Skulptör Börje Peratt tre bronser Foto BP

Börje Peratt är en mycket kreativ person: filmare, författare, kompositör, konstnär … Och till dessa titlar kan nu också läggas skulptör. Här följer en liten presentation av hans konstnärskap i form av Kersti Wistrands tankar från att ha sett en kort dokumentär (20 min).

TEXT: KERSTI WISTRAND
FOTON från videon https://vimeo.com/572151819

Glädje, hopp, mod, skönhet, elegans, vigör, inlevelse, omtanke, änglabeskydd och förtröstan är känslor och tankar som kommer till mig när jag betraktar Börje Peratts tre skulpturer och ser videofilmen Skulptören. ”Så inspirerande att ta del av Börjes konstnärlighet som omväxling istället för alla tunga debattartiklar!”, tänker jag vidare.

Och så känner Börje troligen själv också – ett andrum och en vila från tyngande plikter.

Videon inleds med vacker, egenhändigt komponerad musik och en koltrasts melodiskt klingande klara sång. Koltrasten sitter där högt uppe på en gammal elstolpe i gryningen denna tidiga försommarmorgon 2020 då Börje Peratt är på väg till sin första skulpturlektion, inbjuden av den rikskände skulptören Carl Gustav Ekberg i Näsby Park.

Och koltrastsången löper som en röd tråd av och till genom hela videon. Jag frågar Börje om han vet vad denna fågel symboliserar och han skakar på huvudet, men lyser upp när jag berättar:

”Du kommer att upptäcka nya sidor hos dig själv. Min gåva till dig är förändring och förnyelse. Våga växa!!! Tveka inte när förändring erbjuds.” (Ur Djurens språk av Solöga.)

Bakom Börje ett självporträtt som han målade som 20-åring, fylld av livsglädje. Foto BP

Konstnärsbanan

Börje Peratt ville bli konstnär redan när han var i tonåren. Han både tecknade och målade och brukade jobba extra i hamnen jämsides med skolan för att få ihop till duk och oljefärger.

Så kom intresset för kameror in och det blev både vackra stillbilder och så småningom film och denna uttrycksform kom att ta över målandet. Det blev många filmer med åren, både dokumentärer och spelfilmer.

Den 8 mars 2020 hade Börje Peratts film ”Den sista striden”, som handlade om dr Erik Enby, premiär. Den blev den enda visningen eftersom nedstängningen av samhället följde dagen efter. Av samma orsak upphörde strax därefter även Börjes utbildningar av ledare inom transportbranschen, vilka varit hans inkomstkälla och levebröd på senare år.

Börje Peratt i Carl Gustaf Ekbergs ateljé 2021

När därför skulptören Carl Gustav Ekberg under försommaren 2020 erbjöd både ateljé och hjälp att pröva skulptering tog Börje tacksamt emot erbjudandet. Nu har det gått ett år och Börje är klar med sina tre första arbeten. Fotografen Hans Welin har dokumenterat det gångna året i en video:  LÄNK https://vimeo.com/572151819

Processen för att få fram en färdig skulptur följer denna mall: man utgår från en skiss och tillverkar en förfigur i lera. En form av ståltråd byggs sedan upp och säckväv viras runt denna. Gips läggs ovanpå och slipas till. Därefter kan man om man så vill, göra en bronsavgjutning av denna. Nästa steg är att göra skulpturen i större storlek, t.ex. mellanstorlek: 65 – 70 cm.

Här följer en presentation där Börje Peratt berättar om de tre skulpturerna

Börje Peratt arbetar med skyddsängel i mellanstorlek. Foto Hans Welin

Skyddsängeln

(Och koltrasten sjunger så vackert under presentationen av skyddsängeln: ”Koltrasten står för helande av sorg, depression och smärta.” (ur Cassandra Easons ”Stora boken om kraftdjur”)  

-Den här skyddsängeln har många inspirationskällor, berättar Börje.

En sådan är minnet av de mycket svårt sjuka barnen på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Vid ett tillfälle blev jag bjuden dit för att visa min film ”Bella och Real”. Barnen kom in i rullstolar och på bårar. Efter visningen var där en mycket vacker stämning som jag bär med inom mig då jag skulpterar denna ängel som beskyddande böjer sig över ett litet barn som ligger på marken framför.

Visionen med denna skulptur är att den ska stå i brons i stor storlek framför ett barnsjukhus.

