Konstens Kraft i svåra tider

0
1625
Sven X-et Erixon:
Sven X-et Erixon: "Flyktingbarnen", 1936. Foto: Peter Myrehed (myrehed.com)

Sven-Harrys konstmuseum i Vasaparken visar nu utställningen, som fått namnet HUMANITET. Att hamna så mitt i prick vad som rör sig i tiden, kan vi nog se som ett tecken på en känslig ledning eller curator. Våld och fruktansvärda konflikter, oroshärdar och grymma ingripanden finns runtomkring, i hela vår värld. Invasionen i Ukraina fick oss i den här delen av jorden, att ta in hur krigets fasor kommer allt närmre.

Konstens kraft i svåra tider Sven-Harrys Museum Pågår till 11 september 2022.

Vi får se konst av Vera Nilsson, Sven Xet Erixson, Bror Hjorth och Albin Amelin från trettiotalet. De tog tidigt ställning och vittnade om fascismens grepp om Europa. I text och bild, varnar de oss om det pågående hotet.

Grafikmappen Humanitet kom som ut 1933 och tidskriften Mänsklighet från 1934 (kom ut i två nummer) är exempel på övertygande, svensk antikrigssatir. Humanitet producerades med tryckaren Ruben Blomkvist och en grupp unga grafiker som väljer linoleumsnitt som är en billig och snabb metod. Nämnas bör även att, Bror Hjort under denna tid, censurerades. Hans kärleksgrupper som ställdes ut 1935 anmäldes till sedlighetspolisen och han tvingades avlägsna ett antal ”opassande” verk.

Sven X-et Erixon: ”Flyktingbarnen”, 1936. Foto: Peter Myrehed (myrehed.com)

I utställningen visas måleri, skulptur, teckning och grafik av de fyra konstnärerna. Den ger nya generationer möjligheten att upptäcka konstnärerna, deras personliga uttryck i deras samtid. Vi erbjuds ett sammanhang, en dialog med historien. Under kommande dagar kan du ta del av flera spännande visningar, samtal och bokprat .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.