Onsdag den 14 juli kan vara datumet som påbörjar Britney Spears befrielse

1
1626
Utsnitt Public Domain Foto Glenn Francis, www.PacificProDigital.com
Utsnitt Public Domain Foto Glenn Francis, www.PacificProDigital.com

”Gode man” (engelska Conservator) kan vara en motsägelsefull titel. Det är en person som av samhället utses att ta över vissa beslut och även få makt över ekonomin från en person som bedömts vara otillräknelig av psykisk eller mental sjukdom eller av annan orsak oförmögen att hantera vardagen och då särskilt ekonomin.

TEXT BÖRJE PERATT

”God man och förvaltare. En god man eller förvaltare har i uppdrag att ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan till exempel vara att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar.”

Det som från början var ett sätt att hjälpa en person har i alltför många fall visat sig vara ett sätt att stjälpa denna person och isolera denne från vänner, släkt och samhälle. Det påminner om sektens strategi för att undvika att sanningen ska komma fram och riskera att stjälpa sektens makt.

På detta sätt kan en ”Gode man” överta den utsatte personens ekonomi och ägodelar och leva gott. Det är en avkriminaliserad stöld och det är i slutändan ett omänskligt förfaringssätt. Nu ska sägas att det sannolikt finns ett stort antal Gode män som har goda avsikter och som är en räddning för människor som inte klarar sig själva.

Men liksom den kommunistiska ideologin visade sig inte fungera i praktiken, inte vare sig det gäller jämlikhet eller rättvis fördelning, så finns alltför många exempel på Gode mäns missbruk.

Jag minns särskilt vår skönsjungande Alice Babs som drabbades av demens, fick en gode man som gjorde henne till sin ägodel, isolerade henne från vänner och familj och orsakade stor sorg.
I bekantskapskretsen har jag hört om en gode man som lever på sin syssla att vara ”gode man” för ett stort antal klienter. Det är naturligtvis en omöjlig uppgift. Strategin är att inta den maktfullkomliges roll och begränsa klientens alla kontakter och dennes rörelsefrihet.

Ett mycket uppmärksammat fall är popidolen Britney Spears som under en period av sitt liv klappade ihop och ansågs inte kunna ta hand om sina barn. Maken skilde sig och fick ensam vårdnaden om barnen. När Britney vägrade lämna dem ifrån sig klev ”rättvisan” in. Hennes egen far tog tillfället i akt att förklara dottern oförmögen att hantera sitt liv och han blev, ja just det Gode man för dottern år 2008! I tretton år har han i all ”välmening” gjort sig förmögen på dotterns musikaliska intäkter. Hon har kämpat för sin frihet men fadern vägrar släppa sin födkrok.

I Amerika är det näst intill omöjligt för en som förklarats otillräknelig att återvinna sin status som självständig. Möjligen har nu Britney fått en förkämpe som skulle kunna klara av att ta striden mot det system där väldigt många vinner på orättvisan.

I USA heter ”Gode man”, ”Conservator” och det betyder här ”en person, tjänsteman eller institution utsedd att ta över och skydda en inkompetents intressen”. Vi hör väl alla vad det för med sig för risker. I Sverige hade vi länge mentalsjukhus som låste in dessa ”inkompetenta” människor och gjorde dem sinnesslöa med mediciner.

Förmågan att hjälpa sin näste är en av de viktigaste egenskaperna inom humanism. Och tack vare stöd och rehab kan vi komma över stunder av ”inkompetens”. Det är så vi utvecklas. Nu har Britney fått rätt av domstol att utse en egen advokat. Den advokat hon har haft i tretton år har i praktiken stått på faderns sida och förmodligen fått ersättning av denne så självklart har detta varit en tretton år lång kvalificerad intäkt som nu riskerar att brytas då Britney äntligen kunde göra sig av med ”fångvaktaradvokaten”.

The Wrap (Länk) rapporterar att: – En domare i Los Angeles tillät onsdag den 14 juli 2021 Britney Spears att anställa sin egen advokat, Mathew S. Rosengart, att representera henne i detta konservatoriumärende. Domare Penny beviljade också framställningen att skilja den av domstolen utnämnde advokat Samuel D. Ingham III från sin uppgift som Britney Spears advokat.

Rosengart är en framstående Hollywood-advokat och en tidigare federal åklagare. Han har tidigare representerat Ben Affleck, Steven Spielberg och Sean Penn.

Rosengart gjorde sina avsikter tydliga: ”Målet är att avsluta konservatoriet.”

Under utfrågningen grät Spears när hon upprepade sin begäran om att hennes far Jamie Spears skulle avgå som ”Gode man”. En advokat för Jamie Spears sa att han inte hade för avsikt att göra det just nu.

Denna för Britney uppslitande batalj i en amerikansk domstol är naturligtvis inte heller billig men Britney står vid världs ände och hon har starkt stöd från sina fans. Den dag hon är fri och kan framträda igen skulle hon antagligen fylla alla större stadions.

Såsom jag förstår det måste Rosengart göra detta antingen av ”pro bono” eller som en risk som kan betala sig om Britney med Rosengarts hjälp vinner målet.

För Britneys del spelar nog kostnader ingen roll. Hon vill ha sitt liv tillbaka.

Börje Peratt

Tillagd kommentar: Systemet med Gode man och Conservator tycks vara auktoritärt och ålderdomligt och skulle då behöva dateras upp med stärkt status för att skydda den behövande och dennes rättigheter.

Länk The Wrap: ( https://www.thewrap.com/britney-spears-allowed-to-choose-her-own-lawyer-in-conservatorship-battle/?utm_source=izooto&utm_medium=push_notifications&utm_campaign=7/14%20Britney )

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.