I Frankrike demonstreras det mot vaccinpass och i Australien har polis och demonstranter drabbat samman. Men i Sverige hörs sällan kritiska röster i media, skriver artisten Peter Wahlbeck (bild egen). Flaggbild: Daniel Cole/ TT  Collage BP
TEXT: PETER WAHLBECK

Ursprungligen publicerad på Göteborgsposten Länk

Ingen kan tvingas till vaccin enligt de lagar som finns i Sverige. Men moraliskt har stämningen piskats upp till att man är osolidarisk och beskylls för att pandemin fortsätter. Vad hände med vikten av att få tänka och tala fritt i ett demokratiskt samhälle?, skriver Peter Wahlbeck.

Artistkollegor i kultur- och nöjesbranschen har ställt sitt namn till tjänst i kampanjer för vaccin mot covid-19. De har kavlat upp som det heter. Många av dem har även argumenterat för vaccinpass under pandemin. Jag frågar mig om debatten är över nu när restriktionerna hävs? Jag tror tvärtom att detta bara är lugnet före stormen.

Vad händer om smittspridningen ökar igen som den gjort i Israel? Där vaccinpass infördes efter full vaccinering, men blev ogiltiga till dess att man tagit en dos till, en tredje. Israel har kanske därmed hamnat i ett ständigt beroende av ett läkemedel. Det plingar till i mobilen, dags att infinna sig för mer vaccin. Är det så vill vi ha det här också?

Tvång i vissa länder

Italien diskuterar att genomföra tvångsvaccineringar vilket Indonesien redan infört. I Australien stoppas demonstranter med pepparspray av polis när de protesterar mot lockdowns efter att nya virusvarianter har blommat upp.

Det är totalitära åtgärder långt borta men även i Sverige har det förekommit krav på tvång som att människor ska nekas anställning om dom inte vaccinerar sig.

Växjös moderata kommunråd har föreslagit att ovaccinerade ska ha en särskild vårdavgift, vilket även kolumnister på större tidningar gjort. Utan diskussion talas det nu om att leta upp ovaccinerade i bostadsområden eller sända brev hem till dem för att få dem att infinna sig till vaccinering. Jag som inte vill vaccinera mig känner mig alltmer trängd.

Även om vi är många som haft konstaterad covid-19 och tillfrisknat och är symtomfria så bör vi vaccinera oss eftersom vi kan bära på virus och smitta fullt vaccinerade påstås det. Detta är huvudargumentet för att vaccinera barn och ungdomar. Minsta lilla ökad smittspridning framöver kommer att skyllas på de ovaccinerade och indirekt barn alltså.

Hur är detta möjligt och vad är då meningen med vacciner? I så fall har myndigheterna ljugit som inte rakt ut från början talade om att alla måste vaccinera sig annars funkar medicinen inte

Inget lagkrav

Jag behöver inte redovisa mina vårdval som ännu är sekretesskyddade enligt lag. Ingen kan tvinga mig till vaccinering enligt de lagar och förordningar som finns i Sverige och EU. Men moraliskt har stämningen piskats upp till att man är osolidarisk och ovaccinerade hängs redan ut som skyldiga till att pandemin fortsätter.

Jag tillhör en av de yrkesgrupper som drabbats hårdast av alla restriktioner. Jag om någon vill att allt ska återgå till det normala.

Men om jag lyfter på några stenar så upptäcker jag att det även finns även läkare som ser allvarliga risker med massvaccinering. Inte en enda gång har jag sett ett seriöst reportage eller artikel med en forskare eller läkare som haft en avvikande åsikt få komma till tals i ”vanlig” media.

Det är högst osannolikt att dessa namn skulle offra sina karriärer samt rykte för att påstå något som inte är underbyggt i detta högst uppmärksammade ämne? Det är inte logiskt.

Även vissa anser alltså att den massvaccineringsstrategi som nu genomförts globalt inte är hållbar utan kommer att leda till en ond spiral med ständigt nya utbrott och fler och fler sprutor.