Börje Peratt arbetar med skulptur Gasellen i mellanstorlek. Foto Hans Welin

Gasellen

(Och koltrasten sjunger så vackert genom presentationen. ”Koltrasten står för mod och försvarare för det som är värdefullt, för glädje och optimism” (ur Cassandra Easons ”Stora boken om kraftdjur”).  

-”Historien bakom min skulptur ”Gasellen” är fiktiv historia, ett filmmanus som jag gjorde 1980. Den handlade om en ung löpartalang som en tränare upptäckt och utan skrupler ville forma till stor stjärna.  Ett år efter att manuset skickats till filminstitutet kom vår egen Linda Haglund, vår största löparstjärna på den tiden att ha drabbats av något liknande. Hon blev sig själv ovetande dopad av sin tränare och avstängd. För att återupprätta sig själv ville hon öppna en löparskola. En hennes övningar där hette ’gasellen’.”

Börje såg framför sig en logotypliknande  symbol för hennes nya verksamhet. Tanken är att den ska ge åskådaren en andlig upplevelse av ett lyft som kan ta en från en omöjlig position till en ny och bättre. En nödvändighet för gasellens överlevnad.

Skulptör Börje Peratt håller upp gipsskulpturen Diva Tessan. Foto Christel Elsayah

Divadykaren

(Och koltrasten sjöng så vackert under presentationen: den står för skönheten och är vald till Sveriges nationalfågel.)

-Det här är ”Tessan”, Therese Alshammar, som jag beundrar för hennes fantastiska prestationer och vackra simkonst. Jag bestämde mig för att göra en skulptur av henne när hon dyker ned i vattnet. Hon har sett och godkänt den och är väldigt glad.

Visionen med Tessan är att den ska stå i full storlek och gjuten i brons utanför en simhall, gärna på en stor natursten och dyka ned i en fontän eller liten pool.

Vad blir då fortsättningen på det här skapandet?

-Jo, jag har en tanke om Moder Jord, jag har en tanke om en havande kvinna. Om detta kommer en ny video om ett år, avslutar Börje Peratt.

Och jag gör ett tillägg:

  • Måtte koltrasten få sjunga även där. Enligt keltisk tradition var just denna fågel gudinnan Rhiannons magiska dörrvakt där den satt och sjöng vid ingången till den undre världen. Ingen var rädd att gå in där när den sjöng så vackert. (ur Cassandra Easons ”Stora boken om kraftdjur”).

Jungianen John Layard har skrivit om denna myt där koltrasten för oss ned till Moder Jords hjärta (eller psykets djup), källan till liv och förnyelse. Han ser koltrasten som ett kraftdjur eller instinkt och bärare av ”ett moderligt andligt budskap” om vi är ödmjuka nog att be om hennes hjälp.

Kersti Wistrand

Not: Förutom Hans Welin har även Christel Elsayah gjort en intervju som finns med och Börje har själv spelat in ett antal selfies och naturbilder som ger bakgrund till olika steg i processen.

Musiken är främst från Börjes egen fatabur, CD Ohma och temamusiken Främmande land från filmen Bella & Real. Arbetet med Skyddsängeln ackompanjeras av sonen Kim på gitarr med Cohens Halleluja.

Börjes blogg för skapande Länk

3 COMMENTS

  1. […] 2020-21 stängdes världen ned. För mig innebar det att mitt levebröd nästintill förintades och mitt filmskapande gick ned på sparlåga. Så erbjöds jag försommaren 2020 en ateljé och skulpturresurser hos CG Ekberg. Min fotograf Hans Welin föreslog att dokumentera detta arbete och denna film visar resultatet av 12 månaders skulpturarbete. Kortfilmen fick namnet SKULPTÖREN på engelska THE SCULPTOR. Release 12 Juli 2021. Recension Kersti Wistrand ”Börje Peratt som konstnär och skulptör” […]

  2. […] 2020-21 stängdes världen ned. För mig innebar det att mitt levebröd nästintill förintades och mitt filmskapande gick ned på sparlåga. Så erbjöds jag försommaren 2020 en ateljé och skulpturresurser hos CG Ekberg. Min fotograf Hans Welin föreslog att dokumentera detta arbete och denna film visar resultatet av 12 månaders skulpturarbete. Kortfilmen fick namnet SKULPTÖREN på engelska THE SCULPTOR. Release 12 Juli 2021. Recension av Kersti Wistrand publicerad på Humanism & Kunskap. ”Börje Peratt som konstnär och skulptör” […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.