din kropp och t.o.m. bidrar till kroniska sådana.

Kärleken kan förändra oss och är motsatsen till vrede och hat, men att känna kärlek kan många gånger vara lättare sagt än gjort. Kanske har man inte tillgång till denna känsla. Många kan uppleva att de befinner sig på en mörk plats: ”Finns det något att känna tacksamhet för?”

Det finns dock en väg att uppnå ren, äkta kärlek och den vägen leder fram genom tacksamhet. Tacksamhet är en del av kärleken. Varför? Jo, om du verkligen i ditt hjärta kan känna dig tacksam för något eller till någon och tränar dig på det, så leder det så småningom fram till kärlek. Du skapar tacksamhet gentemot skeenden och människor som gör goda ting för dig och denna process är lätt. Det finns tusentals ting att vara tacksam för varje dag. Så det handlar om att skifta perspektiv, att se omgivningen på ett annat sätt, att upptäcka allt som är positivt och verkligen känna tacksamhet i sitt hjärta.

Du lever i ett land där det är fred och slipper krigstillstånd – något att känna tacksamhet för. Du lever i trygghet i ett land med stabil grund där jordbävningar inte äger rum – något att känna tacksamhet för. Du lever i ett land med grönskande träd och fin natur – något att känna tacksamhet för. Du har frisk luft att andas och slipper att bo i en tiomiljonersstad – något att vara tacksam för. Du har gratis vatten att dricka. Du har mat att äta; många människor på vår jord lever i hungersnöd – något att känna tacksamhet för. Du slipper vara så fattig att du inte har någonstans att sova – något att känna tacksamhet för.  Även om du är sjuk och känner smärta, så finns det alltid någon som har det värre – något att tacka livet för. Ett leende från någon i din omgivning, ett skratt från ett barn, en fågel som kvittrar, solen som lyser – något att känna tacksamhet för.

Lyft din blick och ändra perspektiv: tänk bakåt på tidigare generationer och känn tacksamhet till dina förfäder som byggt din nutida tillvaro. Utan dem och deras livserfarenheter och umbäranden hade inte du blivit till. Känn tacksamhet för allt som fungerar i ditt samhälle.

Om man odlar känslan av tacksamhet i sitt hjärta leder det så småningom till en djup känsla av kärlek till alltet. Det påverkar också din omgivning som förändras med din förändrade attityd. Kärleken är helande på alla plan, inte minst det kroppsliga. Mycket forskning finns kring detta.  LÄNK

Kersti Wistrand

3 COMMENTS

  1. Tack för att du finns Kersti. Dina ord värmer verkligen och lyser upp en emellanåt ganska dyster värld.

  2. Vad fint skriver Kersti och jag har tänkt på dig flera gånger och saknat dina inlägg, så det var trevligt att se en uppdatering från dig. All kärlek, hälsn Jenny

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.