Vad händer om vi blir beroende av detta läkemedel i samhället? Om det fåtal som säger emot får rätt och de som bestämt agendan fel, vad händer då?

Vad gör Försvarsmakten som också bara tycks satsa på ett enda kort om det blir bakslag och det bryter ut oförutsedda biverkningar i stor dimension av vaccineringen?

Eller om det visar sig att soldater förlorat sitt immunförsvar av ständiga påfyllnadssprutor och viruset blir resistent?

Ensidig bevakning

Informationen är osunt ensidig och skattefinansierade SVT och SR frångår den princip som all västvärldens demokrati är byggd på, nämligen att personer och forskare med olika åsikter får en möjlighet att debattera sakfrågorna. Facebook och andra sociala mediers faktagranskare stänger ner konton med avvikande åsikter om covid-19 trots gedigen sakframställning och välgrundade argument.

Det är med hög svansföring journalister och politiker pratar om allas lika värde och grundlagen. Hur viktigt det är att få tänka och tala fritt i ett demokratiskt samhälle. Det upprepas dygnet runt om att man ska lyssna på vetenskapen. Men när fel röster trots lång erfarenhet anser att det är fel att fortsätta med nuvarande strategi så stämplas de omedelbart och oförskämt som konspirationsteoretiker.

Jag rädd för att allt förvandlas från glädjeyra till tvång snabbt om det inte går som Folkhälsomyndigheten tänkt sig. Nya lagar av olika slag är redan klubbade och klara.

Den tystnadskultur som vi är vana vid i Sverige kommer att leda till häxjakt på en syndabock, något annat alternativ ser jag inte.

”Denna masshypnos i god vilja har gått över styr och medlöpare från alla samhällsklasser och grupperingar löper amok med hela samhällets hälsa och framtid som insats.

Covid-19 är inte dödlig för de flesta av oss. Denna sjukdom är lurig och har drabbat många plötsligt och oväntat hårt. Vänner till mig har avlidit vilket är fruktansvärt så klart. Men denna masshypnos i god vilja har gått över styr och medlöpare från alla samhällsklasser och grupperingar löper amok med hela samhällets hälsa och framtid som insats i ett slags självskadebeteende.

Det är med förvåning jag har sett hur frihetssträvande personligheter gjort sig till språkrör för den sida som kommer att dela upp medborgarna i olika läger.

Den sidan jag tillhör kommer aldrig att kunna göra sin röst hörd på samma villkor som den sida som valt att följa makten och myndigheterna.

Peter Wahlbeck, konstnär och komiker

Hemsida

2 COMMENTS

 1. Peter
  Du sätter fingret så exakt på den masspsykos som pågår i samhället.
  Du har mitt fulla stöd!!!!
  /Christer

 2. Det går inte att missa vad som pågår. Nya coronavirus framställs i USA och patenteras. Forskningen (gain of function) förbjuds i USA, men finansieras a Fauci i Kina. Vad som anses vara en pandemi görs om av WHO. Bill Gates övar pandemi i Event 201. Strax efteråt sprids det ett Coronavirus i Kina.

  Trots låg dödlighet i influensan, utlyses pandemi. Munskydd som läcker virus som såll prånglas på folk i hela världen. Ingen talar om HEPA-filter som filtrerar bort virus effektivare.

  Man genomför ett massmord på pensionärer som inte får syrgas, eller läggs i respiratorer, vilket är fel behandlingsmetod. Man skräms med dödsfalls-siffror (vilka egentligen är mord) utan att jämföra med andra års influensor. Läkemedel som fungerar om de sätts in tidigt förbjuds och sjuka skickas hem och drabbas av cytokinstorm och dör. Ingen i media uppmanar till intag av vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret.

  En stor mängd sjuksköterskor och läkare signalerar om massvis med allvarliga biverkningar från vaccinerna, men ändå registreras dessa fall som Covid. Allting pekar på en konspiration utförd av Läkemedelsmaffians oligarker som utan kritik får marknadsföra andra, tredje …… sprutan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.