Elchocksbehandling ECT, Electroconvulsive therapy machine on display at Glenside Museum in Bristol, England. Wikipedia: CC BY-SA 4.0

“Att ge elchocksbehandlingar till ett barn i stället för lämplig eller behövlig vård eller tillsyn på grund av begränsade budgetar och drastisk underbemanning är oacceptabelt.” (UNICEF)

INSÄNDARE: PETER LARSSON

Stöd detta upprop som kommer att tas hela vägen till Socialstyrelsen och ansvariga politiker för att som ett första steg få psykiatrins elchocker (ECT) förbjudna till barn och ungdomar! Detta är början till slutet för alla elchockbehandlingar. Hjärnskador skall inte säljas in som något botemedel. Psykiatrins miljarder skall i stället satsas på alternativa behandlingar.

Låt barn få lov att vara barn. Barn som mår dåligt behöver kärlek, trygghet, omsorg och hjälp i stället för att utsättas för psykiatrins förödande elchocker.

Människor elchockas frikostigt, och numera är även våra barn en målgrupp som psykiatrin riktar in sig på. Det är osäkert hur många barn som i dag får elchocker i Sverige, men att det överhuvudtaget sker och godkänns av Socialstyrelsen är ett allvarligt brott mot FN:s allmänna deklaration om mänskliga rättigheter, ett flertal FN-konventioner och konventioner som gäller inom EU.

“Det finns ingen forskning som rättfärdigar att elchockbehandling (ECT) används på barn och ungdomar, och det är uppenbart oetiskt.”
Professor John Read från University of East London

Vår dotter tog sitt liv
“Vår dotter tog sitt liv efter att ha blivit behandlad med ECT, hon blev 17 år. Det var hemskt att se en helt underbar och livlig person som vår dotter först bli helt tom och känslokall och senare ta sitt liv. Med all info som vi har i dag, så hade vi aldrig gått med på ECT-behandling.”

Vi som skriver under detta upprop kräver:

  • att Socialstyrelsen ändrar sina nationella riktlinjer och förbjuder elchocker som ett behandlingsalternativ till barn och ungdomar.
  • att det lagstadgas om ett förbud mot att ge elchocker till barn och ungdomar

Kravet på att elchocker till barn och ungdomar stoppas kommer tillsammans med alla underskrifter och ett bevisunderlag (som baseras på vetenskaplig dokumentation, patienträttigheter, hälso- och sjukvårdslagstiftning samt internationella konventioner) som skickas till Regeringen, Socialstyrelsen, de 21 regionerna samt till ansvariga politiker. Vår avsikt är att följa upp detta till dess att förbudet införs.

Peter Larsson,
Malmö, en av initiativtagarna till Uppropet, engagerad mot psykiatrins ECT i decennier, elchocker.se, ämnesredaktör Newsvoice, medlem i Amnesty, 2000-Talets Vetenskap, Kommittén för Mänskliga Rättigheter, NHF Sweden och Röda Korset.

Skriv på uppropet här:  www.forbjudelchockertillbarn.se

Psykiatrin skadar människor med Elchocker (ECT) Anonymiserade porträtt/BP Ursprung © BBC, www.bbc.com.

1 COMMENT

  1. Jag uppfattar el-chocksbehandlingar som tortyr och borde vara förbjudna i lag.
    Det behöver tas fram alternativa, mjuka och människovänliga behandlingar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.